Σε αυτό εδώ το blog δοκιμάζουμε όπως έχεις καταλάβει πολλές παραλλαγές σε κλασσικε΄ς συνταγές.
Από αλμυρές παραλλαγές όπως καρμπονάρα με γιαούρτι, τηγανητές πατάτες κολοκύθας, μπουρίτο με γέμιση φακής,
μέχρι γλυκιές απολαυστικές εναλλακτικές σαν τα brownies από πουρέ κολοκύθας ή αβοκάντο, το σουφλέ σοκολάτας με μπανάνα και πολλές πολλές ακόμη.

Δεν θα την γλίτωναν λοιπόν τα κλασσικά Χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα.
Τα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη που θα σου δείξω σήμερα δεν έχουν ούτε υποκατάστατο ζάχαρης ούτε μέλι.
Παίρνουν την γλυκιά τους γεύση από τους χουρμάδες, η νέα ανακάλυψη των foodies για να αντικαταστήσουμε την ζάχαρη.
Είναι vegan, νηστίσιμα, ωμοφαγικά και με λιγότερες θερμίδες από τα κλασσικά.
Αν και την άποψή μου την ξέρεις για τα γλυκά και τις θερμίδες στις γιορτές. Κι αν δεν την ξέρεις, διάβασε το άρθρο και θα μάθεις: Κουραμπιές ή Μελομακάρονο; Και τα δυο!
Μέχρι λοιπόν να έρθει η ώρα να γευτώ τα παραδοσιακά της μαμάς, δοκίμασα να φτιάξω αυτά τα εναλλακτικά μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη.
Δώσε τους μια ευκαιρία και ίσως να σε εκπλήξουν με την ομοιότητα στην γεύση και το άρωμά τους.

Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη
Ingredients
- 1,5 φλιτζ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
- 125 γρ καρυδόψιχα
- 130 γρ νιφάδες βρόμης
- 2 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
- 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- ξύσμα 3νός πορτοκαλιού
- 2 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
- 50 γρ κουβερτούρα
Instructions
- Μουλιάζουμε τους χουρμάδες για 20' σε ζεστό νερό.
- Πολτοποιούμε την καρυδόψιχα και τις νιφάδες βρόμης στο μπλέντερ.
- Προσθέτουμε κανέλα, γαρίφαλο, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ, ρίχνουμε στο μπλέντερ τους στραγγισμένους χουρμάδες και 2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν πάστα.
- Προσθέτουμε και το μείγμα της βρόμης και τα χτυπάμε όλα μαζί, να ομογενοποιηθούν.
- Πλάθουμε το μείγμα σε 15-18 μελομακάρονα και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και περιχύνουμε τα μελομακάρονα.
- Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο καρύδι, αφήνουμε να κρυώσουν και τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Notes
Καλή Απόλαυση και Καλά Χριστούγεννα!