Gingerbread μπισκότα με χαρουπόμελο

Jump to Recipe

 

 

Η τελευταία Χριστουγεννιάτικη συνταγή που μοιράζομαι μαζί σου για φέτος είναι αυτά τα μοσχομυριστά μπισκότα με χαρουπόμελο και τζίντζερ.

Φέτος αποφάσισα να δοκιμάσω τα περίφημα gingerbread μπισκότα που είναι τόσο διάσημα τα Χριστούγεννα.

Η κλασσική συνταγή έχει μελάσα. Αντί γι’ αυτό, την αντικατέστησα με χαρουπόμελο, σύμφωνα με την συνταγή της Ευγενίας από το Let’s Treat Ourselves .

Επειδή λοιπόν συμφωνώ απόλυτα μαζί της-πρέπει να μας φροντίζουμε-δοκίμασα αυτά τα υπέροχα μπισκότα και στα προτείνω ανεπιφύλακτα.

 

Γιατί χαρούπι;

Τα τελευταία χρόνια σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει πως όλο και περισσότερα προϊόντα εμφανίζονται με συστατικό το χαρούπι.

Φρυγανιές, παξιμάδια και ψωμί από χαρουπάλευρο, γλυκά και ροφήματα με χαρουπόμελο ή σκόνη χαρουπιού.

Γιατί τόσο ενδιαφέρον ξαφνικά για το χαρούπι; Την “σοκολάτα της κατοχής”, όπως λεγόταν.

Το χαρούπι είναι ένας καρπός με μεγάλη θρεπτική αξία.

Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες που μας δίνουν ενέργεια, πρωτεΐνη ενώ δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λιπαρά.

Το εντυπωσιακό με το χαρούπι είναι η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες.

1 φλιτζάνι χαρουπάλευρο έχει όσες φυτικές ίνες περιέχονται σε 18 φέτες πολύσπορου ψωμιού ή 13 μήλα!

Πιο συγκεκριμένα, τα 100γρ (αλεύρι) από χαρούπι αποδίδουν 220kcal, 0,7γρ λίπους, 8γρ πρωτεϊνών, 89γρ υδατάνθρακες και 39γρ φυτικές ίνες. Επίσης, είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και σιδήρου. Είναι λοιπόν ένα superfood.

Είναι απολύτως ασφαλές για άτομα με κοιλιοκάκη, καθώς εκ του φυσικού του δεν περιέχει γλουτένη ενώ είναι ιδανικό στον σακχαρώδη διαβήτη αφού είναι τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και πολλές φυτικές ίνες.

Η γεύση του είναι ιδιαίτερη. Θα έλεγε κανείς πως είναι γλυκιά αλλά όχι πολύ έντονη.

Επειδή οι λοβοί του χαρουπιού έχουν γλυκιά γεύση και καφετί χρώμα, θεωρούνται υποκατάστατο του κακάο και προσδίδουν την αίσθηση της σοκολάτας όπου χρησιμοποιούνται.

Από τους λοβούς επίσης μπορούμε να φτιάξουμε χαρουπόμελο, ένα προϊόν περίπου όμοιο με το πετιμέζι.

Στην σημερινή συνταγή λοιπόν χρησιμοποιούμε χαρουπόμελο δίνοντας στα gingerbread cookies μια ιδιαίτερη γλύκα και ένα σοκολατένιο χρώμα.

 

 

Υλικά για 25 με 30 μπισκότα:

  • 400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • ¾ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 κουτ. του γλυκού τζίντζερ
  • 2 κουτ. του γλυκού κανέλα
  • ½ κουτ. του γλυκού μπαχάρι
  • ¼ κουτ. του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 180γρ ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 125γρ μαλακή μαύρη ζάχαρη
  • 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 125γρ χαρουπόμελο

 

Υλικά για το royal icing, την λευκή κρέμα για την διακόσμηση

  • Ασπράδι από 1 αυγό
  • 250γρ ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη (μπορεί να μη χρειαστεί όλη)
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
  • 1 βανίλια σκόνη
  • κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά, για τις κόκκινες λεπτομέρειες στην διακόσμηση)

 

 

Soft Cookies με βρώμη
Check out this recipe

 

 

Πώς θα τα φτιάξεις:

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγειρική σόδα, το τζίντζερ, την κανέλα, το μπαχάρι και το μοσχοκάρυδο και αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αυγό και το χαρουπόμελο και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε τμηματικά και το μείγμα με το αλεύρι και συνεχίζουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη.
  4. Την αφαιρούμε από το μπολ, την τυλίγουμε με μεμβράνη φαγητού και βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για αρκετή ώρα. Ιδανικά από βραδύς.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και καλύπτουμε 2 ρηχά ταψιά του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  6. Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε περίπου για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
  7. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας και ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 4 χιλιοστών.
  8. Κόβουμε τα μπισκότα  με τα κουπ πατ τις επιλογής μας (θα πρέπει τα μπισκότα μας να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν όλα ομοιόμορφα) και τα τοποθετούμε στο ταψί, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους.
  9. Για τα κουπ πατ μπορείς να σχεδιάσεις ή να εκτυπώσεις διάφορα σχήματα και με ένα μαχαίρι να κόψεις το περίγραμμα τους πάνω στην ζύμη.
  10. Ψήνουμε για περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα το φούρνο και το μέγεθος από τα μπισκότα.
  11. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο επάνω στο ταψί και στη συνέχεια τα τοποθετούμε επάνω σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

 

Αφού κρυώσουν εντελώς, ετοιμάζουμε το royal icing.

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε μαζί το ασπράδι με το χυμό λεμονιού για περίπου 1 λεπτό.
  2. Ρίχνουμε στη συνέχεια περίπου τη μισή ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμη, μέχρι να αποκτήσει το μείγμα μια κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε και τη βανίλια.
  3. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε κουτάλι – κουτάλι την ζάχαρη άχνη, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή κρέμα.
  4. Πιθανόν να μη χρειαστεί να προσθέσετε όλη τη ζάχαρη. Αν την προσθέσετε και η κρέμα σας γίνει πολύ σφιχτή προσθέστε ελάχιστο νερό (σταγόνες) ή το αντίθετο, αν η κρέμα σας είναι αραιή προσθέστε λίγη άχνη ζάχαρη ακόμη.
  5. Σκεπάζουμε το γλάσο με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
  6. Στη συνέχεια, βάζουμε το γλάσο σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και στολίζουμε τα μπισκότα μας.
  7. Μπορούμε να κρατήσουμε στην άκρη ένα μέρος από την κρέμα και να προσθέσουμε σε αυτή 5-6 σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής για να έχουμε ένα πολύχρωμο αποτελέσμα στον στολισμό.
  8. Όταν κρυώσει το γλάσο μπορούμε να τα βάλουμε σε γυάλινο βαζάκι και να τα προσφέρουμε σαν ένα χειροποίητο Χριστουγεννιάτικο δωράκι. Σίγουρα όποιος το λάβει θα το εκτιμήσει πολύ.

 

 

Καλά Χριστούγεννα, με υγεία και πολλά χαμόγελα (ακόμα και μέσα από μάσκες, για λίγο ακόμα)

 

 

Gingerbread Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Prep Time 20 mins
Cook Time 15 mins
Course Dessert
Servings 30

Ingredients
  

  • 400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 3/4 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 κουτ. γλυκού τζίντζερ
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 180 γρ ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.
  • 125 γρ μαλακή μαύρη ζάχαρη
  • 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 125 γρ χαρουπόμελο

Για το Royal Icing

  • Ασπράδι από 1 αυγό
  • 250 gr ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη (μπορεί να μη χρειαστεί όλη)
  • 1/2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
  • 1 βανίλια σκόνη
  • κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά, για τις κόκκινες λεπτομέρειες στην διακόσμηση)

Instructions
 

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγειρική σόδα, το τζίντζερ, την κανέλα, το μπαχάρι και το μοσχοκάρυδο και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αυγό και το χαρουπόμελο και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τμηματικά και το μείγμα με το αλεύρι και συνεχίζουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη.
  • Την αφαιρούμε από το μπολ, την τυλίγουμε με μεμβράνη φαγητού και βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για αρκετή ώρα. Ιδανικά από βραδύς.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και καλύπτουμε 2 ρηχά ταψιά του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  • Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε περίπου για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας και ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 4 χιλιοστών.
  • Κόβουμε τα μπισκότα  με τα κουπ πατ τις επιλογής μας (θα πρέπει τα μπισκότα μας να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν όλα ομοιόμορφα) και τα τοποθετούμε στο ταψί, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους.
  • Για τα κουπ πατ μπορείς να σχεδιάσεις ή να εκτυπώσεις διάφορα σχήματα και με ένα μαχαίρι να κόψεις το περίγραμμα τους πάνω στην ζύμη.
  • Ψήνουμε για περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα το φούρνο και το μέγεθος από τα μπισκότα
  • Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο επάνω στο ταψί και στη συνέχεια τα τοποθετούμε επάνω σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

Για την διακόσμηση με royal icing

  • Σε ένα μπολ χτυπάμε μαζί το ασπράδι με το χυμό λεμονιού για περίπου 1 λεπτό.
  • Ρίχνουμε στη συνέχεια περίπου τη μισή ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμη, μέχρι να αποκτήσει το μείγμα μια κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε και τη βανίλια.
  • Συνεχίζουμε να προσθέτουμε κουτάλι – κουτάλι την ζάχαρη άχνη, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή κρέμα.
  • Πιθανόν να μη χρειαστεί να προσθέσετε όλη τη ζάχαρη. Αν την προσθέσετε και η κρέμα σας γίνει πολύ σφιχτή προσθέστε ελάχιστο νερό (σταγόνες) ή το αντίθετο, αν η κρέμα σας είναι αραιή προσθέστε λίγη άχνη ζάχαρη ακόμη.
  • Σκεπάζουμε το γλάσο με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
  • Στη συνέχεια, βάζουμε το γλάσο σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και στολίζουμε τα μπισκότα μας.
  • Μπορούμε να κρατήσουμε στην άκρη ένα μέρος από την κρέμα και να προσθέσουμε σε αυτή 5-6 σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής για να έχουμε ένα πολύχρωμο αποτέλεσμα στον στολισμό.
  • Όταν κρυώσει το γλάσο μπορούμε να τα βάλουμε σε γυάλινο βαζάκι και να τα προσφέρουμε σαν ένα χειροποίητο Χριστουγεννιάτικο δωράκι.
Keyword gingerbread, μπισκότα, τζίντζερ, Χριστουγεννιάτικες συνταγές

 

 

 

Πηγές:

Χαρούπι, Διατροφική αξία, Mednutrition

Χριστουγεννιάτικα Gingerbread Mπισκότα με χαρουπόμελο, Le’ts Treat Ourselves

 

 

Sharing is caring

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating