Clafoutis: το γλυκό με κεράσια που θα λατρέψεις

clafoutis-κερασια
Jump to Recipe

 

Το Clafoutis είναι ένα ζουμερό γλυκό με κεράσια με καταγωγή από την Γαλλία. Σήμερα λοιπόν θα σου δείξω πως να φτιάξεις κι εσύ αυτή την λαχταριστή κερασόπιτα. Γίνεται και με άλλα φρούτα όπως μύρτιλα, σύκα και βατόμουρα.

Πριν πάμε στην συνταγή όμως, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο κεράσι και στα οφέλη του.

 

Κεράσι και Διατροφικά Οφέλη

 

 

Το κεράσι είναι ένα φρούτο που ευδοκιμεί μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου. Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, που του δίνουν και το βαθύ κόκκινο χρώμα του, όπως λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και β-καροτένιο. Οι ουσίες αυτές έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Επίσης, τα κεράσια περιέχουν φυτοστερόλες, συστατικά που έχουν συνδεθεί με την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Στα 100γρ κεράσια περιέχονται περίπου 63 θερμίδες, 2γρ φυτικών ινών, 220mg Καλίου και 4 μg φυλλικού οξέος. Όλες αυτές οι τιμές καλύπτουν και με το παραπάνω τις ανάγκες μας για αυτά τα συστατικά μέσα στην ημέρα.

 

Γλυκό με κεράσια, Clafoutis

 

Για το συγκεκριμένο γλυκό δεν θα χρειαστείς πολλά και περίεργα υλικά. Απλά συστατικά όπως αυγό, βούτυρο και ζάχαρη που όλοι έχουμε στο σπίτι. Και όσον αφορά το “ξεκουκούτσιασμα”, ε λοιπόν σου έχω το μυστικό για να γίνει γρήγορα και εύκολα. Αν φυσικά έχεις το ειδικό εργαλείο για αυτή την δουλειά, δεν έχεις ανάγκη κανέναν, προχώρα παρακάτω στην συνταγή.

 

Το εύκολο το ξεκουκούτσιασμα

Θα χρειαστείς ένα μαχαιράκι και ένα μεταλλικό καλαμάκια, από αυτά που αντικαθιστούν (ελπίζω) τα πλαστικά στον καφέ σου ή ένα ξυλάκι τύπου chop stick

Χαράζεις ένα Χ με το μαχαίρι σου στο κάτω μέρος του κερασιού (από την άλλη πλευρά που είναι το κοτσανάκι) και μετά σπρώχνεις το καλαμάκι από την πάνω πλευρά που είναι το κοτσάνι, μέχρι να περάσει στην κάτω. Με αυτό τον τρόπο αφαιρείς το κουκούτσι εύκολα και γρήγορα.

 

Galette με φρούτα
Check out this recipe

 

Υλικά για 1 ταψάκι (8-10 μερίδες)

  • 1/2 κιλό κεράσια (τα ζυγίζουμε αφού έχουν αφαιρεθεί τα κουκούτσια τους)
  • 2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
  • 3 αυγά
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 3/4 φλιτζανιού αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 βανίλια σε σκόνη ή 1/2 κ.σ. υγρή βανίλια
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση:

  • Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ένα ταψάκι και πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη στην επιφάνειά του. Ρίχνουμε όλα τα κεράσια που καθαρίσαμε και τα απλώνουμε να πάνε παντού.
  • Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα υλικά με ένα σύρμα. Τα αυγά την ζάχαρη, το βούτυρο, το γάλα, το αλεύρι, το αλάτι και την βανίλια.
  • Περιχύνουμε το μείγμα μας πάνω στα κεράσια και κουνάμε το σκεύος με κυκλικές κινήσεις για να απλωθεί παντού.
  • Ψήνουμε το clafoutis στον αέρα, στους 180 βαθμούς για 40-45′ λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
  • Το σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και μια μπάλα παγωτό ή λίγο γιαούρτι, αλλά θα το απολαύσετε τέλεια και μόνο του.

 

 

clafoutis-κερασια

Clafoutis με κεράσια

Prep Time 14 minutes
Cook Time 45 minutes
Course Dessert
Cuisine French
Servings 10

Ingredients
  

  • 500 γρ κεράσια (τα ζυγίζουμε αφού έχουν αφαιρεθεί τα κουκούτσια τους)
  • 2 κουταλιές σούπας λιωμένο βούτυρο
  • 3 αυγά
  • 1 φλιτζάνι των 250ml γάλα
  • 3/4 φλιτζανιού αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 βανίλια σε σκόνη ή 1/2 κ.σ. υγρή βανίλια
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Instructions
 

  • Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ένα ταψάκι και πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη στην επιφάνειά του. Ρίχνουμε όλα τα κεράσια που καθαρίσαμε και τα απλώνουμε να πάνε παντού. 
  • Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα υλικά με ένα σύρμα. Τα αυγά την ζάχαρη, το βούτυρο, το γάλα, το αλεύρι, το αλάτι και την βανίλια.
  • Περιχύνουμε το μείγμα μας πάνω στα κεράσια και κουνάμε το σκεύος με κυκλικές κινήσεις για να απλωθεί παντού.
  • Ψήνουμε το clafoutis στον αέρα, στους 180 βαθμούς για 40-45' λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
  • Το σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και μια μπάλα παγωτό ή λίγο γιαούρτι, αλλά θα το απολαύσετε τέλεια και μόνο του.
  • To Clafoutis διατηρείται εκτός ψυγείου για 2 μέρες, σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο μέχρι και 4 μέρες
Keyword clafoutis, κεράσια

 

Δοκίμασες την συνταγή; Στείλε  μας την δημιουργία σου στο @geonutrition

clafoutis-κερασια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sharing is caring

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating