Αυτό το light γλυκό είναι πολύ ελαφρύ, μπορείς να το έχεις στο ψυγείο σου για πρωινό ή ένα ελαφρύ απογευματινό σνακ της λιγούρας
Jump to Recipe
Τους τελευταίους μήνες, όσο προετοίμαζα το καινούργιο site, μπήκα στην διαδικασία να ξεκαθαρίσω το περιεχόμενο και να κρατήσω μόνο όσες συνταγές και άρθρα με ενθουσίαζαν.
Παρατήρησα λοιπόν πόση διαφορά είχε η μια συνταγή από την άλλη όσο περνούσε ο καιρός. Βελτιωνόταν η φωτογραφία, το στήσιμο, ο φωτισμός αλλά και η ίδια η συνταγή. Σταδιακά οι φωτογραφίες απέκτησαν τον δικό τους χαρακτήρα και οι συνταγές ήταν πιο στοχευμένες στην vegan, vegetarian κουζίνα και με λιγότερη σπατάλη υλικών.
Είμαι πολύ χαρούμενη λοιπόν που 2 και κάτι χρόνια μετά, έχω βρει αυτό τον όμορφο τρόπο να παντρέψω την υγιεινή διατροφή με την μαγειρική και την φωτογραφία.
Και τώρα που τα είπα και τα μοιράστηκα μαζί σου, ήρθε η ώρα να σου δείξω αυτή την συνταγή για light γλυκό που είμαι σίγουρη ότι θα σε ενθουσιάσει και εσένα!
Τα ονόμασα φωλίτσες με γιαούρτι και φρούτα.
Είναι φωλίτσες με βάση την βρώμη και την μπανάνα, οπότε έχουν γεύση banana bread. Η γέμιση γιαουρτιού μοιάζει με μους λεμόνι στην πιο ελαφριά εκδοχή της και φυσικά τα Kαλοκαιρινά ζουμερά φρούτα δίνουν την γλύκα τους.
Μπορείς να τα απολαύσεις ως ένα δροσερό πρωινό ή απογευματινό γλυκάκι. Θερμιδικά θεωρείται ελαφρύ, ωστόσο θα σου συνιστούσα να μένεις σε μια φωλίτσα την ημέρα, αν είσαι σε πρόγραμμα απώλειας βάρους.
Υλικά για 6 φωλίτσες
- 2 μέτριες ώριμες μπανάνες
- 3 κουτ. σούπας φυστικοβούτυρο (ή άλλο βούτυρο καρπών)
- 2 κουτ. σούπας μέλι (ή σιρόπι αγαύης)
- 3 1/2 φλ. βρώμη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 πρέζα αλάτι (αν το φυστικοβούτυρο έχει αλάτι μπορείς και να το παραλείψεις)
Γέμιση
- 1 κεσεδάκι 180γρ γιαούρτι της αρεσκείας μας
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
Topping:
- Μικρά φρούτα της επιλογής μας όπως: φράουλες, blueberries, σμέουρα, κεράσια, ακτινίδιο σε φέτες
- Δυόσμος για τον στολισμό
- Τριμμένους ξηρούς καρπούς (προαιρετικά)
Πως θα τις φτιάξεις:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις
- Σε ένα μεγάλο μπολ λιώνουμε με το πιρούνι τις μπανάνες. Προσθέτουμε το μέλι (ή το σιρόπι) και το φυστικοβούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε την βρώμη, το αλάτι, την κανέλα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να γίνει μια ζύμη.
- Σε φορμάκια για muffins που έχουμε λαδώσει προσθέτουμε το μίγμα. Παίρνουμε μια μεγάλη κουταλιά (scoop) από την ζύμη και το απλώνουμε με τα δάχτυλά μας ή με ένα κουτάλι, στο φορμάκι ώστε να σχηματιστεί μια φωλίτσα. Προσοχή να μην ανοίξει πολύ ο πάτος της φωλίτσας.
- Ψήνουμε για 14-16 λεπτά, μέχρι να έχουν σταθεροποιηθεί και ξεραθεί ελαφρώς οι φωλίτσες.
- Όταν κρυώσουν τις αφαιρούμε από τα φορμάκια.
Σερβίρουμε:
- Σε ένα μπολάκι αναμιγνύουμε το γιαούρτι με το ξύσμα και την ζάχαρη άχνη. Για την πιο light εκδοχή δεν προσθέτουμε καθόλου ζάχαρη. Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας από την γέμιση σε κάθε φωλίτσα και αυτοσχεδιάζουμε με τον φρουτένιο στολισμό.
- Διατηρούνται στο ψυγείο μέχρι 3 μέρες, αλλά χάνουν την τραγανότητά τους μετά την 1 μέρα.
Φωλίτσες με γιαούρτι και φρούτα
Equipment
- 6 φορμάκια για muffins
Ingredients
- 2 μέτριες, ώριμες μπανάνες
- 3 κουτ. σούπας φυστικοβούτυρο (ή άλλο βούτυρο καρπών)
- 2 κουτ. σούπας μέλι (ή σιρόπι αγαύης)
- 3 1/2 φλιτζ. του τσαγιού (των 240ml) βρώμη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 πρέζα αλάτι (αν το φυστικοβούτυρο έχει αλάτι μπορείς και να το παραλείψεις)
Γέμιση
- (180γρ) 1 κεσεδάκι γιαούρτι της αρεσκείας μας
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι
- 1/2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
Topping
- Μικρά φρούτα της επιλογής μας όπως: φράουλες, blueberries, σμέουρα, κεράσια, ακτινίδιο σε φέτες
- Δυόσμος για τον στολισμό
- Τριμμένους ξηρούς καρπούς (προαιρετικά)
Instructions
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις.
- Σε ένα μεγάλο μπολ λιώνουμε με το πιρούνι τις μπανάνες. Προσθέτουμε το μέλι (ή το σιρόπι) και το φυστικοβούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε την βρώμη, το αλάτι, την κανέλα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να γίνει μια ζύμη.
- Σε φορμάκια για muffins που έχουμε λαδώσει προσθέτουμε το μίγμα. Παίρνουμε μια μεγάλη κουταλιά (scoop) από την ζύμη και το απλώνουμε με τα δάχτυλά μας ή με ένα κουτάλι, στο φορμάκι ώστε να σχηματιστεί μια φωλίτσα. Προσοχή να μην ανοίξει πολύ ο πάτος της φωλίτσας.
- Ψήνουμε για 14-16 λεπτά, μέχρι να έχουν σταθεροποιηθεί και ξεραθεί ελαφρώς οι φωλίτσες. Όταν κρυώσουν τις αφαιρούμε από τα φορμάκια.
Σερβίρισμα:
- Σε ένα μπολάκι αναμιγνύουμε το γιαούρτι με το ξύσμα και την ζάχαρη άχνη. Για την πιο light εκδοχή δεν προσθέτουμε καθόλου ζάχαρη.
- Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας από την γέμιση σε κάθε φωλίτσα και αυτοσχεδιάζουμε με τον φρουτένιο στολισμό.
Notes
Καλή Απόλαυση!
Δοκίμασες την συνταγή; Περιμένουμε και τις δικές σου φωλίτσες σε story με tag το @geonutrition