Σήμερα θα αναλύσουμε την επιστημονική εξήγηση για τις λιγούρες πριν την περίοδο. Το θέμα που μας απασχολεί όλες.
Μπορείς να ακούσεις το άρθρο εδώ:
Ένα από τα κοινά χαρακτηριστικά που παρατηρώ στις περισσότερες γυναίκες που αναλαμβάνω είναι η αλλαγή στην όρεξη όταν πρόκειται να αδιαθετήσουν.
Σου θυμίζουν κάτι φράσεις όπως:
“Θέλω να τρώω συνέχεια γλυκά”
“Δεν χορταίνω με τίποτα”
“Στενοχωριέμαι με το παραμικρό και νευριάζω. Μόνο με ένα γλυκό ηρεμώ”
Αν ταυτίζεσαι θέλω να σου πω ότι είναι απολύτως φυσιολογικό. Δεν είσαι η μόνη!
Οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μια αλλαγή στην όρεξη και την διάθεσή τους λίγες μέρες πριν αδιαθετήσουν και κατά την διάρκεια της περιόδου.
Έντονες λιγούρες, όρεξη για γλυκά και μετά αλμυρά…και μετά πάλι γλυκά. Αίσθημα φουσκώματος και πρηξίματος στην περιοχή της κοιλιάς, πεσμένη διάθεση και νεύρα, χωρίς προφανή αιτία.
Εκείνες τις ημέρες οι ορμόνες απλά παίζουν παιχνίδια μαζί μας.
Ας δούμε λοιπόν την επιστημονική εξήγηση της λιγούρας πριν την περίοδο.
Ο καταμήνιος κύκλος χωρίζεται σε 3 φάσεις:
Την Θηλακική φάση (follicular), την ωχρινική ή εκκριτική φάση (luteal) και μια ενδιάμεση φάση, την ωορρηξία (ovulation)
Ωοθυλακική Φάση
Ξεκινάει από την 1η μέρα της περιόδου και φτάνει μέχρι την 15η μέρα του κύκλου. Στο διάστημα αυτό το νέο ωάριο αρχίζει να ωριμάζει στις ωοθήκες και τα οιστρογόνα ανεβαίνουν.
Ωορρηξία
Δεν είναι ακριβώς ξεχωριστή φάση του κύκλου. Απλά τον διαιρεί σε δυο στάδια και είναι οι μέρες εκείνες που το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί.
Εκκριτική ή Ωχρινική Φάση
Ξεκινάει μετά την ωορρηξία και διαρκεί μέχρι την αρχή της επόμενης περιόδου. Ουσιαστικά το ωάριο που δεν γονιμοποιήθηκε ετοιμάζεται να αποβληθεί όπως και τους προηγούμενους μήνες.
Τις τελευταίες μέρες τις εκκριτικής φάσης (περίπου 1 εβδομάδα πριν την επόμενη περίοδο) παρατηρείται αυτή η αλλαγή στην όρεξη, στην διάθεση, και ο έντονος πόνος που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες.
Τι υποστηρίζουν οι έρευνες
Στο παρελθόν έγιναν μερικές έρευνες που προσπάθησαν να κατανοήσουν γιατί υπάρχει αυτή η ξαφνική αλλαγή. Ξεκίνησαν να παρατηρούν την συμπεριφορά θηλαστικών και τρωκτικών και ανακάλυψαν ότι εκείνες τις ημέρες κατανάλωναν πολύ περισσότερη τροφή.
Μια άλλη μελέτη βρήκε πως οι γυναίκες σε εκείνο το διάστημα αύξησαν κατά πολύ τα υδατανθρακούχα τρόφιμα (γλυκά, ψωμί, ζυμαρικά) ενώ ακόμα περισσότερο τα αύξησαν όσες ακολουθούσαν κάποια δίαιτα.
Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πως εκείνο το διάστημα η αίσθηση της γλυκιάς γεύσης είναι πιο εξασθενημένη, επομένως ίσως να χρειάζεται περισσότερη ποσότητα για να προσφέρει την ίδια ευχαρίστηση (η τέλεια επιστημονική εξήγηση γιατί τρώμε την μερέντα από το βάζο)
Αυτό που ξεχωρίζει τις δυο φάσεις ωοθυλακική και εκκριτική μεταξύ τους είναι οι αλλαγές στις ορμόνες: οιστρογόνα και προγεστερόνη
Τα οιστρογόνα είναι ανεβασμένα όταν τελειώνει η περίοδος. Η αύξησή τους συνδέεται με βελτίωση της διάθεσης και μείωση της όρεξης. Αν παρατηρήσετε την συμπεριφορά σας εκείνες τις ημέρες θα το διαπιστώσετε.
Η προγεστερόνη αυξάνεται πολύ 7-10 ημέρες πριν την επόμενη περίοδο. Αυτή η ορμόνη έχει αντίθετη επίδραση από τα οιστρογόνα. Αυξάνει την όρεξη, προκαλεί δυσφορία και νεύρα ενώ ευθύνεται για τους έντονους πόνους που συχνά αντιμετωπίζουμε.
Αυτή ήταν η απλούστερη εξήγηση
Στην πραγματικότητα συμμετέχουν και άλλα συστήματα όπως το ενδοκρινολογικό και μηχανισμοί ανταμοιβής στον εγκέφαλο που περιπλέκουν ακόμα πιο πολύ την κατάσταση, ειδικά αν συνυπάρχει Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών.
Ένα είναι σίγουρο. Δεν είμαστε υπερβολικές. Οι λιγούρες πριν την περίοδο εμφανίζονται σχεδόν σε όλες τις γυναίκες, αρκετά συχνά και είναι απολύτως φυσιολογικό.
Πως να μην επηρεαστούν τα κιλά σου αυτή την περίοδο
Tip 1 Συνειδητοποίηση
Και μόνο διαβάζοντας αυτό το άρθρο κατάλαβες περίπου τι συμβαίνει στο σώμα σου εκείνες τις ημέρες και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα.
Tip 2 Δικλείδες Ασφαλείας
Επειδή όσο και να το συνειδητοποιήσεις, η λιγούρα είναι λιγούρα, μπορείς να έχεις εύκαιρα τρόφιμα που δεν θα σε επιβαρύνουν πολύ αλλά θα σε βοηθήσουν το καθένα με το δικό του συστατικό.
Άσε τα γλυκά έξω από το σπίτι και επέλεξε τα παρακάτω:
- Μπανάνες και ξηρούς καρπούς, λόγω του μαγνησίου τους θα μειώσουν τις έντονες κράμπες
- Κρέας και πουλερικά. Φόρτισε τον οργανισμό σου με Σίδηρο. Είναι οι μέρες του μήνα που το χρειάζεσαι περισσότερο
- Σύνθετους υδατάνθρακες. Τα ζυμαρικά, το ψωμί ολικής και τα δημητριακά σου δίνουν την γλυκιά γεύση που λαχταράς στο φαγητό σου. Αντιθέτως οι απλοί υδατάνθρακες, δηλαδή η ζάχαρη που βρίσκεται στα συσκευασμένα τρόφιμα, μπορεί να καλύπτει την ανάγκη για γλυκό, αλλά για πολύ λίγο και σύντομα επανέρχεται πιο έντονη η λιγούρα.
Tip 3 Μην ζυγίζεσαι
Ειλικρινά, μην το κάνεις. Ακόμα και αν έχεις ραντεβού με τον διαιτολόγο σου φρόντισε να τον ενημερώσεις ώστε να σημειώσει ότι αυτή η μέτρηση δεν είναι αντικειμενική.
Προσωπικά, συνηθίζω να κάνω κανονικά μια λιπομέτρηση για να διαπιστώσουμε την κατακράτηση και πέρα από αυτό επικεντρωνόμαστε σε αλλαγές στο πρόγραμμα διατροφής και στους στόχους, ξεχνώντας για λίγο την ζυγαριά.
Δεν χρειάζεται να ζυγίζεσαι εκείνες τις ημέρες γιατί πολύ απλά δεν βλέπεις τα πραγματικά σου κιλά. Δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου και συνέχισε από την επόμενη μέτρηση.
Το σώμα σου κατακρατά πολύ νερό, και αν έχεις φάει περισσότερους υδατάνθρακες, ακόμα περισσότερη κατακράτηση.
Οι έντονες λιγούρες πριν την περίοδο είναι από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα για μια γυναίκα που ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής.
Δεν υπάρχει όμως λόγος να σταθεί εμπόδιο στην κατάκτηση του στόχου σου.