Vegan κέικ σοκολάτας που λιώνει στο στόμα

vegan-keik-sokolatas-geonutrition

Μου αρέσει πολύ να πειραματίζομαι με vegan συνταγές

Είτε γλυκές όπως αυτά τα brownies με φυστικοβούτυρο, τα εναλλακτικά μελομακάρονα ή τα pancakes μπανάνας αλλά και αλμυρές, όπως η ρεβιθοσαλάτα με ταχίνι, το  burrito με τις φακές και τα σπιτικά φαλάφελ

Με ενθουσιάζει πολύ το γεγονός ότι για να είναι κάτι νόστιμο δεν χρειάζεται ούτε αυγά, ούτε γάλα ούτε καν βούτυρο.

Δεν χρειάζεται τίποτα ζωικό κι όμως η γεύση του δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει όλα εκείνα τα γλυκά με τις κρέμες και τα αυγά και τις μαρέγκες.

Έτσι λοιπόν έφτιαξα κι αυτό το υπέροχο κέικ σοκολάτας, υγρό και τόσο σοκολατένιο που λιώνει στο στόμα.

Jump to Recipe

 

Υλικά για το vegan κέικ:

  • 370 ml νερό
  • 130ml ελαιόλαδο
  • ξύσμα και χυμό ενός πορτοκαλιού
  • 1 κ.γλυκού βανίλια
  • 50γρ κακάο
  • 350γρ κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • 450γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά του γλυκού σόδα
  • 1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 300γρ κουβερτούρα (κρατάμε τα 100 για την γαρνιτούρα)
  • τριμμένη καρύδα και λίγα δαμάσκηνα για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

 

 

vegan-keik-sokolatas-geonutrition

 

 

 

Πως θα το φτιάξεις:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς
  2. Σε ένα σκεύος ρίχνουμε το νερό, το λάδι, το ξύσμα από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα
  3. Προσθέτουμε την βανίλια, το κακάο, τη ζάχαρη, το ξίδι και ανακατεύουμε καλά
  4. Σε άλλο σκεύος βάζουμε το αλεύρι, τη σόδα, την κουβερτούρα ψιλοκομμένη, αλάτι και ανακατεύουμε
  5. Βάζουμε τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά και ανακατεύουμε
  6. Σε μια λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ ρίχνουμε το μίγμα και ψήνουμε για 40 λεπτά

 

 

Για την διακόσμηση

  • Σε μπεν μαρί λιώνουμε τα 100γρ κουβερτούρας που είχαμε κρατήσει στην άκρη
  • Παράλληλα, ρίχνουμε ζεστό νερό σε ένα μπολάκι και προσθέτουμε μερικά αποξηραμένα δαμάσκηνα, για να φουσκώσουν και να μαλακώσουν
  • Όταν λιώσει η κουβερτούρα, ψιλοκόβουμε τα δαμάσκηνα και τα ρίχνουμε μέσα στην κουβερτούρα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο βραστό νερό για να είναι πιο ρευστό το μίγμα
  • Περιχύνουμε το κέικ με την σοκολάτα και στο τέλος, πασπαλίζουμε με τριμμένη καρύδα. Προσέχουμε το κέικ να έχει κρυώσει, αλλιώς θα απορροφήσει όλη την γαρνιτούρα

 

vegan-keik-sokolatas-geonutrition

Vegan κέικ σοκολάτας

Prep Time 5 minutes
Cook Time 40 minutes
Servings 10

Ingredients
  

  • 370 ml νερό
  • 130 ml ελαιόλαδο
  • ξύσμα και χυμό ενός πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. γλυκού βανίλια
  • 50 γρ κακάο
  • 350 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι
  • 450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 300 γρ κουβερτούρα (κρατάμε τα 100 για την γαρνιτούρα)
  • τριμμένη καρύδα
  • λίγα δαμάσκηνα για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Instructions
 

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Σε ένα σκεύος ρίχνουμε το νερό, το λάδι, το ξύσμα από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
  • Προσθέτουμε την βανίλια, το κακάο, τη ζάχαρη, το ξίδι και ανακατεύουμε καλά.
  • Σε άλλο σκεύος βάζουμε το αλεύρι, τη σόδα, την κουβερτούρα ψιλοκομμένη, αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά και ανακατεύουμε.
  • Σε μια λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ ρίχνουμε το μίγμα και ψήνουμε για 40 λεπτά

Για την διακόσμηση

  • Σε μπεν μαρί λιώνουμε τα 100γρ κουβερτούρας που είχαμε κρατήσει στην άκρη.
  • Παράλληλα, ρίχνουμε ζεστό νερό σε ένα μπολάκι και προσθέτουμε μερικά αποξηραμένα δαμάσκηνα, για να φουσκώσουν και να μαλακώσουν.
  • Όταν λιώσει η κουβερτούρα, ψιλοκόβουμε τα δαμάσκηνα και τα ρίχνουμε μέσα στην κουβερτούρα.
  • Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο βραστό νερό για να είναι πιο ρευστό το μίγμα.
  • Περιχύνουμε το κέικ με την σοκολάτα και στο τέλος, πασπαλίζουμε με τριμμένη καρύδα.
  • Προσέχουμε το κέικ να έχει κρυώσει, αλλιώς θα απορροφήσει όλη την γαρνιτούρα.
Keyword cake, vegan, σοκολάτα

 

Καλή Απόλαυση!

 

Η συνταγή αποτελεί παραλλαγή από την συνταγή για “vegan κέικ σοκολάτας” του Άκη Πετρετζίκη

 

 

 

Sharing is caring

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating