Vegan κέικ σοκολάτας που λιώνει στο στόμα

Μου αρέσει πολύ να πειραματίζομαι με vegan συνταγές

Είτε γλυκές όπως αυτά τα brownies με φυστικοβούτυρο, τα εναλλακτικά μελομακάρονα ή τα pancakes μπανάνας αλλά και αλμυρές, όπως η ρεβιθοσαλάτα με ταχίνι, το  burrito με τις φακές και τα σπιτικά φαλάφελ

Με ενθουσιάζει πολύ το γεγονός ότι για να είναι κάτι νόστιμο δεν χρειάζεται ούτε αυγά, ούτε γάλα ούτε καν βούτυρο

Δεν χρειάζεται τίποτα ζωικό κι όμως η γεύση του δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει όλα εκείνα τα γλυκά με τις κρέμες και τα αυγά και τις μαρέγκες

Έτσι λοιπόν έφτιαξα κι αυτό το υπέροχο κέικ σοκολάτας, υγρό και τόσο σοκολατένιο που λιώνει στο στόμα

vegan-chocolate-cake-geonutrition

Πάμε να δούμε τι υλικά θα χρειαστείς:

  • 370 ml νερό
  • 130ml ελαιόλαδο
  • ξύσμα και χυμό ενός πορτοκαλιού
  • 1 κ.γλυκού βανίλια
  • 50γρ κακάο
  • 350γρ κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • 450γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά του γλυκού σόδα
  • 1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 300γρ κουβερτούρα (κρατάμε τα 100 για την γαρνιτούρα)
  • τριμμένη καρύδα και λίγα δαμάσκηνα για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

 

vegan-chocolate-cake-geonutrition

Πως θα το φτιάξεις:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς
  2. Σε ένα σκεύος ρίχνουμε το νερό, το λάδι, το ξύσμα από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα
  3. Προσθέτουμε την βανίλια, το κακάο, τη ζάχαρη, το ξίδι και ανακατεύουμε καλά
  4. Σε άλλο σκεύος βάζουμε το αλεύρι, τη σόδα, την κουβερτούρα ψιλοκομμένη, αλάτι και ανακατεύουμε
  5. Βάζουμε τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά και ανακατεύουμε
  6. Σε μια λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ ρίχνουμε το μίγμα και ψήνουμε για 40 λεπτά

 

Για την διακόσμηση

  • Σε μπεν μαρί λιώνουμε τα 100γρ κουβερτούρας που είχαμε κρατήσει στην άκρη
  • Παράλληλα, ρίχνουμε ζεστό νερό σε ένα μπολάκι και προσθέτουμε μερικά αποξηραμένα δαμάσκηνα, για να φουσκώσουν και να μαλακώσουν
  • Όταν λιώσει η κουβερτούρα, ψιλοκόβουμε τα δαμάσκηνα και τα ρίχνουμε μέσα στην κουβερτούρα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο βραστό νερό για να είναι πιο ρευστό το μίγμα
  • Περιχύνουμε το κέικ με την σοκολάτα και στο τέλος, πασπαλίζουμε με τριμμένη καρύδα. Προσέχουμε το κέικ να έχει κρυώσει, αλλιώς θα απορροφήσει όλη την γαρνιτούρα

 

Καλή Απόλαυση!

 

Η συνταγή αποτελεί παραλλαγή από την συνταγή για “vegan κέικ σοκολάτας” του Άκη Πετρετζίκη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s