Galette: Η Γαλλική τάρτα που θα λατρέψεις

Galette: η Γαλλική τάρτα που μπορεί να πάρει είτε αλμυρή είτε γλυκιά γεύση. Εύκολη στην παρασκευή, χωρίς να απαιτεί ταρτιέρα ή μίξερ.

 

Jump to Recipe

 

Είναι ένα είδος ανοιχτής πίτας που μπορείς να γεμίσεις με ό,τι θες: από φρούτα και μαρμελάδα, μέχρι τυρί, σπανάκι ή αλλαντικά.

Για να κάνεις την γαλλική τάρτα σου πιο υγιεινή μπορείς να προσθέσεις στην γέμιση φρέσκα εποχιακά φρούτα ή για μια αλμυρή εκδοχή: χορταρικά και λαχανικά εποχής με μανιτάρια και λίγο τυρί.

Είναι επίσης μια συνταγή που θα κλέψει τις εντυπώσεις με την νοστιμιά και την απλότητά της στο γιορτινό τραπέζι.

Ρίξε μια ματιά λοιπόν στις 2 εκδοχές της Γαλλικής τάρτας και δοκίμασε τις.

 

1η εκδοχή: Γλυκιά Galette

 Πράσινο μήλο και μαρμελάδα φρούτα του δάσους

 

 

Υλικά για 1 Galette (περίπου 6-8 μερίδες)

Για την ζύμη της γλυκιάς τάρτας:

  • 190γρ αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100γρ βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κυβάκια (προσοχή να μην μείνει πολύ ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, πρέπει να είναι παγωμένο)
  • 60ml παγωμένο νερό (περίπου 3-4 κουτ. σούπας)
  • 30γρ γιαούρτι (περίπου 1 κουτ. σούπας)

Για το γλυκό μίγμα:

  • 2 πράσινα μήλα κομμένα σε λεπτές φέτες (μαζί με την φλούδα αν θέλουμε)
  • 4 κουτ. σούπας μαρμελάδα της επιλογής μας
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας corn flour
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα

 

Clafoutis με κεράσια
Check out this recipe
clafoutis-κερασια

 

Οδηγίες παρασκευής:

  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε: το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο σε κυβάκια. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας έτσι ώστε να δημιουργηθούν τρίμματα.
  • Σε άλλο μπολ προσθέτουμε το νερό με το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μίγμα αυτό στο αλεύρι και ανακατεύουμε ξανά με τα χέρια ώστε να ομογενοποιηθεί.
  • Θα σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο ζυμάρι. Κλείνουμε με μεμβράνη ή πετσέτα το μπολ με το ζυμάρι και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. (Αν φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα, μπορούμε να διατηρήσουμε αυτή την ζύμη στην κατάψυξη για 2 μήνες)
  • Αφού αφήσουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί ήρθε η ώρα για το άνοιγμα με τον πλάστη.
  • Ρίχνουμε αλεύρι σε ένα καθαρό τραπέζι και ανοίγουμε σιγά σιγά την ζύμη με τον πλάστη. Προσπαθούμε να ανοίξει σε ένα μεγάλο κύκλο.

Στο σημείο αυτό φτιάχνουμε το μίγμα για το εσωτερικό της τάρτας:

Ανακατεύω σε ένα φλιτζάνι τον χυμό λεμονιού, την ζάχαρη και το corn flour και περιχύνω τα μήλα.

  • Απλώνουμε στην ζύμη την μαρμελάδα της επιλογής μας και ρίχνουμε από πάνω τα μήλα και την κανέλα. Προσπαθούμε να αφήσουμε περιθώριο 2 δάχτυλα τουλάχιστον από τις άκρες.
  • Στη συνέχεια, διπλώνουμε τις άκρες ώστε να κλείσουν. Μπορούμε παράλληλα να απλώνουμε λάδι με το πινέλο για να “κολλάνε” καλύτερα οι άκρες.
  • Μεταφέρουμε το Galette σε ένα ταψί με αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για 35-40 λεπτά, μέχρι η ζύμη να πάρει χρυσαφί χρώμα.

 

Galette με φρούτα

Prep Time 1 hour
Cook Time 40 minutes
Course Dessert
Servings 8

Ingredients
  

Για την γλυκιά ζύμη

  • 190 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100 γρ βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κυβάκια (προσοχή να μην μείνει πολύ ώρα σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 60 ml παγωμένο νερό (περίπου 3-4 κουτ.σούπας)
  • 30 γρ γιαούρτι (περίπου 1 κουτ. σούπας)

Για την γλυκιά γέμιση

  • 2 πράσινα μήλα κομμένα σε λεπτές φέτες (μαζί με την φλούδα αν θέλουμε)
  • 4 κουτ. σούπας μαρμελάδα της επιλογής μας
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας corn flour
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα

Instructions
 

  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε: το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο σε κυβάκια.
  • Ανακατεύουμε με τα χέρια μας έτσι ώστε να δημιουργηθούν τρίμματα.
  • Σε άλλο μπολ προσθέτουμε το νερό με το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μίγμα αυτό στο αλεύρι και ανακατεύουμε ξανά με τα χέρια ώστε να ομογενοποιηθεί.
  • Θα σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο ζυμάρι. Κλείνουμε με μεμβράνη ή πετσέτα το μπολ με το ζυμάρι και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. (Αν φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα, μπορούμε να διατηρήσουμε αυτή την ζύμη στην κατάψυξη για 2 μήνες)
  • Αφού αφήσουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί ήρθε η ώρα για το άνοιγμα με τον πλάστη.
  • Ρίχνουμε αλεύρι σε ένα καθαρό τραπέζι και ανοίγουμε σιγά σιγά την ζύμη με τον πλάστη. Προσπαθούμε να ανοίξει σε ένα μεγάλο κύκλο.
  • Απλώνουμε στην ζύμη την μαρμελάδα της επιλογής μας και ρίχνουμε από πάνω τα μήλα και την κανέλα. Προσπαθούμε να αφήσουμε περιθώριο 2 δάχτυλα τουλάχιστον από τις άκρες.
  • Στη συνέχεια, διπλώνουμε τις άκρες ώστε να κλείσουν. Μπορούμε παράλληλα να απλώνουμε λάδι με το πινέλο για να "κολλάνε" καλύτερα οι άκρες.
  • Μεταφέρουμε το Galette σε ένα ταψί με αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για 35-40 λεπτά, μέχρι η ζύμη να πάρει χρυσαφί χρώμα.

Notes

Μπορείς να προσθέσεις οποιοδήποτε είδος μαρμελάδας ή φρούτων
Keyword galette, μήλο

 

 

2η εκδοχή: Αλμυρή Galette

Μανιτάρια, σπανάκι και φέτα

 

 

Για την ζύμη της αλμυρής τάρτας:

  • 190γρ αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100γρ βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κυβάκια (προσοχή να μην μείνει πολύ ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, πρέπει να είναι παγωμένο)
  • 60ml παγωμένο νερό (περίπου 3-4 κουτ. σούπας)
  • 30γρ γιαούρτι (περίπου 1 κουτ. σούπας)

Για το αλμυρό μίγμα:

  • 3 φλιτζάνια σπανάκι φρέσκο ή 2 φλιτζάνια κατεψυγμένο
  • 1 κρεμμύδι φρέσκο
  • 2 φλιτζάνια μανιτάρια της επιλογή μας (εκτός από πλευρώτους)
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι, αποξηραμένο δυόσμο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι φέτα σε κυβάκια (ή θρυματισμένη)
  • 3 κ.σ. τυρί κρέμα της επιλογής μας

 

Οδηγίες παρασκευής:

  • Η παρασκευή της αλμυρής τάρτας είναι ίδια με της γλυκιάς

Για το μίγμα:

  • Σωτάρουμε με το λάδι το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και σταδιακά ρίχνουμε το σπανάκι. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά.
  • Όταν τα λαχανικά μαλακώσουν και χάσουν τα υγρά τους αποσύρουμε από την φωτιά.
  • Απλώνουμε στην ζύμη το τυρί κρέμα και ύστερα με ένα κουτάλι προσθέτουμε το μίγμα των λαχανικών. Προσπαθούμε να αφήσουμε περιθώριο 2 δάχτυλα τουλάχιστον από τις άκρες.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε την φέτα και διπλώνουμε τις άκρες ώστε να κλείσουν. Μπορούμε παράλληλα να απλώνουμε λάδι με το πινέλο για να “κολλάνε” καλύτερα οι άκρες.
  • Μεταφέρουμε το Galette σε ένα ταψί με αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για 35-40 λεπτά, μέχρι η ζύμη να πάρει χρυσαφί χρώμα.

 

Galette με σπανάκι, μανιτάρια και φέτα

Prep Time 1 hour
Cook Time 40 minutes
Cuisine French
Servings 8

Ingredients
  

Για την αλμυρή ζύμη

  • 190 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100 γρ βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κυβάκια (προσοχή να μην μείνει πολύ ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, πρέπει να είναι παγωμένο)
  • 60 ml 60ml παγωμένο νερό (περίπου 3-4 κουτ. σούπας)
  • 30 γρ γιαούρτι (περίπου 1 κουτ. σούπας)

Για την αλμυρή γέμιση

  • 3 φλιτζάνια φλιτζάνια σπανάκι φρέσκο ή 2 φλιτζάνια κατεψυγμένο
  • 1 κρεμμύδι φρέσκο
  • 2 φλιτζάνια (250ml) μανιτάρια της επιλογή μας (εκτός από πλευρώτους)
  • 1/2 χυμό από μισό λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι, αποξηραμένο δυόσμο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι(250ml) φέτα σε κυβάκια (ή θρυματισμένη)
  • 3 κ.σ. τυρί κρέμα της επιλογής μας

Instructions
 

Για το ζυμάρι

  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε: το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο σε κυβάκια.
  • Ανακατεύουμε με τα χέρια μας έτσι ώστε να δημιουργηθούν τρίμματα.
  • Σε άλλο μπολ προσθέτουμε το νερό με το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μίγμα αυτό στο αλεύρι και ανακατεύουμε ξανά με τα χέρια ώστε να ομογενοποιηθεί.
  • Θα σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο ζυμάρι. Κλείνουμε με μεμβράνη ή πετσέτα το μπολ με το ζυμάρι και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. (Αν φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα, μπορούμε να διατηρήσουμε αυτή την ζύμη στην κατάψυξη για 2 μήνες)
  • Αφού αφήσουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί ήρθε η ώρα για το άνοιγμα με τον πλάστη. Ρίχνουμε αλεύρι σε ένα καθαρό τραπέζι και ανοίγουμε σιγά σιγά την ζύμη με τον πλάστη. Προσπαθούμε να ανοίξει σε ένα μεγάλο κύκλο.

Για την γέμιση

  • Σοτάρουμε με το λάδι το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και σταδιακά ρίχνουμε το σπανάκι. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά.
  • Όταν τα λαχανικά μαλακώσουν και χάσουν τα υγρά τους αποσύρουμε από την φωτιά.
  • Απλώνουμε στην ζύμη το τυρί κρέμα και ύστερα με ένα κουτάλι προσθέτουμε το μίγμα των λαχανικών. Προσπαθούμε να αφήσουμε περιθώριο 2 δάχτυλα τουλάχιστον από τις άκρες.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε την φέτα και διπλώνουμε τις άκρες ώστε να κλείσουν. Μπορούμε παράλληλα να απλώνουμε λάδι με το πινέλο για να “κολλάνε” καλύτερα οι άκρες.
  • Μεταφέρουμε το Galette σε ένα ταψί με αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για 35-40 λεπτά, μέχρι η ζύμη να πάρει χρυσαφί χρώμα.

Αν σου άρεσε η συνταγή ανέβασε story με την δική σου εκδοχή για Galette και κάνε tag το @geonutrition

 

H έμπνευση από αυτή την συνταγή ήρθε από την υπέροχη Τέτη και την σελίδα με τις δημιουργίες της: Teti’s Flakes

 

 

Sharing is caring

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating