Galette: Η Γαλλική τάρτα που θα σου κλέψει την καρδιά

Galette ή αλλιώς η Γαλλική τάρτα.

Είναι ένα είδος ανοιχτής πίτας που μπορείς να γεμίσεις με ό,τι γέμιση θες, γλυκιά ή αλμυρή.

Αν στο άκουσμα και μόνο της λέξης “τάρτα” τρομάζεις, σου έχω νέα: είναι η πιο εύκολη τάρτα που θα φτιάξεις ποτέ.

Δεν χρησιμοποιείς περίπλοκα υλικά για την ζύμη, δεν χρειάζεσαι μίξερ ή κάποιο άλλο κουζινομηχάνημα και έχεις απόλυτη ελευθερία να αυτοσχεδιάσεις με την γέμιση.

Για να κάνεις την τάρτα σου πιο υγιεινή μπορείς να προσθέσεις στην γέμιση φρέσκα εποχιακά φρούτα ή για μια αλμυρή εκδοχή: χορταρικά και λαχανικά εποχής με μανιτάρια και λίγο τυρί.

Είναι επίσης μια συνταγή που θα κλέψει τις εντυπώσεις με την νοστιμιά και την απλότητά της στο γιορτινό τραπέζι.

Σήμερα επέλεξα μια γλυκιά εκδοχή για Galette με πράσινο μήλο και μαρμελάδα φρούτα του δάσους.

Υλικά για 1 Galette (περίπου 6-8 μερίδες)

Για την ζύμη:

  • 190γρ αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100γρ βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κυβάκια (προσοχή να μην μείνει πολύ ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, πρέπει να είναι παγωμένο)
  • 60ml παγωμένο νερό (περίπου 3-4 κουτ.σούπας)
  • 30γρ γιαούρτι (περίπου 1 κουτ. σούπας)

Για το μίγμα:

  • 2 πράσινα μήλα κομμένα σε λεπτές φέτες (μαζί με την φλούδα αν θέλουμε)
  • 4 κουτ. σούπας μαρμελάδα της επιλογής μας
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας corn flour
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα

Οδηγίες παρασκευής:

  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε: το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο σε κυβάκια. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας έτσι ώστε να δημιουργηθούν τρίμματα.
  • Σε άλλο μπολ προσθέτουμε το νερό με το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μίγμα αυτό στο αλεύρι και ανακατεύουμε ξανά με τα χέρια ώστε να ομογενοποιηθεί.
  • Θα σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο ζυμάρι. Κλείνουμε με μεμβράνη ή πετσέτα το μπολ με το ζυμάρι και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. (Αν φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα, μπορούμε να διατηρήσουμε αυτή την ζύμη στην κατάψυξη για 2 μήνες)
  • Αφού αφήσουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί ήρθε η ώρα για το άνοιγμα με τον πλάστη.
  • Ρίχνουμε αλεύρι σε ένα καθαρό τραπέζι και ανοίγουμε σιγά σιγά την ζύμη με τον πλάστη. Προσπαθούμε να ανοίξει σε ένα μεγάλο κύκλο.

Στο σημείο αυτό φτιάχνουμε το μίγμα για το εσωτερικό της τάρτας:

Ανακατεύω σε ένα φλιτζάνι τον χυμό λεμονιού, την ζάχαρη και το corn flour και περιχύνω τα μήλα.

  • Απλώνουμε στην ζύμη την μαρμελάδα της επιλογής μας και ρίχνουμε από πάνω τα μήλα και την κανέλα. Προσπαθούμε να αφήσουμε περιθώριο 2 δάχτυλα τουλάχιστον από τις άκρες.
  • Στη συνέχεια, διπλώνουμε τις άκρες ώστε να κλείσουν. Μπορούμε παράλληλα να απλώνουμε λάδι με το πινέλο για να “κολλάνε” καλύτερα οι άκρες.
  • Μεταφέρουμε το Galette σε ένα ταψί με αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για 35-40 λεπτά, μέχρι η ζύμη να πάρει χρυσαφί χρώμα.

Αν σου άρεσε η συνταγή ανέβασε story με την δική σου εκδοχή για Galette και κάνε tag το @geonutrition

H έμπνευση από αυτή την συνταγή ήρθε από την υπέροχη Τέτη και την σελίδα με τις δημιουργίες της: Teti’s Flakes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s