Αρωματικό κέικ με λεμόνι, γιαούρτι και μύρτιλα

Jump to Recipe

 

Σήμερα θα συνδυάσουμε λεμόνι, γιαούρτι και μύρτιλα σε ένα αρωματικό και αφράτο κέικ.

Τα λεμόνια είναι από τα εσπεριδοειδή που χρησιμοποιούμε πιο συχνά στην μαγειρική.  Ο χυμός τους νοστιμίζει τα ψητά και τις σούπες μας και το ξύσμα τους δίνει άρωμα στα γλυκά μας.

Είναι πηγή βιταμίνης C και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Το λεμόνι, χάρης την βιταμίνη C που περιέχει βοηθά στην μέγιστη απορρόφηση του σιδήρου από τις φυτικές τροφές. Έτσι, όταν καταναλώνουμε όσπρια είναι καλύτερο να προτιμούμε λεμόνι από ότι ξύδι, όπως για παράδειγμα ρεβίθια στον φούρνο με λεμόνι ή φακές με φέτες λεμονιού.

Πολλές φορές σε μια συνταγή, χρειαζόμαστε μόνο το ξύσμα ή χυμό από το μισό λεμόνι, με αποτέλεσμα να μένει όλο το υπόλοιπο στο ψυγείο, μέχρι που ξεραίνετε και το πετάμε.

Για να αποφύγουμε αυτή την σπατάλη, μπορούμε να αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη, σε παγοθήκες, χυμό λεμονιού. Έτσι, θα έχεις φρέσκο χυμό λεμονιού όλο τον χρόνο για να προσθέτεις στο φαγητό.

 

keik-lemoni-murtila-geonutrition-stylianopoulou

Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με το ξύσμα του. Στις συνταγές που χρειάζεται σκόνη βανίλιας, μπορείς να το αντικαταστήσεις από ξύσμα λεμονιού, θα δώσει επίσης ευχάριστη γεύση και άρωμα. Όσο ξύσμα περισσεύει αποθήκευσέ το σε αεροστεγές σακουλάκι στην κατάψυξη.

Μερικές συνταγές με λεμόνι είναι οι εξής: σπιτική λεμονάδα mojitoσπιτική γρανίτα λεμόνιμους λεμόνι με γιαούρτι

Βρέθηκα λοιπόν με μια τσάντα γεμάτη φρεσκοκομμένα λεμόνια από τον κήπο. Αφού έστυψα και έβαλα σε παγοθήκες, φύλαξα και λίγο ξύσμα, μου έμεναν ακόμα αρκετά.

Δοκίμασα 2 συνταγές. Μια βινεγκρέτ για σαλάτες και αυτό το υπέροχο αρωματικό κέικ με μύρτιλα που θα σου δείξω αμέσως

Αν θέλεις να δώσεις extra γεύση στο κέικ σου τότε σου συστήνω ανεπιφύλακτα να το περιχύσεις με λεμονάτο γλάσο που θα το απογειώσει

Τι λες; Πάμε στην συνταγή;

Κέικ μανταρίνι
Check out this recipe
mantarini-keik-geonutrition

 

Υλικά για 1 κέικ λεμόνι, γιαούρτι, μύρτιλο (18×10)

  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 1 πακετάκι μύρτιλα (100γρ)

Υλικά για το γλάσο (προαιρετικό)

  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού

 

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις
  2. Σε μια μακρόστενη φόρμα (18×10), ρίχνουμε ελαιόλαδο και αλεύρι και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια για να μην κολλήσει μετά το κέικ μας
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα
  4. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Έπειτα προσθέτουμε το γιαούρτι και το ξύσμα λεμονιού
  5. Προσθέτουμε και τα μύρτιλα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα
  6. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα μας
  7. Ανακατεύουμε λίγο, τόσο όσο χρειάζεται ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά
  8. Ψήνουμε για 20-25′ μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα
  9. Όσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάζουμε το γλάσο
  10. Σε ένα μπολάκι προσθέτουμε τον χυμό, το ξύσμα και την ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε. Στο σημείο αυτό, αυτοσχεδιάζεις με το πόσο πηχτό (άρα περισσότερη ζάχαρη) ή αραιό (περισσότερο χυμό) θέλεις το γλάσο σου
  11. Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τον φούρνο. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, διαφορετικά όλο το κέικ θα “ρουφήξει” το γλάσο
  12. Όταν κρυώσει μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και περιχύνουμε με το γλάσο μας

 

 

Κέικ με λεμόνι, γιαούρτι και μύρτιλα

Prep Time 10 minutes
Cook Time 25 minutes
Course Dessert
Servings 8

Ingredients
  

  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. (των 250ml) ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 2 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • 1 φλιτζ. (των 250ml) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 100γρ μύρτιλα (1 μπολάκι)

Για το γλάσο

  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού

Instructions
 

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις.
  • Σε μια μακρόστενη φόρμα (18×10), ρίχνουμε ελαιόλαδο και αλεύρι και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια για να μην κολλήσει μετά το κέικ μας.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Έπειτα προσθέτουμε το γιαούρτι και το ξύσμα λεμονιού.
  • Προσθέτουμε και τα μύρτιλα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα μας. Ανακατεύουμε λίγο, τόσο όσο χρειάζεται ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Ψήνουμε για 20-25′ μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Για το γλάσο

  • Όσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάζουμε το γλάσο. Σε ένα μπολάκι προσθέτουμε τον χυμό, το ξύσμα και την ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε. Στο σημείο αυτό, αυτοσχεδιάζεις με το πόσο πηχτό (άρα περισσότερη ζάχαρη) ή αραιό (περισσότερο χυμό) θέλεις το γλάσο σου.
  • Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τον φούρνο. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, διαφορετικά όλο το κέικ θα “ρουφήξει” το γλάσο.
  • Όταν κρυώσει μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και περιχύνουμε με το γλάσο μας
Keyword cake, λεμόνι, μύρτιλα

Αν κόψεις μια φέτα θα δεις ότι τα μύρτιλα έχουν κυριολεκτικά βάψει το κέικ σου με το τέλειο χρώμα τους

 

Δοκίμασες την συνταγή; Μοιράσου την μαζί μας στα σχόλια ή σε ένα story στο instagram, κάνοντας tag το @geonutrition

 

Καλή Απόλαυση!

 

 

Sharing is caring

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating