Αν και οι φωτογραφίες είναι Χριστουγεννιάτικες, τα μπισκότα με πορτοκάλι που θα σου δείξω σήμερα φτιάχνονται όλο τον χρόνο. Έτυχε να ανακαλύψω την συνταγή Χριστούγεννα, να τα περικυκλώσω με λαμπάκια και να τα φωτογραφίσω με φόντο το δέντρο. Απλά έτυχε.
Κατά τα άλλα είναι απολύτως ταιριαστά με τον καφέ σου όλες τις εποχές και περιόδους. Το άρωμα από το πορτοκάλι, η τραγανή τους υφή και η εύκολη παρασκευή τους τα κάνουν ακαταμάχητα.
Θυμίζουν πολύ αυτά τα κλασικά στρογγυλά κουλουράκια πορτοκαλιού με το σουσαμάκι που έφτιαχνε η γιαγιά μας ή μας κερνούσε ο φούρνος της γειτονιάς. Απλά φτιάχνονται πιο εύκολα και γρήγορα.
Αυτά τα μπισκότα με πορτοκάλι είναι vegan. Αυτό για εσένα που δεν είσαι vegan πρακτικά σημαίνει ότι αν φτιάξεις αυτή την συνταγή θα έχεις την δυνατότητα να γλείψεις τα τοιχώματα του μπολ και να καθαρίσεις την κουτάλα χωρίς έγνοιες για την ύπαρξη ωμού αυγού.
Για να τα κάνεις πιο τσαχπίνικα μπορείς να τα βουτήξεις και σε κουβερτούρα (δεν το άκουσες από εμένα 😉 )
Υλικά για 15 μπισκότα με πορτοκάλι:
- Ξύσμα και χυμό 1 πορτοκαλιού
- 1,5 φλιτζάνι αλεύρι
- 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
- 3/4 φλιτζανιού λάδι
- 1/2 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν
- 1/2 κουταλιά του γλυκού τζίντζερ
- 1/2 κουταλιά του γλυκού κάρδαμο τριμμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Αναμιγνύουμε το ελαιόλαδο, την ζάχαρη άχνη και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Σε ένα μπολάκι ρίχνω τον χυμό πορτοκαλιού και την σόδα για να αφρίσει. Στη συνέχεια το προσθέτω στο πρώτο μου μίγμα με την ζάχαρη.
Πάμε για τα στερεά. Σε ένα μπολ προσθέτω το αλεύρι, το μπέικιν, το τζίντζερ και το κάρδαμο. Ρίχνω σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι στα υγρά. Θα δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη.
Για δική μου ευκολία στο πλάσιμο, αφήνω την ζύμη 30′ στο ψυγείο.
Με ένα πλάστη απλώνουμε το ζυμαράκι. Με κουπάτ ή ένα ποτήρι κόβουμε τα μπισκότα στο σχέδιο που θέλουμε και τα απλώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς για 20′.
Μπισκότα με πορτοκάλι και τζίντζερ
Ingredients
- Ξύσμα και χυμό 1 πορτοκαλιού
- 1 1/2 φλιτζάνι των 250ml αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
- 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1/2 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν
- 1/2 κουταλιά του γλυκού τζίντζερ
- 1/2 κουταλιά του γλυκού κάρδαμο τριμμένο (προαιρετικά)
Instructions
- Αναμιγνύουμε το ελαιόλαδο, την ζάχαρη άχνη και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Σε ένα μπολάκι ρίχνω τον χυμό πορτοκαλιού και την σόδα για να αφρίσει. Στη συνέχεια το προσθέτω στο πρώτο μου μίγμα με την ζάχαρη.
- Πάμε για τα στερεά. Σε ένα μπολ προσθέτω το αλεύρι, το μπέικιν, το τζίντζερ και το κάρδαμο. Ρίχνω σταδιακά το μείγμα με το αλεύρι στα υγρά. Θα δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη.
- Για δική μου ευκολία στο πλάσιμο, αφήνω την ζύμη 30' στο ψυγείο.
- Με ένα πλάστη απλώνουμε το ζυμαράκι. Με κουπάτ ή ένα ποτήρι κόβουμε τα μπισκότα στο σχέδιο που θέλουμε και τα απλώνουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς για 20'.
Θα βρεις περισσότερες συνταγές και συμβουλές διαχείρισης βάρους στο ebook: https://geonutrition.gr/ebook-diatrofi-sintages-geonutrition/