Αυτή η γαλατόπιτα υπόσχεται να σου ξυπνήσει παιδικές αναμνήσεις από το χωριό, το σπίτι των παππούδων και τα παραδοσιακά γλυκά που γευόμασταν τότε.
Η μυρωδιά της κανέλας και της κρέμας που σιγοψήνεται είναι για εμένα η μυρωδιά του σπιτιού της γιαγιάς μου.
Κάθε απόγευμα, μετά τον μεσημεριανό της ύπνο, έβαζε ένα κομμάτι γαλατόπιτα με φρέσκια κανέλα μαζί με φρεσκοψημένο καφέ από ρεβίθι.
Στην εποχή των παππούδων μας δεν σπαταλούσαν ποτέ φαγητό. Όλα τα υλικά μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Όλα έκαναν τον κύκλο τους και ήταν χρήσιμα. Η τάση σήμερα είναι η επιστροφή σε αυτή την φιλοσοφία της επαναχρησιμοποίησης και ελαχιστοποίησης της σπατάλης.
Από εκεί ξεκίνησε και η έμπνευση για την στήλη zero waste συνταγές σε αυτό το blog. Εκεί θα βρεις συνταγές που έχουν σαν κύριο συστατικό ένα υλικό που σε άλλη περίπτωση θα πετούσαμε. Για παράδειγμα τρουφάκια με την φλούδα του μανταρινιού, porridge με μίγμα που περίσσεψε από την παρασκευή γάλακτος βρώμης, φακοκεφτέδες από φακές που βαρεθήκαμε να ξαναφάμε.
Η σημερινή συνταγή για γαλατόπιτα ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Φτιάχνεται με το φρέσκο γάλα που έληξε πρόσφατα ή πρόκειται να λήξει σύντομα και μπόλικη κανέλα.
Διατηρείται μέχρι και 1 εβδομάδα στο ψυγείο και τρώγεται ακόμα πιο ευχάριστα δροσερή. Είναι η τέλεια λύση που έχω βρει για γλυκάκι με τον καφέ στο γραφείο μου.
Υλικά για 1 μικρό ταψάκι:
- 4 αυγά
- 3,5 ποτήρια φρέσκο γάλα
- 1 ποτήρι σιμιγδάλι ψηλό
- 1 ποτήρι κρυσταλλική ζάχαρη
- ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- 1 ξυλάκι κανέλας
- σκόνη κανέλας για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
- Ανάβουμε τον φούρνο τους 180 βαθμούς, στον αέρα.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το γάλα, την ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα.
- Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στην κρέμα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
- Όταν η κρέμα δέσει και όλα τα υλικά έχουν ομογενοποιηθεί την ρίχνεις σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί. Ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.
Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο
Ingredients
- 4 αυγά
- 3 1/2 ποτήρια (των 300ml) φρέσκο γάλα (μπορείς να αξιοποιήσεις και αυτό που έληξε πρόσφατα, είναι ασφαλές αφού ψήνεται)
- 1 ποτήρι (των 300ml) σιμιγδάλι ψιλό
- 1 ποτήρι (των 300ml) κρυσταλλική ζάχαρη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 ξυλάκι κανέλας και αρκετή σε σκόνη, για το γαρνίρισμα
Instructions
- Ανάβεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα
- Ρίχνεις σε μια κατσαρόλα με χαμηλή φωτιά το γάλα, την ζάχαρη, την κανέλα, το σιμιγδάλι και ανακατεύεις μέχρι να δέσει η κρέμα (θέλει λίγη υπομονή στο ανακάτεμα).
- Χτυπάς τα αυγά και τα ρίχνεις στην κρέμα, συνεχίζεις να ανακατεύεις. (Αφαιρείς αν θέλεις σε αυτό το σημείο το ξυλάκι κανέλας)
- Όταν η κρέμα έχει δέσει και όλα τα υλικά έχουν ομογενοποιηθεί την ρίχνεις σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί καλά βουτυρωμένο.
- Ψήνεις στους 180 βαθμούς στον αέρα για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της.
- Μόλις την βγάλουμε από τον φούρνο και για όσο είναι ακόμα ζεστή, πασπαλίζουμε με κανέλα και extra ζάχαρη.
- Αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες. (Η γαλατόπιτα τρώγεται πιο ευχάριστα δροσερή)
Notes
Το μυστικό της γιαγιάς για να καταλάβεις ότι ψήθηκε είναι η δοκιμή με το μαχαίρι: Πρέπει όταν βάζεις κάθετα το μαχαίρι στην γαλατόπιτα να μην κολλάει επάνω στην επιφάνειά του η κρέμα. Όταν το βγάζεις στεγνό σημαίνει ότι είναι έτοιμη!
Δοκίμασες την συνταγή; Στείλε μου την δημιουργία σου στο @geonutrition για να χαρώ κι εγώ.
Καλή Απόλαυση!
Ωωωωωω τι ωραίο θα το κάνω