Η γαλατόπιτα της γιαγιάς

galatopita-geonutrition

Αυτή η γαλατόπιτα υπόσχεται να σου ξυπνήσει παιδικές αναμνήσεις από το χωριό, το σπίτι των παππούδων και τα παραδοσιακά γλυκά που γευόμασταν τότε.

Η μυρωδιά της κανέλας και της κρέμας που σιγοψήνεται είναι για εμένα η μυρωδιά του σπιτιού της γιαγιάς μου.

Κάθε απόγευμα, μετά τον μεσημεριανό της ύπνο, έβαζε ένα κομμάτι γαλατόπιτα με φρέσκια κανέλα μαζί με φρεσκοψημένο καφέ από ρεβίθι.

 

Στα χωριά δεν σπαταλούν ποτέ φαγητό. Όταν το γάλα στο ψυγείο κόντευε να λήξει αυτή η συνταγή της έλυνε τα χέρια.

Αυτή την νοσταλγική συνταγή θα σου δείξω σήμερα.

 

Κριτσίνια Καρότου
Check out this recipe
kritsinia-karotou-geonutrition

 

 

galatopita-geonutrition

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Prep Time 15 mins
Cook Time 45 mins
Course Dessert
Servings 10

Ingredients
  

  • 4 αυγά
  • 3 1/2 ποτήρια (300ml) φρέσκο γάλα (μπορείς να αξιοποιήσεις και αυτό που έληξε πρόσφατα, είναι ασφαλές αφού ψήνεται)
  • 1 ποτήρι (300ml) σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 ποτήρι (300ml) κρυσταλλική ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας και αρκετή σε σκόνη, για το γαρνίρισμα

Instructions
 

  • Ανάβεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα
  • Ρίχνεις σε μια κατσαρόλα με χαμηλή φωτιά το γάλα, την ζάχαρη, την κανέλα, το σιμιγδάλι και ανακατεύεις μέχρι να δέσει η κρέμα (θέλει λίγη υπομονή στο ανακάτεμα).
  • Χτυπάς τα αυγά και τα ρίχνεις στην κρέμα, συνεχίζεις να ανακατεύεις. (Αφαιρείς αν θέλεις σε αυτό το σημείο το ξυλάκι κανέλας)
  • Όταν η κρέμα έχει δέσει και όλα τα υλικά έχουν ομογενοποιηθεί την ρίχνεις σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί καλά βουτυρωμένο.
  • Ψήνεις στους 180 βαθμούς στον αέρα για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της.
  • Μόλις την βγάλουμε από τον φούρνο και για όσο είναι ακόμα ζεστή, πασπαλίζουμε με κανέλα και extra ζάχαρη.
  • Αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες. (Η γαλατόπιτα τρώγεται πιο ευχάριστα δροσερή)

Notes

Το μυστικό της γιαγιάς για να καταλάβεις ότι ψήθηκε είναι η δοκιμή με το μαχαίρι: Πρέπει όταν βάζεις κάθετα το μαχαίρι στην γαλατόπιτα να μην κολλάει επάνω στην επιφάνειά του η κρέμα. Όταν το βγάζεις στεγνό σημαίνει ότι είναι έτοιμη!
 
Keyword γαλατόπιτα

Δοκίμασες την συνταγή; Στείλε μου την δημιουργία σου στο @geonutrition για να χαρώ κι εγώ.

 

Καλή Απόλαυση!

 

 

Sharing is caring

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating