Αρωματικά παξιμαδάκια με γλυκάνισο

Jump to Recipe

 

Άλλη μια συνταγή από το τετράδιο της μαμάς.

Συνταγές όπως τα κριτσίνια καρότου, η γαλατόπιτα, το κουνουπίδι γιαχνί και η σπιτική λεμονάδα είναι ήδη από τις αγαπημένες σας.

Τα συγκεκριμένα παξιμάδια έχουν ξηρούς καρπούς και γλυκάνισο, είναι τραγανά και μυρίζουν υπέροχα. Συνοδεύουν τέλεια τον καφέ ή το γάλα σου.

Μπορείς να τα εντάξεις στην διατροφή σου στο πρωινό ή στα ενδιάμεσα γεύματα αντί για ψωμί ή φρυγανιά.

Επιπλέον, δεν περιέχουν καθόλου αυγά και βούτυρο, οπότε αν καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες είναι και πολύ πολύ υγιεινά.

 

Υλικά για 25-30 παξιμάδια:

  • 300 ml ελαιόλαδο
  • 200 ml χυμό πορτοκαλιού (περίπου 3 με 4 πορτοκάλια)
  • 300gr κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι των 240ml καρύδια και αμύγδαλα αλεσμένα ελαφρώς
  • 1 φλιτζάνι των 240ml σταφίδες
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κ.γλυκού σόδα
  • 1 κ.γλυκού αμμωνία
  • 1 κ.σούπας μπέικιν
  • 1 1/2 κ. σούπας κανέλα
  • 50ml κονιάκ (προαιρετικά)
  • 2-3 κουτ. γλυκού γλυκάνισο
  •  6-7 φλιτζάνια του τσαγιού (των 240ml) αλεύρι για όλες τις χρήσεις. (Βλέποντας την ζύμη θα καταλάβεις ακριβώς πόσο αλεύρι χρειάζεται)

 

 

Πώς θα τα φτιάξεις:

  1. Σε ένα μικρό μπολ (Νο1)  βάζουμε τον χυμό λεμονιού, σόδα και την αμμωνία.
  2. Σε άλλο, μεγαλύτερο μπολ (Νο2), προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το μπέικιν και το μικρό μπολ (Νο1) με τον χυμό λεμονιού (που εντωμεταξύ θα έχει αφρίσει)
  3. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, τους ξηρούς καρπούς, το κονιάκ και την κανέλα
  4. Ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε αλεύρι μέχρι το σημείο που η ζύμη δεν κολλάει στα χέρια.
  5. Χωρίζουμε την ζύμη σε 3 μεγάλες μπάλες.

Σε αυτό το σημείο να σου πω ότι αν θέλεις, μπορείς να φτιάξεις μικρότερη ποσότητα και να σου περισσέψει ζύμη ώστε σε επόμενη φορά να έχεις σχεδόν έτοιμα τα παξιμάδια. Βάλε μια από τις μπάλες στην κατάψυξη. Όταν θελήσεις απλά θα ξεπαγώσεις την μπάλα και θα συνεχίσεις την διαδικασία από εδώ και κάτω.

6. Συνεχίζουμε λοιπόν, πλάθοντας την κάθε μπάλα σε μακρύ ρολό και πατώντας το από πάνω για να γίνει πεπλατισμένο

7. Χαράζουμε απαλά, κατά μήκος κάθε πλακέ ρολό ώστε να φαίνονται ευδιάκριτα οι φέτες που θα κόψουμε αργότερα τα παξιμάδια

8. Ψήνουμε πάνω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

9. Ύστερα χαράζουμε ξανά στα ίδια σημεία αλλά πιο βαθιά ώστε να μπορέσουμε όταν είναι έτοιμα τα παξιμάδια να ξεκολλήσουν

10. Και ξαναψήνουμε για 30 με 35 λεπτά, ανάλογα πόσο τραγανά θέλουμε να είναι. Ψήνουμε σε δόσεις γιατί είναι μεγάλη ποσότητα.

11. Όταν είναι έτοιμα, ξεχωρίζουμε τις φέτες και αφήνουμε να κρυώσουν

Παξιμαδάκια με γλυκάνισο

Prep Time 20 mins
Cook Time 20 mins
Course Dessert
Servings 30

Ingredients
  

  • 300 ml ελαιόλαδο
  • 200 ml χυμό πορτοκαλιού (περίπου 3 με 4 πορτοκάλια)
  • 300 gr κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι των 240ml καρύδια και αμύγδαλα αλεσμένα ελαφρώς
  • 1 φλιτζάνι των 240ml σταφίδες
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού αμμωνία
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν
  • 1 1/2 κουτ. σούπας κανέλα
  • 50 ml κονιάκ (προαιρετικά) 
  • 2-3 κουτ. γλυκού γλυκάνισο
  • 6-7 φλιτζάνι των 240ml αλεύρι για όλες τις χρήσεις (Βλέποντας την ζύμη θα καταλάβεις ακριβώς πόσο αλεύρι χρειάζεται)

Instructions
 

  • Σε ένα μικρό μπολ (Νο1)  βάζουμε τον χυμό λεμονιού, σόδα και την αμμωνία.
  • Σε άλλο, μεγαλύτερο μπολ (Νο2), προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το μπέικιν και το μικρό μπολ (Νο1) με τον χυμό λεμονιού (που εντωμεταξύ θα έχει αφρίσει).
  • Συνεχίζουμε προσθέτοντας το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, τους ξηρούς καρπούς, το κονιάκ και την κανέλα.
  • Ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε αλεύρι μέχρι το σημείο που η ζύμη δεν κολλάει στα χέρια.
  • Χωρίζουμε την ζύμη σε 3 μεγάλες μπάλες.
  • Σε αυτό το σημείο να σου πω ότι αν θέλεις, μπορείς να φτιάξεις μικρότερη ποσότητα και να σου περισσέψει ζύμη ώστε σε επόμενη φορά να έχεις σχεδόν έτοιμα τα παξιμάδια. Βάλε μια από τις μπάλες στην κατάψυξη. Όταν θελήσεις απλά θα ξεπαγώσεις την μπάλα και θα συνεχίσεις την διαδικασία από εδώ και κάτω.
    Συνεχίζουμε λοιπόν, πλάθοντας την κάθε μπάλα σε μακρύ ρολό και πατώντας το από πάνω για να γίνει πεπλατισμένο (όπως στην εικόνα)
  • Χαράζουμε απαλά, κατά μήκος κάθε πλακέ ρολό ώστε να φαίνονται ευδιάκριτα οι φέτες που θα κόψουμε αργότερα τα παξιμάδια
  • Ψήνουμε πάνω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
  • Ύστερα χαράζουμε ξανά στα ίδια σημεία αλλά πιο βαθιά ώστε να μπορέσουμε όταν είναι έτοιμα τα παξιμάδια να ξεκολλήσουν.
  • Και ξαναψήνουμε για 30 με 35 λεπτά, ανάλογα πόσο τραγανά θέλουμε να είναι. Ψήνουμε σε δόσεις γιατί είναι μεγάλη ποσότητα.
  • Όταν είναι έτοιμα, ξεχωρίζουμε τις φέτες και αφήνουμε να κρυώσουν.
Keyword γλυκάνισος

 

Καλή Απόλαυση!

 

Sharing is caring

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recipe Rating