Fika και Ρολά Κανέλας

rola-kanelas-geonutrition

 

“Fika”

Αυτή η αστεία λεξούλα είναι Σουηδική και η σημασία της είναι πολύ πολύ σημαντική!

Την άκουσα πρώτη φορά όταν επισκέφτηκα τον αδερφό μου στη Σουηδία.

Για τους Σουηδούς, Fika είναι το διάλειμμα μέσα στην ημέρα κατά το οποίο αφήνεις την δουλειά και όλες τις ασχολίες σου στην άκρη και απλά…απολαμβάνεις τον καφέ σου.

Είναι μια συνήθεια που τους έχει χαρίσει την θέση ανάμεσα στους πιο χαλαρούς και χαρούμενους εργαζομένους παγκοσμίως.

Φαντάζεσαι τι σήμαινε αυτό για έναν Έλληνα;

Μα πίνω καφέ ενώ δουλεύω. Τι εννοείς διάλειμμα για φαγητό; Μια χαρά τρώω μπροστά στο pc

Κι όμως, αν θέλεις να εγκληματιστείς και να γνωριστείς πραγματικά με τους συναδέλφους, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσεις το fika. Θα φανείς περίεργος και ακατάδεκτος.

Οι Σουηδοί, όλο αυτό το τελετουργικό, το θεωρούν ως τον μόνο τρόπο για να αντέξει κανείς μία ακόμη σύσκεψη ή αρκετές ώρες στη δουλειά.

Το αγαπημένο συνοδευτικό με τον καφέ στο fika είναι τα ρολά κανέλας ή αλλιώς kanelbulle.

Αφράτα, ζεστά και μυρωδάτα με άρωμα κανέλας…αδύνατον να αντισταθείς.

Από τότε…και αφού έφαγα όσο μπορούσε να αντέξει ένα στομάχι μέσα σε 4 μέρες, αποφάσισα να απολαμβάνω αυτό το γλυκό και στην Ελλάδα.

Αυτή η συνταγή είναι σχετικά εύκολη, χωρίς πολλά υλικά και με γεύση που μοιάζει πολύ με τα παραδοσιακά Σουηδικά kanelbulle.

 

-rola-kanelas-geonutrition

Ρολά κανέλλας

Prep Time 1 hr
Cook Time 15 mins
Course Dessert
Servings 20

Ingredients
  

Για την ζύμη

  • 75 γρ βούτυρο
  • 25 γρ νωπή μαγιά
  • 250 γρ γάλα
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 450 γρ αλεύρι
  • μια πρέζα αλάτι

Για την γέμιση

  • 50 γρ βούτυρο
  • 5 γρ κανέλα
  • 100 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 30 γρ μαύρη ζάχαρη

Instructions
 

  • Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το μίξερ την μαγιά, το αλάτι και το γάλα. Προσθέτουμε την ζάχαρη και σιγά σιγά το αλεύρι.
  • Αρχίζει να σχηματίζετε μια ζύμη. Ζυμώνουμε πατώντας με τις γροθιές μας το ζυμάρι μέχρι που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Ρίχνουμε και το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο. Η ζύμη θα κολλάει στα χέρια μας, αλλά θα είναι σχετικά εύπλαστη.
  • Βάζουμε  την ζύμη σε ένα μπολ με λίγο ελαιόλαδο στα τοιχώματα και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος, σκεπασμένη για 45'. Παράλληλα, ανακατεύουμε σε ένα μπολ την κρυσταλλική ζάχαρη με την κανέλα.
  • Ρίχνουμε λίγο αλεύρι σε ένα τραπέζι και απλώνουμε με τον πλάστη την ζύμη, όχι πολύ λεπτή, σε σχήμα ορθογωνίου.
  • Σκορπίζουμε το μείγμα με την ζάχαρη πάνω στην ζύμη να πάει παντού. Τυλίγουμε την ζύμη σε ρολό. Με ένα μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος το ρολό σε μικρές φέτες που θα γίνουν τα ρολάκια κανέλας.
  • Τοποθετούμε το κάθε κομμάτι σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Τα αλείφουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με την μαύρη ζάχαρη.
  • Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 10-15 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Keyword ρολά κανέλας

 

Kαλή Απόλαυση!

rola-kanelas-geonutrition

 

Αν σου άρεσε η συνταγή, μοιράσου την μαζί μας στο instagram ανεβάζοντας story με tag το @geonutrition

 

 

Sharing is caring

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recipe Rating