Fika και Ρολά Κανέλας

Fika

Αυτή η αστεία λεξούλα είναι Σουηδική και η σημασία της είναι πολύ πολύ σημαντική!

Την άκουσα πρώτη φορά όταν επισκέφτηκα τον αδερφό μου στη Σουηδία

Για τους Σουηδούς, Fika είναι το διάλειμμα μέσα στην ημέρα κατά το οποίο αφήνεις την δουλειά και όλες τις ασχολίες σου στην άκρη και απλά…απολαμβάνεις τον καφέ σου

Είναι μια συνήθεια που τους έχει χαρίσει την θέση ανάμεσα στους πιο χαλαρούς και χαρούμενους εργαζομένους παγκοσμίως

Φαντάζεσαι τι σήμαινε αυτό για έναν Έλληνα;

Μα πίνω καφέ ενώ δουλεύω. Τι εννοείς διάλειμμα για φαγητό; Μια χαρά τρώω μπροστά στο pc

Κι όμως, αν θέλεις να εγκληματιστείς και να γνωριστείς πραγματικά με τους συναδέλφους, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσεις το fika. Θα φανείς περίεργος και ακατάδεκτος

Οι Σουηδοί, όλο αυτό το τελετουργικό, το θεωρούν ως τον μόνο τρόπο για να αντέξει κανείς μία σύσκεψη ακόμη ή αρκετές ώρες στη δουλειά

Το πιο αγαπημένο συνοδευτικό με τον καφέ είναι τα ρολά κανέλας ή αλλιώς kanelbulle

Αφράτα, ζεστά και μυρωδάτα με άρωμα κανέλας…αδύνατον να αντισταθείς

geonutrition-ρολά-κανέλας

Από τότε…και αφού έφαγα όσο μπορούσε να αντέξει ένα στομάχι μέσα σε 4 μέρες, αποφάσισα να απολαμβάνω αυτό το γλυκό και στην Ελλάδα

Αυτή η συνταγή είναι σχετικά εύκολη, χωρίς πολλά υλικά και με γεύση που μοιάζει πολύ με τα παραδοσιακά Σουηδικά kanelbulle

Για την ζύμη:

  • 75γρ βούτυρο
  • 25 γρ μαγιά νωπή
  • 250γρ γάλα
  • 100γρ ζάχαρη
  • 450γρ αλεύρι
  • μια πρέζα αλάτι

Για την γέμιση:

  • 50γρ βούτυρο
  • 5 γρ κανέλα
  • 100γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 30γρ μαύρη ζάχαρη

IMG_1548

 

Πώς θα τα φτιάξεις:

  1. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το μίξερ την μαγιά, το αλάτι και το γάλα.
  3. Προσθέτουμε την ζάχαρη και σιγά σιγά το αλεύρι. Αρχίζει να σχηματίζετε μια ζύμη. Ζυμώνουμε πατώντας με τις γροθιές μας το ζυμάρι μέχρι που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
  4. Ρίχνουμε και το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο. Η ζύμη θα κολλάει στα χέρια μας, αλλά θα είναι σχετικά εύπλαστη.
  5. Βάζουμε  την ζύμη σε ένα μπολ με λίγο ελαιόλαδο στα τοιχώματα και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος, σκεπασμένη για 45′.
  6. Παράλληλα, ανακατεύουμε σε ένα μπολ την κρυσταλλική ζάχαρη με την κανέλα.
  7. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι σε ένα τραπέζι και απλώνουμε με τον πλάστη την ζύμη, όχι πολύ λεπτή, σε σχήμα ορθογωνίου
  8. Σκορπίζουμε το μείγμα με την ζάχαρη πάνω στην ζύμη να πάει παντού
  9. Τυλίγουμε την ζύμη σε ρολό. Με ένα μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος το ρολό σε μικρές φέτες όπου θα γίνουν τα ρολάκια κανέλας.
  10. Τοποθετούμε το κάθε κομμάτι σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Τα αλείφουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με την μαύρη ζάχαρη.
  11. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 10-15 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα

 

Καλή Απόλαυση!

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s