Stir Fry Λαχανικών με γλυκόξινη σάλτσα

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα κάποιος με ρωτούσε αν έχω Ασιατική καταγωγή.

Από τα παιδιά στο νηπιαγωγείο μέχρι και οι παρέες μου στην σχολή.

Στην αρχή μου φαινόταν περίεργο, τώρα πια έχει πλάκα.

Ειδικά όταν ανακάλυψα τις νοστιμιές της Ασιατικής κουζίνας, ευχόμουν να έχω έστω και έναν μακρινό συγγενή από εκεί. Να μου πει όλα τα μυστικά του μαγειρέματος και των υλικών τους

-ή έστω πως τρώνε με ξυλάκια-

Ωστόσο, οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος μου, άρα δοκίμασα μόνη μου μερικές από τις γλυκόξινες συνταγές τους.

Μια από αυτές είναι η σημερινή: Stir Fry λαχανικών

Το Stir Fry είναι μια κινεζική τεχνική μαγειρέματος στην οποία όλα τα συστατικά τηγανίζονται με ελάχιστο λάδι σε μεγάλο τηγάνι ή γουόκ.

Είναι ο πιο εύκολος τρόπος να μαγειρέψεις τα λαχανικά σου ή να φτιάξεις ένα γρήγορο γεύμα.

Σήμερα θα σου δείξω πως να φτιάξεις Stir Fry λαχανικών με γλυκόξινη σάλτσα. Για να κάνεις το γεύμα σου πιο χορταστικό μπορείς να το συνοδεύσεις με ρυζάκι.

Τα λαχανικά που έχω προσθέσει είναι ενδεικτικά, απλά βρίσκονταν στο ψυγείο μου. Οπότε έχεις την ελευθερία να αυτοσχεδιάσεις κι εσύ.

Υλικά για 2 μερίδες:

  • 2 φλιτζάνια ρύζι
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 καρότο τριμμένο (ή καθαρισμένο με το πίλερ-> you can thank me later)
  • 1 κόκκινη πιπεριά, σε κυβάκια
  • 1 φλιτζάνι μανιτάρια (συνήθως βγάζω μερικά κατεψυγμένα)
  • 1 μικρό μπρόκολο, χωρίζεις τις φουντίτσες τους
  • 1 κύβο μανιταριών (προαιρετικά)
  • 1/2 φλιτζάνι μωβ λάχανο (μπορείς να βάλεις και τουρσί)
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι
  • 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ
  • 1 χούφτα φιστίκια (προαιρετικά)
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο

Για την σάλτσα:

  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι
  • 1 κουτ. σούπας πετιμέζι (ή μέλι ή καστανή ζάχαρη)
  • λίγο νερό από το βρασμένο ρύζι
  • μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και όταν αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το ρύζι
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε το σκόρδο και το λευκό μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά: πιπεριά, καρότο, μανιτάρια, μπρόκολο και λίγο από το νερό που βράζει το ρύζι για να διαλύσουμε τον κύβο.
  • Ανακατεύουμε συχνά κι αν τα λαχανικά κολλάνε στο τηγάνι προσθέτω λίγο ακόμα από το νερό του ρυζιού. Ρίχνω αλατοπίπερο και τζίντζερ.
  • Παράλληλα σε ένα βαζάκι ή φλιτζάνι φτιάχνω την σάλτσα ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά. Προσαρμόζω ανάλογα την γεύση που θέλω. Για πιο όξινο προσθέτω ξύδι, για πιο γλυκιά γεύση λίγο ακόμα μέλι ή ζάχαρη.
  • Όταν τα λαχανικά έχουν μαλακώσει όσο θέλω ρίχνω την σάλτσα για να “σβήσω”
  • Απομακρύνω τα λαχανικά από το τηγάνι και προσθέτω το σουσάμι για να το καβουρδίσω για 2′.
  • Σερβίρω σε ένα μπολάκι με το ρύζι, τα λαχανικά, το σουσάμι, το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι και μερικά φιστίκια

Καλή Απόλαυση!

Δοκίμασες την συνταγή;

Σε περιμένουμε να μας δείξεις το υπέροχο πιάτο σου. Ανέβασε story με tag το @geonutrition

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s