Θα μπορούσε αλλιώς να λέγεται μαγειρίτσα μανιταριών ή μανιταρίτσα
Όπως και να ονομάσεις αυτό το υπέροχο φαγητό είμαι σίγουρη ότι θα το λαχταράς όλο τον χρόνο, όχι μόνο το Πάσχα
Είναι ένα πιάτο με απλά υλικά, που μπορεί να μετατραπεί και σε vegan εκδοχή αν αντί για αυγόκομμα προθέσουμε ταχινολέμονο ή κορν φλάουρ.
Πάμε να δούμε πως φτιάχνεται!
Υλικά για 4-5 μερίδες
- 120 ml ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- μισό κιλό μανιτάρια λευκά (αλλά μπορείς να βάλεις και ποικιλία μανιταριών)
- αλατοπίπερο
- 100 γρ. ρύζι γλασέ
- φύλλα από 1 μαρούλι, κομμένα σε χοντρά κομμάτια
- 1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
- 1 λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών
Υλικά για το αυγολέμονο
- 2 αυγά
- χυμό από 2 λεμόνια
Αν προτιμήσεις την vegan εκδοχή αντάλλαξε το αυγό με 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι.
Πώς θα φτιάξεις αυτό το υπέροχο φαγητό:
1) Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
2) Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε να μαραθούν, για 6-7 λεπτά.
3) Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Όταν εξατμιστούν τα πολλά υγρά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
4) Προσθέτουμε το μαρούλι, το μάραθο, ανακατεύουμε και περιχύνουμε με το νερό ή το ζωμό.
5) Αφήνουμε ακάλυπτη την κατσαρόλα να βράσει για περίπου 20-25 λεπτά.
6) Λίγο πριν κατεβάσουμε το φαγητό απ’ τη φωτιά, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
7) Σε μπολ, με σύρμα, χτυπάμε καλά τα αυγά, και προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού, χτυπώντας συνεχώς.
8) Με μία κουτάλα, ρίχνουμε σιγά σιγά 2-3 κουταλιές καυτό ζωμό από τη μαγειρίτσα μέσα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας ζωηρά.
9) Ρίχνουμε αργά το αυγολέμονο στη μαγειρίτσα, ανακατεύοντας συνεχώς.
10) Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το φαγητό να “κάτσει” για 10 λεπτά και σερβίρουμε

Χορτοφαγική μανιταρίτσα
Ingredients
- 120 ml ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1/2 κιλό μανιτάρια λευκά (αλλά μπορείς να βάλεις και ποικιλία μανιταριών)
- αλατοπίπερο
- 100 γρ ρύζι γλασέ
- φύλλα από 1 μαρούλι, κομμένα σε χοντρά κομμάτια
- 1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
- 1 λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών
Υλικά για το αυγολέμονο
- 2 αυγά
- χυμό από 2 λεμόνια
Εναλλακτικά για ταχινολέμονο (vegan)
- 2 κουτ. σούπας ταχίνι
- χυμό από 2 λεμόνια
Instructions
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε να μαραθούν, για 6-7 λεπτά.
- Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Όταν εξατμιστούν τα πολλά υγρά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε
- Προσθέτουμε το μαρούλι, το μάραθο, ανακατεύουμε και περιχύνουμε με το νερό ή το ζωμό.
- Αφήνουμε ακάλυπτη την κατσαρόλα να βράσει για περίπου 20-25 λεπτά.
Για το αυγόκομμα
- Λίγο πριν κατεβάσουμε το φαγητό απ’ τη φωτιά, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
- Σε μπολ, με σύρμα, χτυπάμε καλά τα αυγά, και προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού, χτυπώντας συνεχώς.
- Με μία κουτάλα, ρίχνουμε σιγά σιγά 2-3 κουταλιές καυτό ζωμό από τη μαγειρίτσα μέσα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας ζωηρά.
- Ρίχνουμε αργά το αυγολέμονο στη μαγειρίτσα, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το φαγητό να “κάτσει” για 10 λεπτά και σερβίρουμε
Καλή Απόλαυση!