Σπιτικό γάλα βρώμης

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση σχετικά με την μείωση της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων και πως αυτό έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον που ζούμε.

Ένα από τα πρώτα ζωικά προϊόντα που οι περισσότεροι σκεφτόμαστε να μειώσουμε είναι το γάλα.

Ούτως ή αλλιώς οι περισσότεροι ενήλικες έχουμε μια μικρή δυσανεξία στην λακτόζη του γάλακτος. Μας δημιουργεί ένα δυσάρεστο φούσκωμα και πρήξιμο.

Με τι θα το αντικαταστήσουμε λοιπόν;

Με φυτικά γάλατα από αμύγδαλα, κάσιους, σόγια, καρύδα, σόγια, ρύζι ή βρώμη φυσικά.

Εδώ είναι που πέφτουμε σε μια μικρή παγίδα της βιομηχανίας τροφίμων.

Αν κοιτάξουμε στα συστατικά από ένα φυτικό γάλα στο ράφι του σούπερ μάρκετ θα δούμε ότι κυρίως περιέχει νερό (κατά 90%), ελάχιστο από τον καρπό που υποτίθεται ότι φτιάχνεται (πχ: 3% αμύγδαλο κ.α.), αρκετά συντηρητικά και ζάχαρη για να συντηρηθεί και να έχει ευχάριστη γεύση.

Και όλα αυτά σε μια συσκευασία με αρκετά τσουχτερή τιμή.

Γιατί να μην φτιάξουμε λοιπόν το δικό μας φυτικό γάλα, με αγνές πρώτες ύλες, χωρίς συντηρητικά και πολύ, μα πολύ πιο οικονομικά.

Σήμερα δοκιμάζουμε γάλα βρώμης.

Γιατί να το επιλέξεις;

  • Είναι πιο εύκολο στην παρασκευή από τα υπόλοιπα φυτικά γάλατα
  • Δεν πάει τίποτα χαμένο. Χρησιμοποιείται όλη η βρώμη επομένως είναι 100% zero waste
  • Είναι πιο οικονομικό καθώς η βρώμη δεν στοιχίζει όσο οι ξηροί καρποί (αμύγδαλο, κάσιους κ.α.)

1 λίτρο γάλα βρώμης του εμπορίου κοστίζει περίπου 2,70 ευρώ.

Συγκριτικά, ένα λίτρο σπιτικό γάλα βρώμης θα σου κοστίσει 0,23 λεπτά!

Πως μπορείς να το φτιάξεις κι εσύ:

Μερίδες: περίπου 1,5lt

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος εκτέλεσης: 5 λεπτά

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι (250ml) βρώμη (ή πίτουρο βρώμης)
  • 4 φλιτζάνια (250ml) νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Μουλιάζουμε την βρώμη σε νερό μέχρι να σκεπαστεί, για 15 λεπτά περίπου. Αυτό θα διευκολύνει την διαδικασία αργότερα καθώς μαλακώνει η βρώμη και αλέθεται καλύτερα.
  2. Σε ένα σουρωτήρι με μικρές τρύπες στραγγίζουμε την βρώμη και ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό κάτω από την βρύση.
  3. Μεταφέρουμε την βρώμη σε ένα μπλέντερ μαζί με 2 φλιτζάνια νερό (και μέλι ή βανίλια αν θέλουμε) και το αλάτι. Χτυπάμε για 1 – 2 λεπτά. Ύστερα προσθέτουμε τα άλλα 2 φλιτζάνια νερό και ξαναχτυπάμε. Αν έχουμε μικρό μπλέντερ θα χρειαστεί να κάνουμε αυτή την διαδικασία σταδιακά.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε το σουρωτήρι (ή τούλι, τουλπάνι, καθαρή βαμβακερή πετσέτα) και ρίχνουμε μέσα το γάλα βρώμης.
  5. Αν θέλουμε να είναι ακόμη πιο λεπτόρρευστο μπορούμε να το ανακατέψουμε άλλη μια φορά στο μπλέντερ.

Στο ψυγείο διατηρείται μέχρι και 5 ημέρες.

Θα δημιουργηθεί ένα ίζημα στο μπουκάλι, το οποίο είναι φυσιολογικό. Ανακινούμε καλά το μπουκάλι πριν σερβίρουμε.

Σε περίπτωση που περισσέψει ένα μέρος βρώμης μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για ζεστό porridge (δες εδώ την συνταγή)

Ποιο είναι το αγαπημένο σου φυτικό ρόφημα;

Δοκίμασες να το φτιάξεις στο σπίτι;

Μοιράσου μαζί μας το αποτέλεσμα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s