Αν βαριέσαι εύκολα τα όσπρια όπως κι εγώ, αυτή η συνταγή για φακοκεφτέδες θα σου αρέσει πολύ.
Εκτός από λαχταριστή φακοσαλάτα ή μεξικάνικο burrito, οι φακές μπορούν να μετατραπούν και σε αφράτους φακοκεφτέδες για να συνοδεύσεις το ρύζι σου ή για να τυλίξεις σε αραβικές πίτες όπως το φαλάφελ.
Jump to RecipeΗ αρχική συνταγή προέρχεται από την Ανατολίτικη κουζίνα και φτιάχνεται με κόκκινες φακές και αρκετό κύμινο
Η παραλλαγή που δοκίμασα περιέχει τις κλασσικές φακές και επιπλέον δεν είναι τηγανιτοί κεφτέδες αλλά ψητοί, άρα και πιο υγιεινοί
Πάμε να δούμε πως μπορείς να τους φτιάξεις ως γέμιση σε αραβική πιτούλα.
Shakshuka
Check out this recipe
Υλικά για 10 μικρούς κεφτέδες:
- 200γρ φακές
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 2 κ.σούπας αλεύρι
- 1 κ.σούπας βρώμη
- 1 κ.γλυκού μπέικιν
- 1 κ.σούπας ελαιόλαδο
- αλατοπίπερο
- πάπρικα, κύμινο
Υλικά για την σως ταχινιού:
- 1 κ.σούπας ταχίνι
- χυμό από 1 λεμόνι
- λίγο ζεστό νερό
Φακοσαλάτα
Check out this recipe
Πώς θα φτιάξεις τους φακοκεφτέδες:
- Βράζουμε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν για 20 με 25 λεπτά.
- Τις σουρώνουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλεύρι, την βρώμη, το μπέικιν, τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο και τις πολτοποιημένες φακές
- Θα δημιουργηθεί ένα πιχτό μείγμα. Αν είναι πολύ υγρό προσθέτω αλεύρι, αν είναι πολύ στεγνό βάζω λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Πλάθω μικρά κεφτεδάκια τόσο όσο να χωράνε στο εσωτερικό της παλάμης μου.
- Σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί απλώνω τους κεφτέδες, ραντίζω με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 35 λεπτά (τα γυρίζουμε και από τις δυο πλευρές κατά την διάρκεια του ψησίματος)
- Για να φτιάξουμε την σως ταχινιού ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα κουτάλι μέχρι αν δημιουργηθεί μια παχύρρευστη αλλά ρευστή σώς
- Σε μια αραβική πίτα προσθέτω ντοματίνια, αγγουράκι και κάπαρη (και όποιο λαχανικό θέλω επιπλέον). Απλώνουμε τους κεφτέδες, περιχύνουμε με την σως και ύστερα τυλίγουμε την πιτούλα.
Vegan Burrito
Check out this recipe
Φακοκεφτέδες
Ingredients
- 200 γρ φακές
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι
- 1 κουτ. σούπας βρώμη
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλατοπίπερο
- πάπρικα
- κύμινο
Για την σως ταχινιού
- 1 κουτ. σούπας ταχίνι
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- λίγο ζεστό νερό
Instructions
- Βράζουμε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν για 20 με 25 λεπτά. Τις σουρώνουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλεύρι, την βρώμη, το μπέικιν, τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο και τις πολτοποιημένες φακές.
- Θα δημιουργηθεί ένα πηχτό μείγμα. Αν είναι πολύ υγρό προσθέτω αλεύρι, αν είναι πολύ στεγνό βάζω λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Πλάθω μικρά κεφτεδάκια τόσο όσο να χωράνε στο εσωτερικό της παλάμης μου.
- Σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί απλώνω τους κεφτέδες, ραντίζω με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 35 λεπτά (τα γυρίζουμε και από τις δυο πλευρές κατά την διάρκεια του ψησίματος)
- Για να φτιάξουμε την σως ταχινιού ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα κουτάλι μέχρι αν δημιουργηθεί μια παχύρρευστη αλλά ρευστή σώς.
- Σε μια αραβική πίτα προσθέτω ντοματίνια, αγγουράκι και κάπαρη (και όποιο λαχανικό θέλω επιπλέον).
- Απλώνουμε τους κεφτέδες, περιχύνουμε με την σως και ύστερα τυλίγουμε την πιτούλα.
Καλή Απόλαυση!