Αυτά τα σπιτικά κρακεράκια με τυρί είναι η λύση στο τσιμπολόγημα.
Ήξερες ότι ο τραγανιστός ήχος που έχουν ορισμένες τροφές μας προκαλούν ένα είδος εθισμού;
Μια λαχτάρα να τρώμε, ακούγοντας το τραγανό κρατς κρατς και να τρώμε…και να τρώμε…μέχρι να τελειώσει όλο το φαγητό που έχουμε μπροστά μας.
Jump to RecipeΣυνήθως τέτοια τρόφιμα είναι ταυτόχρονα και αλμυρά. Νομίζω όλοι μας έχουμε ένα αγαπημένο αλμυρό τραγανό comfort food.
Πατατάκια, κρακεράκια, γαριδάκια, baked rolls κ.ο.κ.
Δυστυχώς, σχεδόν όλα αυτά είναι και ανθυγιεινά.
Σχεδόν…γιατί μόλις ανακάλυψα αυτά τα κρακεράκια με τυρί της Πόλα ή αλλιώς Eudemonia που είναι μια λαχταριστή εξαίρεση στον κανόνα
Είναι φτιαγμένα με σπόρους chia, λιναρόσπορο και αποξηραμένο δυόσμο.
Μπορείς να αυτοσχεδιάσεις με το είδος του τυριού και τα μπαχαρικά που θα βάλεις ή να προσθέσεις ντοματίνια για μια γεύση pizza ή σκόρδο και μπόλικο αλάτι
Όπως και να χει, είναι μια πολύ πολύ ελαφριά και νόστιμη εναλλακτική όταν ψάχνεις κάτι τραγανό…κάτι “κρατς κρατς”
Υλικά (περίπου 20 κρακεράκια)
- 2 κουταλιές της σούπας σπόρους chia (20 γρ.)
- 100 γρ. βραστό ή χλιαρό νερό
- 2 1/2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 120 γρ. αλεύρι
- 50 γρ. τριμμένο τυρί
- 1 κουτ. σούπας τριμμένο αποξηραμένο δυόσμο
- 2 κουτ. σούπας λιναρόσπορο (ή κολοκυθόσπορο κλπ.)
- αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, σκόνη σκόρδου

Πώς θα τα φτιάξεις
- Σε ένα μπολάκι βάζουμε τους σπόρους chia και το νερό. Ανακατεύουμε λίγο και το αφήνουμε για 7 λεπτά περίπου.
- Θέλουμε να σχηματιστεί ένα είδος τζελ
- Σε άλλο μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι, το τυρί, τον δυόσμο, τα μπαχαρικά και τον λιναρόσπορο.
- Αφού περάσουν τα 7 λεπτά προσθέτουμε και το τζελ των σπόρων chia στο μίγμα με το αλεύρι και επιπλέον ρίχνουμε και το ελαιόλαδο
- Ανακάτεψε όλα τα υλικά με ένα κουτάλι μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Αν κολλάει στα δάχτυλά σου πρόσθεσε περισσότερο αλεύρι. Αν είναι πολύ στεγνή ρίξε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο
- Τοποθέτησε την ζύμη ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες και άπλωσε την με την βοήθεια ενός πλάστη (ή το ρολό από τις λαδόκολλες)
- Θέλεις η ζύμη να είναι πολύ λεπτή, σχεδόν 2 χιλιοστά
- Αφαίρεσε την πάνω λαδόκολλα και τώρα με την βοήθεια ενός ποτηριού ή ενός κουπ πατ δημιούργησε τα μικρά κρακεράκια
- Μετέφερε τα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήσε τα για 20 με 25 λεπτά στους 180 βαθμούς αέρα.

Κρακεράκια με σπόρους Chia
Ingredients
- 2 κουτ. σούπας σπόρους chia (20 γρ.)
- 100 γρ βραστό ή χλιαρό νερό
- 2 1/2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 120 γρ αλεύρι
- 50 γρ τριμμένο τυρί
- 1 κουτ. σούπας τριμμένο αποξηραμένο δυόσμο
- 2 κουτ. σούπας λιναρόσπορο (ή κολοκυθόσπορο κλπ.)
- αλάτι, πιπέρι
- πάπρικα
- σκόνη σκόρδου
Instructions
- Σε ένα μπολάκι βάζουμε τους σπόρους chia και το νερό. Ανακατεύουμε λίγο και το αφήνουμε για 7 λεπτά περίπου.
- Θέλουμε να σχηματιστεί ένα είδος τζελ. Σε άλλο μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι, το τυρί, τον δυόσμο, τα μπαχαρικά και τον λιναρόσπορο.
- Αφού περάσουν τα 7 λεπτά προσθέτουμε και το τζελ των σπόρων chia στο μίγμα με το αλεύρι και επιπλέον ρίχνουμε και το ελαιόλαδο.
- Ανακάτεψε όλα τα υλικά με ένα κουτάλι μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Αν κολλάει στα δάχτυλά σου πρόσθεσε περισσότερο αλεύρι. Αν είναι πολύ στεγνή ρίξε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο.
- Τοποθέτησε την ζύμη ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες και άπλωσε την με την βοήθεια ενός πλάστη (ή το ρολό από τις λαδόκολλες). Θέλεις η ζύμη να είναι πολύ λεπτή, σχεδόν 2 χιλιοστά.
- Αφαίρεσε την πάνω λαδόκολλα και τώρα με την βοήθεια ενός ποτηριού ή ενός κουπ πατ δημιούργησε τα μικρά κρακεράκια.
- Μετέφερε τα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήσε τα για 20 με 25 λεπτά στους 180 βαθμούς αέρα.
Αν η ζύμη σου έχει βγει πιο παχιά ίσως χρειαστούν περισσότερη ώρα ψήσιμο για να γίνουν τραγανά
Απόλαυσε τα ως ένα υγιεινό σνακ στην δουλειά, ως πρωινό με λίγο μέλι ή συνόδευσε το γιαούρτι σου
Καλή Απόλαυση!