Ανατολίτικη σακσούκα

Αυγά σακσούκα, η αγαπημένη μου συνταγή με αυγά. Μοιάζει με τον καγιανά ή την στραπατσάδα με μια ιδιαιτερότητα.
Η  Shakshuka (σαχτσούκα) είναι από τα φαγητά που θέλεις να δοκιμάζεις ξανά και ξανά. Αυγά μέσα σε μια ζουμερή σάλτσα ντομάτας, με μπόλικα μπαχαρικά και αρωματικό μαϊντανό.

 

Πρωτοδοκίμασα το συγκεκριμένο φαγητό στο Τελ Αβιβ, μαζί με υπέροχα, αρωματικά φαλάφελ, ωστόσο, αν το ψάξεις λίγο, θα δεις ότι κάθε λαός έχει και την δική του παραλλαγή και ονομασία για αυτή την συνταγή.

 

Shakshuka στo Ισραήλ, το Μαρόκο, τον Λίβανο και την Τυνησία, Menemen στην Τουρκία, Καγιανά ή Στραπατσάδα στην Ελλάδα. Και σε κάθε κουζίνα αποτελεί από τις αγαπημένες συνταγές που μαγειρεύονται πολύ συχνά στα οικογενειακά τραπέζια.

 

Αρκετά όμως με την ιστορία αυτού του πιάτου, πάμε να δούμε πως μπορείς να το φτιάξεις κι εσύ:

 

Φακοκεφτέδες
Check out this recipe

Για 2 μερίδες σακσούκα θα χρειαστείς:

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 4 μικρές κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε ροδέλες
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι πελτέ ντομάτας ή κον κασε
  • 1 κ.γλυκού κύμινο
  • 1 κ.γλυκού πάπρικα
  • αλατοπίπερο
  • 2 αυγά
  • 60γρ φέτα σε κυβάκια
  • μαϊντανό για το σερβίρισμα

σαχτσούκα-geonutrition

 

Πως θα φτιάξεις σακσούκα:

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνεις το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Στη συνέχεια ρίξε τα μπαχαρικά και άσε τα υλικά να μελώσουν (περίπου 10′) ανακατεύοντας απαλά
  2. Όταν τα λαχανικά έχουν μαλακώσει, ρίχνεις την σάλτσα ντομάτας. Ανακατεύεις μέχρι το σημείο που σου αρέσει η σάλτσα. Αν βγει πολύ πηχτή, μπορείς να προσθέσεις ελάχιστο βραστό νερό.
  3. Στη συνέχεια, όταν η σάλτσα έχει δέσει χωρίς να πήξει τελείως, φτιάξε 2 μικρές φωλιές με την κουτάλα και μέσα σε αυτές σπάσε τα αυγά.
  4. Ρίξε την τριμμένη φέτα, ό,τι μπαχαρικό θέλεις επιπλέον και κλείσε το τηγάνι με ένα καπάκι μέχρι να γίνουν τα αυγά.
  5. Ρίξε λίγο μαϊντανό και σέρβιρε όσο είναι ακόμα ζεστό (εγώ δεν το βάζω καν σε πιάτο. Από το τηγάνι τρώγεται καλύτερα)

Βρες αυτή και άλλες 8 συνταγές στο Ebook: 3 συστατικά για επιτυχία στην διαχείριση βάρους και 9 συνταγές επιβράβευσης

 

Shakshuka

Prep Time 15 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 35 minutes
Course Main Course
Servings 2

Ingredients
  

  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 μικρές κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε ροδέλες
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι πελτέ ντομάτας ή κον κασε
  • 2 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • αλατοπίπερο
  • 60 γρ φέτα σε κυβάκια
  • μαϊντανό για το σερβίρισμα

Instructions
 

  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνεις το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές. Στη συνέχεια ρίξε τα μπαχαρικά και άσε τα υλικά να μελώσουν (περίπου 10') ανακατεύοντας απαλά.
  • Όταν τα λαχανικά έχουν μαλακώσει, ρίχνεις την σάλτσα ντομάτας. Ανακατεύεις μέχρι το σημείο που σου αρέσει η σάλτσα. Αν βγει πολύ πηχτή, μπορείς να προσθέσεις ελάχιστο βραστό νερό.
  • Στη συνέχεια, όταν η σάλτσα έχει δέσει χωρίς να πήξει τελείως, φτιάξε 2 μικρές φωλιές με την κουτάλα και μέσα σε αυτές σπάσε τα αυγά.
  • Ρίξε την τριμμένη φέτα, ό,τι μπαχαρικό θέλεις επιπλέον και κλείσε το τηγάνι με ένα καπάκι μέχρι να γίνουν τα αυγά.
  • Πρόσθεσε λίγο μαϊντανό και σέρβιρε όσο είναι ακόμα ζεστό (εγώ δεν το βάζω καν σε πιάτο. Από το τηγάνι τρώγεται καλύτερα)
Keyword αυγά

Στείλε μας την συνταγή σου στο @geonutrition 

Καλή Απόλαυση!

 

 

Sharing is caring

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating