Μια δροσερή και ελαφριά σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια είναι ό,τι πρέπει για να εντάξεις τα όσπρια στην διατροφή σου από εδώ και στο εξής που ζεσταίνει ο καιρός.
Jump to Recipe
Τα όσπρια είναι μια τροφή που έχει τιμητικό ρόλο σε αυτό το blog και όχι αδίκως. Περιέχουν υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, φυτικές πρωτεΐνες και πολυφαινόλες ενώ έχουν επίσης και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη επομένως μετά την κατανάλωση τους δεν επηρεάζουν την γλυκόζη του αίματος με απότομα σκαμπανεβάσματα.
Η Μεσογειακή διατροφή περιέχει μια μεγάλη ποικιλία από όσπρια και τρόπος μαγειρέματός τους. Από σούπες με φακές, φασολάδα και ροβίτσα, μέχρι ρεβίθια και γίγαντες στον φούρνο, δροσερές σαλάτες και αλοιφές.
Το μόνο που μένει είναι να βρεις το είδος του οσπρίου που σου είναι καλύτερα ανεκτό γαστρεντερικά και σου αρέσει γευστικά και να ξεκινήσεις να το εντάσσεις σε μικρές ποσότητες 1 με 2 φορές μέσα στην εβδομάδα σου.
Όσο περνάει ο καιρός το σώμα σου θα διαχειρίζεται καλύτερα τις φυτικές ίνες χωρίς δυσάρεστα φουσκώματα και φυσικά θα ανακαλύπτεις όλο και περισσότερους τρόπους να τα δοκιμάσεις.
Σήμερα θα δοκιμάσουμε μια δροσερή και εύκολη σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και φρέσκο κρεμμυδάκι.
Υλικά για 2 μερίδες σαλάτα μαυρομάτικα
- 400γρ μαυρομάτικα που έχουν μουλιάσει 8 ώρες ή κατεψυγμένα έτοιμα για βράσιμο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
- 2 αγγουράκια κομμένα σε κυβάκια
- 2 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε κυβάκια
- 1 καρότο κομμένο σε κυβάκια
Dressing
- 3 κουτ. σούπας λάδι
- αλάτι, πιπέρι
- 1/4 κουτ. γλυκού ξερό δυόσμο
- 1/4 κουτ. γλυκού τζίντζερ
- 2-3 κουτ. σούπας ξύδι μπαλσάμικο
Οδηγίες προετοιμασίας:
- Βράζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια για 30′ μέχρι να είναι όσο μαλακά τα θέλουμε, αλλά να μην λιώνουν και διαλύονται. Τα ρίχνουμε σε ένα σκεύος, σαλατιέρα.
- Αφού έχουμε ψιλοκόψει όλα τα υλικά τα ρίχνουμε στο σκεύος με τα φασόλια.
- Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά για το dressing σε ένα βαζάκι, χτυπάμε καλά και περιχύνουμε στην σαλάτα μας.
- Η σαλάτα με τα μαυρομάτικα φασόλια είναι έτοιμη και μπορεί να διατηρηθεί ωραιότατα για 3 μέρες στο ψυγείο.
Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια
Ingredients
- 400 γρ μαυρομάτικα φασόλια που έχουν μουλιάσει 8 ώρες ή κατεψυγμένα έτοιμα για βράσιμο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
- 2 αγγουράκια κομμένα σε κυβάκια
- 2 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε κυβάκια
- 1 καρότο κομμένο σε κυβάκια
Dressing
- 3 κουτ. σούπας λάδι
- αλάτι, πιπέρι
- 1/4 κουτ. γλυκού ξερό δυόσμο
- 1/4 κουτ. γλυκού τζίντζερ
- 2 κουτ. σούπας ξύδι μπαλσάμικo
Instructions
- Βράζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια για 30' μέχρι να είναι όσο μαλακά τα θέλουμε, αλλά να μην λιώνουν και διαλύονται.
- Τα ρίχνουμε σε ένα σκεύος, σαλατιέρα.
- Αφού έχουμε ψιλοκόψει όλα τα υλικά τα ρίχνουμε στο σκεύος με τα φασόλια.
- Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά για το dressing σε ένα βαζάκι, χτυπάμε καλά και περιχύνουμε στην σαλάτα μας.
Notes
Αν δοκίμασες την συνταγή μην ξεχάσεις να μας κάνεις tag στο insta story σου με το όνομα @geonutrition