Τα τελευταία χρόνια είναι όλο και περισσότερες οι μελέτες που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο πως συνδέεται η διατροφή με την γονιμότητα.
Σήμερα θα δούμε μαζί:
- Τι σημαίνει υπογονιμότητα και πότε να πάω στον γιατρό;
- Τι ρόλο παίζει η διατροφή στην γονιμότητα
- Πως επηρεάζει το σωματικό βάρος τις πιθανότητες σύλληψης
- Τι μπορούμε να κάνουμε στην πράξη
Υπογονιμότητα, τι είναι;
Υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία σύλληψης σε διάστημα ενός έτους σεξουαλικών επαφών χωρίς προφυλάξεις. Πολλά εκατομμύρια ζευγάρια αντιμετωπίζουν δυσκολίες τέτοιου είδους σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, είτε από τον ένα είτε και από τους δυο. Υπάρχουν όμως αρκετές εναλλακτικές και λύσεις και όσο οι έρευνες προχωρούν τα αποτελέσματα είναι όλο και πιο αισιόδοξα.
Πότε χρειάζεται να επισκεφτώ την/τον γιατρό μου;
Αν και με το πέρας του έτους δεν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη είναι καλό το ζευγάρι να ελέγξει κάποιους παράγοντες με την καθοδήγηση του γιατρού.
Βέβαια, μια γυναίκα είναι επιθυμητό να επικοινωνήσει με τον γυναικολόγο αν:
- Είναι άνω των 35 ετών και έχει γίνει προσπάθεια σύλληψης τουλάχιστον 6 μηνών
- Είναι άνω των 40 ετών
- Δεν έχει περίοδο ή υπάρχει ανωμαλία ή υπερβολικά επώδυνος κύκλος
- Έχει ενδομητρίωση ή ιστορικό φλεγμονώδους νόσου της πυέλου
- Είχε πάνω από μια αποβολές
- Έλαβε θεραπείες όπως χημειοθεραπεία ή ακτίνες.
Αντίστοιχα οι άντρες, καλό είναι να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους αν:
- Έχουν χαμηλή ποσότητα σπέρματος ή άλλα προβλήματα τέτοιας φύσης
- Ιστορικό σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσών
- Έλαβαν θεραπεία κατά του καρκίνου
- Έχουν ιστορικό συγγενών με προβλήματα υπογονιμότητας
Πως σχετίζεται η διατροφή με την γονιμότητα;
Η διατροφή είναι ένα μόνο κομμάτι από το παζλ που καλό είναι να έχουμε υπόψη μας όταν μιλάμε για γονιμότητα. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και κριτική σκέψη στις πληροφορίες που κυκλοφορούν. Δεν υπάρχει διατροφή ή κάποια ειδική δίαιτα που να εγγυάται την επιτυχία της σύλληψης.
Η διατροφή επηρεάζει την γονιμότητα του ζευγαριού έμμεσα γιατί ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος αυξάνει τις πιθανότητες γονιμοποίησής και διότι κάποια συστατικά της τροφής, όπως αντιοξειδωτικά, καλά λιπαρά, σελήνιο, βοηθούν στην βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος.
Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ένας παράγοντας διαχειρίσιμος, που περνάει από το χέρι μας να τον βελτιώσουμε, που έχουμε την δυνατότητα με σωστή καθοδήγηση και κίνητρο.
Το διατροφικό μοντέλο που φαίνεται στην βιβλιογραφία ως το αποτελεσματικότερο είναι το Μεσογειακό.
Κι αυτό γιατί η Μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει ένα πλήθος αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών τροφών που “πολεμούν” το οξειδωτικό στρες το οποίο και έχει συνδεθεί με την υπογονιμότητα.
Συστατικά της τροφής που βοηθούν:
Αντιοξειδωτικά:
Μειώνουν το οξειδωτικό στρες που επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος και των ωαρίων. Θα τα βρούμε σε πολύχρωμα φρούτα, λαχανικά και μυρωδικά όπως ρίγανη, κουρκουμάς, θυμάρι, δεντρολίβανο.
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα:
Τα απαραίτητα αυτά αμινοξέα είναι από τα πιο μελετημένα στο κομμάτι της γονιμ΄΄οτητας και εγκυμοσύνης. Σε κάποιες μελέτες χρησιμοποιούνται και ως συμπλήρωμα αλλά τα δεδομένα δεν είναι ακόμα αρκετά. Σίγουρα η ενίσχυση τους διατροφικά είναι το πρώτο βήμα καταναλώνοντας περισσότερα ψάρια (κυρίως λιπαρά όπως τσιπούρα, σαρδέλες, σκουμπρί, σολομό), ξηρούς καρπούς, λιναρόσπορο και αβοκάντο.
Σίδηρος και Φυλλικό οξύ:
Ο σίδηρος είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία τόσο κατά την διάρκεια όσο και πριν την εγκυμοσύνη. Δίνουμε έμφαση στις φυτικές πηγές, όπως όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και προσέχουμε να μην συνδυάζονται οι πηγές αυτές με γαλακτοκομικά καθώς αυτό δυσκολεύει την απορρόφησή τους. Αντιθέτως, ενισχύουμε όσο γίνεται τον συνδυασμό αυτών των τροφών με πηγές βιταμίνης C (πχ: φακές με ξύδι, ρεβίθια με πιπεριές, χούμους με λεμόνι κ.α.)
Το φυλλικό οξύ προτείνεται σαν συμπλήρωμα με το που ξεκινήσει μια γυναίκα τις προσπάθειες για σύλληψη. Βρίσκεται επίσης στο σπανάκι, το kale, τα όσπρια και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα.
Σελήνιο
Το Σελήνιο έχει μελετηθεί στο κομμάτι της ποσότητας του σπέρματος. Βρίσκεται σε τροφές όπως τα φιστίκια Βραζιλίας, ξηροί καρποί, προιόντα ολικής αλέσεως.
Βιταμίνη D
Από μελέτες συνδέθηκε η επάρκειά της με περισσότερα θετικά τεστ εγκυμοσύνης. Γενικότερα η επάρκεια σε βιταμίνη D είναι δείκτης υγείας, καλού ανοσοποιητικού, καλύτερης διάθεσης και μειωμένης πιθανότητας για εμφάνιση αυτοάνοσων νοσών.
Μπορούμε να καταφέρουμε την επάρκεια σε βιταμίνη D με καθημερινή ολιγόλεπτη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντιλιακό και σε σημεία όπως ο αυχένας ή το εσωτερικό των χεριών. Όμως αν λόγω καθημερινότητας δεν συμβαίνει αυτό, καλύτερα να ελέγξουμε τα επίπεδα μας και να προσλάβουμε συμπλήρωμα.
Γονιμότητα και Διαχείριση Βάρους:
Στις γυναίκες το αυξημένο σωματικό βάρος, ιδιαίτερα με συνύπαρξη κοιλιακού λίπους, δημιουργεί ανωμαλίες περιόδου, ανωορρηξία και μειωμένη ανταπόκριση στις θεραπείες υπογονιμότητας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, πριν από οποιαδήποτε επεμβατική μέθοδο σύλληψης να γίνει πρώτα η προσπάθεια μείωσης βάρους με σωστή καθοδήγηση. Στους άντρες αντίστοιχα, το αυξημένο βάρος επηρεάζει καθώς οδηγεί σε μείωση της τεστοστερόνης και μειωμένη ποιότητα σπέρματος.
Σε αυτό το σημείο να πούμε το εξής: Δεν σημαίνει ότι μια παχύσαρκη γυναίκα δεν θα καταφέρει να γίνει μητέρα, ούτε ότι ένας παχύσαρκος άντρας έχει υπογονιμότητα.
Αυτό το άρθρο δεν είναι εδώ για αυξήσει την ήδη υπάρχουσα πίεση που ίσως νιώθεις με το ζευγάρι σου. Είναι εδώ για να σου ξεκαθαρίσει ότι η αλλαγή στο σωματικό βάρος και η αλλαγή στον τρόπο ζωής είναι παράγοντες που περνούν από το χέρι μας, που μπορούν να αλλάξουν (σε αντίθεση με τα γονίδια μας για παράδειγμα) και ακόμα και μια μικρή αλλαγή έχει μεγάλη διαφορά.
Δεν χρειάζεται να χάσει κανείς 20 κιλά για να βελτιώσει τις πιθανότητες. Και η μικρή αλλαγή παίζει μεγάλο ρόλο.
Στην υπηρεσία: Διατροφική Υποστήριξη Ζεύγους αναλύουμε τα βήματα που θα βοηθήσουν ένα ζευγάρι να αυξήσει τις πιθανότητες θέτοντας ρεαλιστικούς και εφαρμόσιμους στόχους.
Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις περισσότερα για αυτή την υπηρεσία, κλείσε το ραντεβού σου εδώ.