Η σαλάτα ταμπουλέ με πλιγούρι είναι δροσερή, με άρωμα φρέσκου κρεμμυδιού και μαϊντανού, υγιεινή και ελαφριά.
Προέρχεται από τον Λίβανο αλλά συνηθίζεται αρκετά και στην Μεσόγειο.
Το πλιγούρι ή αλλιώς, σπασμένο σιτάρι, είναι ένα θρεπτικό δημητριακό που μπορούμε να χρησιμοποιούμε ως υποκατάστατο στο ρύζι ή σε άλλα, περισσότερο επεξεργασμένα, δημητριακά.
Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες γεγονός που μας εξασφαλίζει ότι θα μείνουμε για περισσότερη ώρα χορτασμένοι σε σχέση με άλλους υδατάνθρακες όπως το ρύζι ή τα μακαρόνια για παράδειγμα.
Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωση του ανεβάζει ήπια την γλυκόζη του αίματος επομένως δεν προκαλεί έντονες μεταπτώσεις στο σάκχαρο του αίματος.
Αυτή η δροσερή σαλάτα είναι τέλεια επιλογή για γεύμα στην δουλειά μιας και καταναλώνετε κρύα, είναι χορταστική και δεν θα σας βαρύνει καθόλου.
Υλικά για 1 μερίδα σαλάτα ταμπουλέ
- 1 φλ. πλιγούρι
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 αγγούρι κομμένο σε κυβάκια
- 1 ντομάτα ή μερικά ντοματίνια
- 1 καρότο κομμένο σε κυβάκια
Για την βινεγκρετ
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλιά του γλυκού γαρίφαλο
- αλάτι και πιπέρι
Πως θα φτιάξεις την σαλάτα ταμπουλέ:
Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ και το σκεπάζουμε με ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί. Στη συνέχεια σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα. Αφήνουμε το πλιγούρι να μείνει και να ρουφήξει το υγρό για 10΄-15′
Παράλληλα ψιλοκόβουμε τα λαχανικά (ντομάτες, αγγούρι, μαϊντανό, κρεμμύδια)
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το πλιγούρι με όλα τα λαχανικά, ρίχνουμε και τα υλικά της βινεγκρετ και ανακατεύουμε

Σαλάτα Ταμπουλέ
Ingredients
- 1 φλιτζ. πλιγούρι
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 αγγούρι κομμένο σε κυβάκια
- 1 ντομάτα ή μερικά ντοματίνια
- 1 καρότο κομμένο σε κυβάκια
Για την βινεγκρέτ
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
- αλάτι και πιπέρι
Instructions
- Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ και το σκεπάζουμε με ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί. Στη συνέχεια σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα. Αφήνουμε το πλιγούρι να μείνει και να ρουφήξει το υγρό για 10΄-15'
- Παράλληλα ψιλοκόβουμε τα λαχανικά (ντομάτες, αγγούρι, μαϊντανό, κρεμμύδια)
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το πλιγούρι με όλα τα λαχανικά, ρίχνουμε και τα υλικά της βινεγκρετ και ανακατεύουμε
Καλή απόλαυση!