3 συνταγές με φακές για να μην τις βαρεθείς ποτέ

μπουριτο-φακές

Συνταγές με φακές για να τις δεις με άλλο μάτι.

Οι φακές είναι από τα πιο γνωστά και αγαπημένα όσπρια. Υγιεινές, γεμάτες πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και σίδηρο…αλλά ας το παραδεχτούμε, κάποιες φορές είναι απλά βαρετές.

Πώς αλλιώς μπορείς να τις απολαύσεις  εκτός από την κλασσική σούπα;

Έχω για εσένα 3 διαφορετικές συνταγές για να δοκιμάσεις!

 

 

1η συνταγή με φακές: Φακοσαλάτα με βινεγκρέτ έκπληξη

Δεν είναι μια απλή συνταγή με φακές. Η συγκεκριμένη σαλάτα έχει μια βινεγκρέτ που απογειώνει το πιάτο. Γίνεται εύκολα, με υλικά που σίγουρα έχεις στο ντουλάπι σου.

 

φακοσαλάτα

 

 

Υλικά για 2 μερίδες

  • 1 φλιτζάνι φακές (ωμές, ό,τι ποικιλία θέλεις)
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σούπας κάπαρη
  • 5 ντοματίνια
  • 1 καρότο και 1 αγγουράκι σε κυβάκια
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Για την βινεγκρετ:

  • 1 κ.σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κ.σούπας ξύδι
  • 2 κ.γλυκού μέλι
  • 2 κ.γλυκού μουστάρδα
  • ¼ κ.γλυκού κουρκουμά
  • ½ κ.γλυκού κύμινο
  • ¼ κ.γλυκού κανέλα (εμπιστεύσου με)

Πως θα την φτιάξεις:

  1. Ξεπλένεις τις φακές. Τις βράζεις για 15-20 λεπτά. Προσοχή να μην παραβράσουν, θα καταστρέψει την σαλάτα σου
  2. Πρόσθεσε όλα τα υλικά για την βινεγκρέτ σε ένα βαζάκι ή σε ένα μπολάκι και ανακάτεψε καλά
  3. Αφού βράσουν όσο πρέπει οι φακές, απομάκρυνε από την φωτιά και ξέπλυνε τις με κρύο νερό
  4. Μπορείς να σερβίρεις τις φακές με την βινεγκρέτ, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ό,τι άλλο μυρωδικό θέλεις
  5. Αν δεν τις καταναλώσεις αμέσως, μπορείς να τις αποθηκεύσεις στο ψυγείο, ξεχωριστά από την βινεγκρέτ.

 

2η συνταγή με φακές: Μεξικάνικο Buritto

Από τις αγαπημένες μου συνταγές με φακές: Burrito

Η Mεξικάνικη τυλιχτή πίτα γεμισμένη με λαχανικά, ρύζι και κιμά.

Σε αυτή την εναλλακτική, vegan συνταγή χρησιμοποιούμε για γέμιση τις φακές και τα λαχανικά από την σαλάτα και προσθέτουμε μια υπέροχη σως ταχινιού με μπόλικο λεμόνι

 

μπουριτο-φακές

 

Πάμε να τo δοκιμάσουμε:

Υλικά που θα χρειαστείς:

  • 1 μπολάκι (4-5 κ.σούπας) από την φακοσαλάτα. Διαφορετικά, μπορεί να βράσεις λίγες φακές, μαζί με λαχανικά, σάλτσα ντομάτας και μπαχαρικά
  • 1 μεγάλη πίτα (τορτίγια ή αραβική πίτα)
  • χυμό και ξύσμα 1 λεμονιού
  • 1 κ.σούπας ταχίνι
  • 1 κ.σούπας ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο, πάπρικα
  • μαϊντανό για το γαρνίρισμα

 

Πώς θα τo φτιάξεις:

  1. Αφού βράσουν οι φακές (αν δεν σου έχουν περισσέψει από άλλη συνταγή), τις αφαιρούμε από το μάτι της κουζίνας και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Απλώνουμε την πίτα και προσθέτουμε στην μια πλευρά τις φακές με τα λαχανικά και τον μαϊντανό
  3. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το ταχίνι, το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά
  4. Περιχύνουμε με την σως την πίτα (μπορούμε να την ρίξουμε και μόνο από πάνω, αφού την τυλίξουμε)
  5. Πιάνουμε την μια άκρη της πίτας(την γεμισμένη) και ρολάρουμε για να τυλιχτεί
  6. Διπλώνουμε σφιχτά στο κάτω μέρος και απολαμβάνουμε

 

 

3η συνταγή με φακές: Φακοκεφτέδες από την Ανατολή

Η αρχική συνταγή προέρχεται από την Ανατολίτικη κουζίνα και φτιάχνεται με κόκκινες φακές και αρκετό κύμινο.

Η παραλλαγή που δοκίμασα περιέχει τις κλασσικές φακές και επιπλέον δεν είναι τηγανιτοί κεφτέδες αλλά ψητοί, άρα και πιο υγιεινοί.

 

φακοκεφτέδες

 

 

Πάμε να δούμε πως μπορείς να τους φτιάξεις ως γέμιση σε αραβική πίτα:

Υλικά για 10 μικρούς κεφτέδες:

  • 200γρ φακές
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. βρώμη
  • 1 κ. γλυκού μπέικιν
  • 2 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο
  • πάπρικα, κύμινο

Υλικά για την σως ταχινιού:

  • 1 κ.σούπας ταχίνι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • λίγο ζεστό νερό

 

Πώς θα τους φτιάξεις:

  1. Βράζουμε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν για 20 με 25 λεπτά.
  2. Τις σουρώνουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
  3. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλεύρι, την βρώμη, το μπέικιν, τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο και τις πολτοποιημένες φακές
  4. Θα δημιουργηθεί ένα πιχτό μείγμα. Αν είναι πολύ υγρό προσθέτω αλεύρι, αν είναι πολύ στεγνό βάζω λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Πλάθω μικρά κεφτεδάκια τόσο όσο να χωράνε στο εσωτερικό της παλάμης μου.
  5. Σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί απλώνω τους κεφτέδες, ραντίζω με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 35 λεπτά (τα γυρίζουμε και από τις δυο πλευρές κατά την διάρκεια του ψησίματος)
  6. Για να φτιάξουμε την σως ταχινιού ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα κουτάλι μέχρι αν δημιουργηθεί μια παχύρρευστη αλλά ρευστή σώς
  7. Σε μια αραβική πίτα προσθέτω ντοματίνια, αγγουράκι και κάπαρη (και όποιο λαχανικό θέλω επιπλέον). Απλώνουμε τους κεφτέδες, περιχύνουμε με την σως και ύστερα τυλίγουμε την πιτούλα.

 

 

 

Τι λες λοιπόν; Αυτές οι 3 συνταγές με φακές κατάφεραν να σε πείσουν να δεις με άλλο μάτι τα όσπρια;

 

Sharing is caring

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *