Ντοματόπιτα χωρίς φύλλο

ntomata-pita-geonutrition
Jump to Recipe

 

Αν υπάρχει ένα λαχανικό που πρωταγωνιστεί σχεδόν σε όλα τα Καλοκαιρινά φαγητά αυτό είναι η ντομάτα.

Χωριάτικη σαλάτα, γεμιστά, λαδερά με κόκκινη σάλτσα, ντάκος…η ντομάτα δίνει παντού την δροσιά και την γεύση της.

Ποια είναι η διατροφική αξία της ντομάτας;

 

Η ντομάτα είναι γνωστή για την μεγάλη περιεκτικότητά της σε νερό και σε λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι μια αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται σε πολλά “κόκκινα” φρούτα και λαχανικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το λυκοπένιο είναι λιποδιαλυτή ουσία, που σημαίνει ότι χρειάζεται την παρουσία κάποιας λιπαρής ουσίας, όπως το ελαιόλαδο, για να απορροφηθεί σωστά.

Άλλες ευεργετικές ουσίες της ντομάτας είναι η βιταμίνη C το φυλλικό οξύ και το σελήνιο.

 

Η σημερινή συνταγή είναι μια πολύ ελαφριά εκδοχή πίτας χωρίς φύλλο. Γευστικά θυμίζει και pizza χωρίς το ζυμάρι, ή στραπατσάδα (αυγά με ντομάτα).

 

ntomata-pita-geonutrition

 

Υλικά για 4 μερίδες:

 

  • 4 ντομάτες, κομμένες σε ροδέλες
  • 1-2 κουτ. σούπας αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας ρίγανη
  • 6 με 7 φύλλα βασιλικού
  • 1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι κίτρινο τυρί τριμμένο
  • 2 αυγά, χτυπημένα με το πιρούνι

 

 

ntomata-pita-geonutrition

Εκτέλεση:

  1. Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες. Αλατίζουμε και τις τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι για να φύγουν τα περισσότερα υγρά. Τις αφήνουμε για 10 με 20 λεπτά.
  2. Σε ένα τηγανάκι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι.
  3. Σε ένα μπολ προσθέτουμε: τα σωταρισμένα σκόρδο και κρεμμύδι, τα αυγά, το τυρί, τα μυρωδικά και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
  4. Αφού έχουμε αφήσει τις ντομάτες να χάσουν τα πολλά υγρά τους, τις τοποθετούμε σε ένα ταψί. (Μπορούμε κάθε ροδέλα να την περνάμε απαλά και από ένα χαρτί κουζίνας. ‘Ετσι θα χάσει κι άλλο τα υγρά της και δεν θα βγει νερουλή η πίτα μας.
  5. Απλώνουμε τις ντομάτες σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε το 1/2 μίγμα του τυριού.
  6. Προσθέτουμε τις υπόλοιπες ροδέλες στην 2η στρώση και ύστερα το υπόλοιπο μίγμα. Στην επιφάνεια μπορούμε να προσθέσουμε extra τριμμένο τυρί.
  7. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς, αντιστάσεις για 30 με 40 λεπτά μέχρι να λιώσει και να πάρει χρώμα το τυρί.
  8. Σερβίρουμε με τα φύλλα βασιλικού

 

 

 

ntomata-pita-geonutrition

Ντοματόπιτα χωρίς φύλλο

Prep Time 20 mins
Cook Time 30 mins
Course Main Course
Servings 4

Ingredients
  

  • 4 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
  • 1-2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι (των 250ml) ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας ρίγανη
  • 6-7 φύλλα βασιλικού
  • 1 φλιτζάνι (των 250ml) φέτα σε κυβάκια
  • 1 φλιτζάνι (των 250ml) κίτρινο τυρί τριμμένο
  • 2 αυγά, χτυπημένα με το πιρούνι

Instructions
 

  • Κόβουμε τις ντομάτες σε ροδέλες. Αλατίζουμε και τις τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι για να φύγουν τα περισσότερα υγρά. Τις αφήνουμε για 10 με 20 λεπτά.
  • Σε ένα τηγανάκι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι.
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε: τα σωταρισμένα σκόρδο και κρεμμύδι, τα αυγά, το τυρί, τα μυρωδικά και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
  • Αφού έχουμε αφήσει τις ντομάτες να χάσουν τα πολλά υγρά τους, τις τοποθετούμε σε ένα ταψί. (Μπορούμε κάθε ροδέλα να την περνάμε απαλά και από ένα χαρτί κουζίνας. 'Ετσι θα χάσει κι άλλο τα υγρά της και δεν θα βγει νερουλή η πίτα μας.
  • Απλώνουμε τις ντομάτες σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε το 1/2 μίγμα του τυριού.
  • Προσθέτουμε τις υπόλοιπες ροδέλες στην 2η στρώση και ύστερα το υπόλοιπο μίγμα. Στην επιφάνεια μπορούμε να προσθέσουμε extra τριμμένο τυρί.
  • Ψήνουμε στους 200 βαθμούς, αντιστάσεις για 30 με 40 λεπτά μέχρι να λιώσει και να πάρει χρώμα το τυρί.
  • Σερβίρουμε με τα φύλλα βασιλικού
Keyword ντομάτα

 

Καλή Απόλαυση!

 

 

Sharing is caring

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating