Τι είναι τα αντιοξειδωτικά

antioxeidotika

Στο άρθρο αυτό θα αναλύσουμε τι είναι οι ελεύθερες ρίζες και τα αντιοξειδωτικά, που βρίσκονται και πως μπορούμε να βελτιώσουμε την απορρόφησή τους.

 

Οξειδωτικά ή ελεύθερες ρίζες

Για να καταλάβουμε τι είναι τα αντιοξειδωτικά χρειάζεται να δούμε πρώτα τι θα πει οξειδωτικά.

Τα οξειδωτικά ή αλλιώς ελεύθερες ρίζες, αποτελούν παραπροϊόντα (κάτι σαν τα απόβλητα) των εκατομμυρίων βιοχημικών διεργασιών που συμβαίνουν στο σώμα μας κάθε λεπτό.

Τα παραπροϊόντα αυτά, αν παραμείνουν στην κυκλοφορία μπορούν να δημιουργήσουν αλλοιώσεις στα κύτταρα.

 

Επίσης, ελεύθερες ρίζες μπορεί να βρεθούν στον οργανισμό και από εξωγενής παράγοντες όπως η έκθεση στον ήλιο και σε φυτοφάρμακα. Παράλληλα, τα επίπεδά τους αυξάνονται με την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και σωματικές ή ψυχικές καταστάσεις στρες.

Φανταστείτε ότι τα οξειδωτικά δρουν στο σώμα μας περίπου όπως η σκουριά σε ένα ποδήλατο

Αν αυξάνονται τα επίπεδά τους στο σώμα για μεγάλη χρονική περίοδο οδηγούν σε αλλοίωση των κυττάρων. Αυτό, οδηγεί μακροπρόθεσμα στην επιτάχυνση της γήρανσης.

 

Παράλληλα, αν οι ελεύθερες ρίζες είναι αυξημένες, ίσως συμβάλλουν και στην εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών (νόσος Αλτσχάιμερ, Parkinson κ.α.) και δυσκολεύουν την ικανότητα του οργανισμού να ανταπεξέρχεται γενικά σε επικίνδυνες για την υγεία παθήσεις ρίχνοντας το ανοσοποιητικό.

 

αντιοξειδωτικά

 

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά και τι κάνουν

Η συμβολή των αντιοξειδωτικών είναι σπουδαία καθώς δένονται με τις ελεύθερες ρίζες και έτσι τις εμποδίζουν να βλάψουν τα κύτταρα του οργανισμού.

Κάποια αντιοξειδωτικά παράγονται στον οργανισμό μας. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι η καταλάση, η υπεροξειδική δισμουτάση και η γλουταθειόνη.

Άλλα αντιοξειδωτικά μπορούμε να τα προσλάβουμε και από την διατροφή μας. Συγκεκριμένα, τα πιο γνωστά είναι η β-καροτίνη, η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη Ε και βιτC.

Tip!

Για να ξέρουμε ότι καταναλώνουμε αρκετά αντιοξειδωτικά αρκεί  να σιγουρευτούμε ότι προσλαμβάνουμε φρούτα και λαχανικά με τα εξής χρώματα:

  • Βαθύ κόκκινο (λυκοπένιο): κεράσια, μήλα, φράουλες, ρόδι, καρπούζι, ντομάτα
  • Κίτρινο/πορτοκαλί (καροτενοειδή): ροδάκινο, βερίκοκο, πορτοκάλι, μάνγκο, καρότο, κολοκύθα
  • Πράσινο (πολυφαινόλες): ακτινίδιο, πράσινο μήλο, αβοκάντο, μπρόκολο
  • Μπλέ/σκούρο μωβ (ανθοκυανίνες): μύρτιλα, μούρα, σταφύλια, δαμάσκηνα, μωβ λάχανο.

 

Επίσης, μέταλλα όπως το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και το συνένζυμο Q10 φαίνεται να έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τα αντιοξειδωτικά είναι προτιμότερο να καταναλώνονται σε συνδυασμό με άλλα, καθώς μεμονωμένα ίσως να μην έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα.

 

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά παρέχει όλα τα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από την οξείδωση και “γήρανση” των κυττάρων.

 

Δώσε προσοχή στο εξής:

Επειδή το μαγείρεμα μπορεί να καταστρέψει κάποια αντιοξειδωτικά ή να επηρεάσει την ικανότητα απορρόφησής τους, προτείνεται τα φρούτα να καταναλώνονται φρέσκα και τα λαχανικά φρέσκα ή ελαφρώς βρασμένα και στον ατμό.

 

Sharing is caring

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *