Μελιτζάνες με σάλτσα στον φούρνο

Σήμερα θα μάθουμε λίγα περισσότερα για τα λαδερά ή αλλιώς μαγειρευτά φαγητά ξεκινώντας με μελιτζάνες με σάλτσα στον φούρνο.

 

Jump to Recipe

 

Η Μεσογειακή κουζίνα έχει αρκετά παραδείγματα τέτοιων γευμάτων.

Είναι συνήθως λαχανικά μαγειρεμένα στον φούρνο ή στην κατσαρόλα με σάλτσα και αρκετό ελαιόλαδο.

(έχω και μια ξεχωριστή κατηγορία για τέτοια φαγητά στο blog. Τα βρίσκεις στις συνταγές, κατηγορία: λαχανικά)

Παραδείγματα λαδερών φαγητών:

Φασολάκια, αρακάς λεμονάτος ή κοκκινιστός, μπάμιες, μελιτζάνες ιμάμ, μελιτζάνες παππουτσάκια, μπριάμ (τουρλού), ντολμαδάκια, γεμιστά, πρασόρυζο, λαχανόρυζο, σπανακόρυζο, κουνουπίδι γιαχνί κ.α.

Η συχνότητα κατανάλωσης τους συνιστάται από 1 με 2 φορές την εβδομάδα.

Είναι σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας καθώς μας δίνουν αρκετές φυτικές ίνες και καλά λιπαρά.

Τι να προσέξουμε στα λαδερά φαγητά

Ενώ είναι πολύ υγιεινές επιλογές δυο συστατικά χρειάζονται προσοχή για να μην ξεφύγουμε πολύ στις θερμίδες.

 

1.Το λάδι

Αν και πλούσιο σε βιταμίνη Ε, το ελαιόλαδο προσδίδει πολλές θερμίδες (συγκεκριμένα 160kcal/ κουταλιά της σούπας).

Επομένως η καλύτερη λύση είναι να προσθέτουμε λίγο στην αρχή, και ωμό στο τέλος για να δώσει κι περισσότερη νοστιμιά.

Ένας καλό τρόπος υπολογισμού είναι ότι στο φαγητό ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ανά άτομο που θα φάει.

2. Τα αμυλούχα λαχανικά

Δεν είναι όλα τα λαχανικά ίδια.

Κάποια περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα αμύλου, όπως το ρύζι και τα μακαρόνια οπότε υπάρχουν διαφορές από τα υπόλοιπα, τύπου αγγούρι, καρότο, ντομάτα κ.α.

Αμυλούχα Λαχανικά:

  • Φασολάκια
  • Αρακάς
  • Πατάτα-Γλυκοπατάτα
  • Καλαμπόκι

Επομένως, αν θέλουμε ένα λαδερό φαγητό με λιγότερο άμυλο μπορούμε να διαλέξουμε από τα παρακάτω:

Μπάμιες, Μπριάμ (χωρίς πατάτα), Κουνουπίδι κοκκινιστό

Μια από αυτές τις συνταγές είναι και η σημερινή:

Μελιτζάνες με σάλτσα στον φούρνο

Χωρίς τηγάνισμα, εύκολες και υγιεινές.

 

Υλικά για 2 μερίδες

 

  • 1 μεγάλη μελιτζάνα κομμένη σε φέτες
  • 1 μεγάλη ζουμερή ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι μανιτάρια (προαιρετικά)
  • 4 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας
  • 4 κουτ. σούπας τυρί κρέμα ή σε κυβάκια
  • 1 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • λίγο μαϊντανό
  • λίγο βασιλικό
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Κόβετε τη μελιτζάνα σε λεπτές ροδέλες.
  2. Στη συνέχεια, τις ξεπλένετε με νερό, τις στεγνώνετε, τις αλείφετε με ένα κουταλάκι ελαιόλαδο και τις βάζετε σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε για 10′
  3. Παράλληλα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε τα μανιτάρια, τον μαϊντανό, αλατοπίπερο, σκόρδο και σωτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να φύγουν τα υγρά.
  4. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, το καρότο και την σάλτσα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και τα μπαχαρικά.
  5. Πριν μαγειρευτεί εντελώς η σάλτσα, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και απλώνουμε πάνω σε κάθε ροδέλα μελιτζάνας την σάλτσα.
  6. Ξαναβάζουμε στον φούρνο για άλλα 15 με 20 λεπτά
  7. Σερβίρουμε με φέτα και φύλλα βασιλικού

 

 

melitzanes-geonutrition

Μελιτζάνες φούρνου με σάλτσα

Prep Time 5 minutes
Cook Time 30 minutes
Course Main Course
Servings 2

Ingredients
  

  • 1 μεγάλη μελιτζάνα κομμένη σε φέτες
  • 1 μεγάλη ζουμερή ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 φλιτζ. (250ml) μανιτάρια (προαιρετικά)
  • 4 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας
  • 4 κουτ. σούπας τυρί κρέμα ή σε κυβάκια
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • λίγο μαϊντανό
  • λίγο βασιλικό
  • αλάτι, πιπέρι

Instructions
 

  • Κόβετε τη μελιτζάνα σε λεπτές ροδέλες.
  • Στη συνέχεια, τις ξεπλένετε με νερό, τις στεγνώνετε, τις αλείφετε με ένα κουταλάκι ελαιόλαδο και τις βάζετε σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε για 10′.
  • Παράλληλα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε τα μανιτάρια, τον μαϊντανό, αλατοπίπερο, σκόρδο και σωτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να φύγουν τα υγρά.
  • Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, το καρότο και την σάλτσα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και τα μπαχαρικά.
  • Πριν μαγειρευτεί εντελώς η σάλτσα, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και απλώνουμε πάνω σε κάθε ροδέλα μελιτζάνας την σάλτσα.
  • Ξαναβάζουμε στον φούρνο για άλλα 15 με 20 λεπτά.
  • Σερβίρουμε με φέτα και φύλλα βασιλικού
Keyword μελιτζάνες

 

Καλή Απόλαυση!

 

 

 

Sharing is caring

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating