Μελιτζάνες με σάλτσα στον φούρνο

Σήμερα θα μάθουμε λίγα περισσότερα για τα λαδερά φαγητά.

Η Μεσογειακή κουζίνα έχει αρκετά παραδείγματα λαδερών φαγητών.

Είναι συνήθως λαχανικά μαγειρεμένα στον φούρνο ή στην κατσαρόλα με σάλτσα ή αρκετό ελαιόλαδο.

Μερικά παραδείγματα είναι:

Φασολάκια, αρακάς λεμονάτος ή κοκκινιστός, μπάμιες, μελιτζάνες ιμάμ, μελιτζάνες παππουτσάκια, μπριάμ (τουρλού), ντολμαδάκια, γεμιστά, πρασόρυζο, λαχανόρυζο, σπανακόρυζο, κουνουπίδι γιαχνί κ.α.

Η συχνότητα κατανάλωσης τους συνιστάται από 1 με 2 φορές την εβδομάδα.

Είναι σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας καθώς μας δίνουν αρκετές φυτικές ίνες και καλά λιπαρά.

Τι να προσέξουμε στα λαδερά φαγητά

Ενώ είναι πολύ υγιεινές επιλογές δυο συστατικά χρειάζονται προσοχή για να μην ξεφύγουμε πολύ στις θερμίδες

1.Το λάδι

Αν και πλούσιο σε βιταμίνη Ε, το ελαιόλαδο προσδίδει πολλές θερμίδες (συγκεκριμένα 160kcal/ κουταλιά της σούπας).

Επομένως η καλύτερη λύση είναι να προσθέτουμε λίγο στην αρχή, και ωμό στο τέλος για να δώσει κι περισσότερη νοστιμιά.

Ένας καλό τρόπος υπολογισμού είναι ότι στο φαγητό ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ανά άτομο που θα φάει.

2. Τα αμυλούχα λαχανικά

Δεν είναι όλα τα λαχανικά ίδια.

Κάποια περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα αμύλου, όπως το ρύζι και τα μακαρόνια οπότε υπάρχουν διαφορές από τα υπόλοιπα, τύπου αγγούρι, καρότο, ντομάτα κ.α.

Αμυλούχα Λαχανικά:

  • Φασολάκια
  • Αρακάς
  • Πατάτα-Γλυκοπατάτα
  • Καλαμπόκι

Επομένως, αν θέλουμε ένα λαδερό φαγητό με λιγότερο άμυλο μπορούμε να διαλέξουμε από τα παρακάτω:

Μπάμιες, Μπριάμ (χωρίς πατάτα), Κουνουπίδι κοκκινιστό

Μια από αυτές τις συνταγές είναι και η σημερινή:

Μελιτζάνες με σάλτσα στον φούρνο

Χωρίς τηγάνισμα, εύκολες και νόστιμες.

Υλικά για 2 μερίδες

  • 1 μεγάλη μελιτζάνα κομμένη σε φέτες
  • 1 μεγάλη ζουμερή ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι μανιτάρια (προαιρετικά)
  • 4 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας
  • 4 κουτ. σούπας τυρί κρέμα ή σε κυβάκια
  • 1 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • λίγο μαϊντανό
  • λίγο βασιλικό
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Κόβετε τη μελιτζάνα σε λεπτές ροδέλες.
  2. Στη συνέχεια, τις ξεπλένετε με νερό, τις στεγνώνετε, τις αλείφετε με ένα κουταλάκι ελαιόλαδο και τις βάζετε σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε για 10′
  3. Παράλληλα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε τα μανιτάρια, τον μαϊντανό, αλατοπίπερο, σκόρδο και σωτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να φύγουν τα υγρά.
  4. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, το καρότο και την σάλτσα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και τα μπαχαρικά.
  5. Πριν μαγειρευτεί εντελώς η σάλτσα, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και απλώνουμε πάνω σε κάθε ροδέλα μελιτζάνας την σάλτσα.
  6. Ξαναβάζουμε στον φούρνο για άλλα 15 με 20 λεπτά
  7. Σερβίρουμε με φέτα και φύλλα βασιλικού

Καλή Απόλαυση!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s