Όλο και περισσότερος κόσμος έχει αρχίσει να απομακρύνετε από τα ζωικά γαλακτοκομικά και κυρίως από το γάλα.
Είτε για λόγους δυσανεξίας, είτε ηθικούς, είτε περιβαλλοντικούς, σε κάθε περίπτωση…είναι καλύτερο για όλους να αρμέγουμε που και που μερικά αμύγδαλα 😛
Συμφέρει όμως;
Στο εμπόριο, τα φυτικά γάλατα και πόσο μάλλον τα γάλατα αμυγδάλου, έχουν εξωφρενικές τιμές. Με μια γρήγορη ματιά στα συστατικά θα παρατηρήσεις ότι περιέχουν κατά 98% νερό, ελάχιστο αμύγδαλο και επιπλέον ζάχαρη.
Γιατί λοιπόν να μην φτιάξεις το δικό σου, σπιτικό, vegan γάλα αμυγδάλου;

Γάλα αμυγδάλου
Ingredients
- 200 γρ αμύγδαλα (ωμά με φλούδα)
- 750 ml νερό
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
- 2 κουτ. σούπας μέλι προαιρετικά
Instructions
- Σε ένα βαζάκι (500 ml) βάζουμε τα αμύγδαλα, 250 ml νερό, το αλάτι και το λεμόνι. Κλείνουμε πολύ καλά, ανακινούμε 2-3 φορές για να ανακατευτούν τα υλικά και βάζουμε στο ψυγείο για 8-10 ώρες.
- Βγάζουμε από το ψυγείο και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο από το βαζάκι σε ένα μπολ που έχουμε τοποθετήσει ένα σουρωτήρι.
- Ξεπλένουμε πολύ καλά με νερό τα αμύγδαλα. Βάζουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα, το υπόλοιπο νερό (500ml), το μέλι και χτυπάμε για 2-3 λεπτά.
- Σε ένα μπολ, που έχουμε τοποθετήσει πάνω ένα σουρωτήρι, απλώνουμε μία (υφασμάτινη) πετσέτα (μπορείς να χρησιμοποιήσεις τσαντίλι ή 2 τούλια)
- Ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο του μπλέντερ μέσα και πιέζουμε πολύ δυνατά για να κρατήσουμε στο μπολ μόνο το γάλα. (Τη διαδικασία αυτή την κάνουμε γιατί θέλουμε να είναι λείο και να μην έχουμε καθόλου κομματάκια αμυγδάλου στο γάλα.)
- Αδειάζουμε το γάλα μας σε ένα μπουκάλι. Το διατηρούμε στο ψυγείο για 2 με 3 μέρες ή στην κατάψυξη μέχρι και 1 μήνα
Notes
Θα χρειάζεται αραίωση με νερό πριν την κατανάλωση, άρα η ποσότητα του τελικού προϊόντος είναι περισσότερη.
Και μην ξεχνάς να ανακινείς το περιεχόμενο πριν την χρήση!
Ξέρεις άλλη συνταγή για φυτικό γάλα;
Μοιράσου την αγαπημένη σου μαζί μας!