Έξυπνες αγορές για λιγότερη σπατάλη φαγητού

zero-waste-shopping

Για τo food waste, την σπατάλη φαγητού, έχουμε μιλήσει ξανά σε αυτό εδώ το blog.

Το food waste ξεκινάει πριν καν μαγειρέψουμε. Για την ακρίβεια ξεκινάει από την στιγμή που θα αρχίσεις να ψωνίζεις στο supermarket χωρίς να έχεις ξεκάθαρα στο μυαλό σου τι πραγματικά χρειάζεσαι και τι όχι.

Πριν σου δώσω την λύση για zero waste αγορές, ας δούμε λιγάκι τι αντίκτυπο έχει όλο αυτό στον πλανήτη.

 

Η σπατάλη φαγητού έχει άμεσο αντίκτυπο στον πλανήτη

Από την παραγωγή μέχρι την διάθεσή του στα ράφια, κάθε βήμα της διαδικασία επηρεάζει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την αποψίλωση των δέντρων και τον αφανισμό της βιοποικιλότητας.

Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, η μείωση της σπατάλης του φαγητού είναι τόσο κρίσιμη για ένα βιώσιμο μέλλον.

Όταν σπαταλάμε φαγητό δεν το πετάμε απλά στα σκουπίδια, αλλά σπαταλάμε επίσης και όλους τους πόρους που χρειάστηκαν για να φτιαχτεί.

Σκέψου μόνο το νερό και την ενέργεια που καταναλώθηκε για να μεγαλώσει, για την συγκομιδή, την μεταφορά, το πακετάρισμα στην συσκευασία. Όλα αυτά σπαταλιόνται όταν το φαγητό καταλήγει απλώς στον σκουπιδότοπο.

 

zero-waste-shopping

 

Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της σπατάλης φαγητού διευρύνεται και σε άλλους τομείς. Όταν η οργανική ύλη από τα αποφάγια διασπάται στις χωματερές, εκλύεται μεθάνιο το οποίο επηρεάζει άμεσα την κλιματική αλλαγή.

Επίσης, η παραγωγή φαγητού είναι υπεύθυνη για την αποψίλωση δέντρων καθώς τα δάση καταστρέφονται για να υπάρξει χώρος για καλλιέργειες και κτηνοτροφία.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να μειώσουμε την σπατάλη φαγητού και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα;

Το πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι οι συνειδητές και έξυπνες αγορές των τροφίμων. Δες τα παρακάτω tips και δοκίμασε ένα από αυτά για αυτό τον μήνα:

Πριν πας για ψώνια πάρε χαρτί και μολύβι ή καλύτερα, άνοιξε τις σημειώσεις στο κινητό σου και ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

 

Βήμα 1ο: Δες τι υπάρχει ήδη στα ντουλάπια και στο ψυγείο σου

Βάλε προτεραιότητα τα προϊόντα που πλησιάζουν προς την λήξη τους ή τα φρέσκα λαχανικά που αρχίζουν να μαραίνονται. Αυτά θα είναι τα υλικά για το επόμενό σου γεύμα.

 

Βήμα 2ο: Φτιάξε ένα απλό εβδομαδιαίο πλάνο μαγειρέματος

Φτιάξε ένα πρόχειρο πλάνο για το τι προλαβαίνεις να μαγειρέψεις μέσα στην εβδομάδα σου. Δυο, τρεις βασικές συνταγές είναι υπεραρκετές για να σου βγάλουν τις καθημερινές.

 

Βήμα 3ο: Φτιάξε μια λίστα για το σούπερ μάρκετ

Αυτό θα σε βοηθήσει να αγοράσεις μόνο όσα χρειάζεσαι και έτσι θα μειωθούν τα τρόφιμα που χαλάνε και τα πετάς. Plus, γλιτώσεις και μερικά χρήματα.

 

 

Όταν γινόμαστε συνειδητοί στις αγορές μας και κάνουμε μικρά καθημερινά βήματα για να μειώσουμε την σπατάλη του φαγητού, συμβάλλουμε σημαντικά στην δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος σε αυτό τον πλανήτη.

 

Εσύ ποιο tip θα δοκιμάσεις αυτό τον μήνα; Γράψε μας στα σχόλια!

@geonutrition

Sharing is caring

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *