Jump to Recipe
Η κλασσική ερώτηση όταν συζητάμε για διατροφή χωρίς κρέας είναι: και από που θα πάρω πρωτεΐνη;
Η απάντηση είναι αυτή εδώ η συνταγή όπως και όλες οι συνταγές με όσπρια
Για την 2η Meatless Monday λοιπόν έχουμε ρεβίθια φούρνου με πολύχρωμες πιπεριές και κουρκουμά.
Ο συνδυασμός των οσπρίων με πηγή βιταμίνης C, όπως η πιπεριά, είναι ο καλύτερος τρόπος να απορροφήσεις τον μη αιμικό σίδηρο στο φαγητό σου.
Πάμε να δούμε μια απλή και νόστιμη συνταγή για ρεβίθια στον φούρνο.

Ρεβίθια φούρνου
Equipment
- γάστρα ή ταψί με αλουμινόχαρτο
Ingredients
- 500 γρ ωμά ρεβίθια μουλιασμένα 8 ώρες σε νερό με λίγο αλάτι
- 3 πιπεριές χρωματιστές, σε κυβάκια
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 λίτρο νερό προσθέτεις κι άλλο αν χρειαστεί
- 1 κύβος λαχανικών ή μανιταριών
- αλατοπίπερο
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
- 1 κουτ. γλυκού κάρυ
- ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
Instructions
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα
- Ξεπλένουμε και σουρώνουμε καλά τα ωμά ρεβίθια που έχουμε βάλει 8 ώρες πριν στο νερό (εκτός κι αν κάνεις το tip* που σού είπα, οπότε τα έχεις ήδη ψιλοβρασμένα)
- Σε μια κατσαρόλα ή ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κάρυ, κουρκουμά και αλατοπίπερο
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε και τα ρεβίθια και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε επιπλέον ελαιόλαδο αν είναι πολύ στεγνά.
- Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και τον μαϊντανό
- Μεταφέρουμε το φαγητό σε μια γάστρα ή ένα πυρέξ ή ταψί. Ρίχνουμε τον κύβο και προσθέτουμε το νερό.
- Καλύπτουμε το σκεύος μας με αλουμινόχαρτο ή καπάκι για 1 ώρα.
- Στη συνέχεια, βγάζουμε το σκέπασμα και αφήνουμε για επιπλέον 30'
- Σερβίρουμε με extra λεμόνι και φρυγανισμένο ψωμί
Tip για έτοιμα ρεβίθια χωρίς μούλιασμα
- Βάλε για μούλιασμα μεγάλη ποσότητα ρεβιθιών (1 ή παραπάνω)
- Μετά από 8 ώρες τα βράζεις περίπου 20 λεπτά (να παραμείνουν λίγο σκληρά, χωρίς να ξεφλουδίσουν)
- Τα αφήνεις να κρυώσουν και τα αποθηκεύεις σε μπολάκια, στην κατάψυξη
Έτσι, κάθε φορά που θέλεις να απολαύσεις ρεβίθια φούρνου, σε σαλάτες ή ανατολίτικο φαλάφελ, απλά τα ρίχνεις στην κατσαρόλα και ξεκινάς το μαγείρεμα.