Πένες με κρεμώδη σάλτσα κολοκύθας

Είτε λατρεύεις το Halloween είτε σου περνάει αδιάφορο, ένα είναι σίγουρο: σίγουρα θα έχεις δει πορτοκαλί κολοκύθες σε διάφορα μεγέθη και σχέδια σκαλισμένες με τρομακτικές φιγούρες.

Η παράδοση αυτή βασίζεται σε έναν παλιό Ιρλανδικό μύθο. Παράλληλα, συμπίπτει και με την εποχή της ωρίμανσης της κολοκύθας.

Στην δική μας παράδοση μπορεί να μην γιορτάζουμε το Halloween αλλά ξέρουμε να απολαμβάνουμε την Φθινοπωρινή κολοκύθα με κάθε τρόπο: σε πίτες, σε γλυκά, σε σούπες, σε κέικ, σε ροφήματα.

Τι κάνει την κολοκύθα ξεχωριστή;

Την βρίσκει κανείς σε διάφορα μεγέθη (μεγάλη στρογγυλή, σε σχήμα κουδουνιού) και πολλές αποχρώσεις (κίτρινο, πορτοκαλί, πράσινο).

Διατροφική Αξία:

Ένα φλυτζάνι μαγειρεμένη σάρκα κολοκύθας, χωρίς αλάτι, περιέχει 26 θερμίδες μόνο!

Εκ των οποίων: 1,76 γρ. πρωτεΐνης, 0,17 γρ. λιπαρών και 12 γρ. υδατανθράκων (εκ των οποίων 2,7 γρ. φυτικές ίνες και 5,1 γρ. σάκχαρα).

Η κατανάλωση μιας τέτοιας ποσότητας μαγειρεμένης κολοκύθας μας προσφέρει περισσότερο από το 100% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη Α, εξού και το έντονο πορτοκαλί της χρώμα.

Η κολοκύθα φαίνεται ότι έχει καρδιοπροστατευτική δράση, λόγω του καλίου και των φυτικών ινών που περιέχει.

Επίσης, λόγω του β-καροτενίου, έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Είναι λοιπόν μια υπερτροφή, που μπορεί πολύ εύκολα να ενταχθεί στο διαιτολόγιο μας με διάφορους τρόπους, και να δώσει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στο πιάτο μας.

Αυτή την εβδομάδα θα δούμε 3 διαφορετικές συνταγές με κολοκύθα, όλες τους λαχταριστές και νόστιμες.

Ξεκινάμε με την σημερινή:

Πένες με κρεμώδη σάλτσα κολοκύθας

Μια κρεμώδης μακαρονάδα χωρίς ίχνος κρέμας γάλακτος ή βουτύρου. Απλά με πουρέ κολοκύθας!

Πάμε να δούμε πως θα την φτιάξεις:

Υλικά για 3 μερίδες:

  • 1/2 πακέτο πένες ολικής (ή άλλο ζυμαρικό)
  • 1 φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας*
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου (ή οποιοδήποτε άλλο)
  • 1 κ.σούπας κορν φλάουρ
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο (ή ξερό)
  • 1 κουταλιά της σούπας κουρκουμά
  • 1 κλωναράκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλατοπίπερο
  • 3 καρύδια τριμμένα για γαρνίρισμα
kolokitha-pesto-pasta-halloween-geonutrition

Μέθοδος παρασκευής:

  1. Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό
  2. Παράλληλα, σε ένα βαθύ τηγάνι σωτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο
  3. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον πουρέ κολοκύθας.
  4. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου) με το corn flour.
  5. Ρίχνουμε στην σάλτσα το μίγμα με το γάλα και ανακατεύουμε για να δέσει. Σταδιακά προσθέτουμε 3-4 κουταλιές από τον ζωμό των μακαρονιών.
  6. Προσθέτουμε τον κουρκουμά και αλατοπίπερο.
  7. Όταν τα μακαρόνια είναι έτοιμα τα ρίχνουμε σταδιακά μέσα στην πέστο κολοκύθας ανακατεύοντας απαλά.
  8. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι και τον μαϊντανό.

Μπορούμε να προσθέσουμε και τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας.

Και μην ξεχαστείς! Αν μαγειρέψεις την συνταγή ανέβασε story στο instagram και κάνε tag το @geonutrition, για να θαυμάσουμε το πιάτο σου

Καλή Απόλαυση!

**Σε αυτό το βίντεο θα βρεις πως να φτιάξεις πουρές κολοκύθας με 2 τρόπους. Αποθήκευσε το σε σακουλάκια στην κατάψυξη για να την απολαμβάνεις όλο τον χρόνο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s