Meatless Monday #1 Φαλάφελ

Το φαλάφελ είναι ο λόγος που αποφάσισα να καθιερώσω τις Meatless Mondays.

Η ιδέα πίσω από τις Meatless Mondays ξεκίνησε κατά λάθος, αλλά πλέον είναι παγκοσμίως γνωστή.

Το 2004, δυο καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Hopkins συζητούσαν στρατηγικές για το πως θα παροτρύνουν τους καταναλωτές να μειώσουν τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή τους.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζονται περίπλοκες ορολογίες και ανάλυση των ποσοστών του λίπους που χρειαζόμαστε καθημερινά.

Πολύ απλά θα ήταν ιδανικότερο να μην τρώμε κρέας έστω για 1 φορά την εβδομάδα.

Από τότε, σχολεία, εστιατόρια, διάσημοι, πολιτείες της Αμερικής, η Βραζιλία, το Ιράν, οι Φιλιππίνες, το Ισραήλ, η Ζιμπάμπουε, η Δανία και πολλές ακόμα χώρες, έχουν όλοι υιοθετήσει αυτή την φρέσκια ιδέα.

Γιατί Meat-Less

Ο σκοπός αρχικά ήταν η μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών. Καθώς όμως νέες έρευνες που συσχέτιζαν το κρέας με προβλήματα στην υγεία, έβγαιναν στην επιφάνεια, όλο και περισσότεροι υιοθετούσαν αυτή την συνήθεια.

Επιπλέον, είναι μια ευκαιρία για όλους μας να δοκιμάσουμε νέες, Vegetarian και Vegan συνταγές και να ανακαλύψουμε ότι το να είσαι χορτοφάγος δεν σημαίνει τελικά ότι τρως μόνο χόρτα!

Όλα τα όσπρια και λαδερά φαγητά της Ελληνικής κουζίνας είναι ιδανικά για κάθε Meatless Monday.

Γιατί Monday

Όταν ξεκινάς να αλλάξεις κάτι, θέτεις ένα συγκεκριμένο στόχο. Δεν προσπαθείς να αλλάξεις πολλά, ακαθόριστα πράγματα μαζί.

Η Δευτέρα είναι η έναρξη της εβδομάδας. Είναι η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα.

Είναι η μέρα που, σύμφωνα με έρευνες, ο περισσότερος κόσμος είναι πιο ανοιχτός στο να βελτιώσει την υγεία του, να αλλάξει κάτι (να σταματήσει το κάπνισμα, να αρχίσει δίαιτα, να γραφτεί στο γυμναστήριο).

Ακόμα και αν οι περισσότεροι τα παρατούν το Σαββατοκύριακο, η Δευτέρα αποτελεί κάθε φορά ένα νέο ξεκίνημα.

Ξεκινάμε λοιπόν από σήμερα και εμείς αυτή την υπέροχη ιδέα!

Who’s with me?

 

Meatless Monday #1

MeatLess-Monday-Falafel

Για το φαλάφελ που σε ταξιδεύει στην Ιερουσαλήμ

θα χρειαστείς:

  • 250γρ ρεβίθια, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 κ.γλυκού κουρκουμά
  • 1/2 κ.γλυκού πιπέρι και 1/2 αλάτι
  • 4 κ.σούπας αλεύρι
  • 1/2 κ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.σούπας ελαιόλαδο

Μπορείς να προσθέσεις και πιπεριά Φλωρίνης για να πάρει αυτό το κόκκινο χρώμα και μια πιο γλυκιά γεύση

Για το Σερβίρισμα:

  • 1 αραβική πιτούλα
  • 1 ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
  • λαχανικά της αρεσκείας σου

 

Χρόνος προετοιμασίας: 40’

Πως θα το φτιάξεις:

  1. Βάζεις στο μπλέντερ τα ρεβύθια που έχεις μουλιάσει
  2. Προσθέτεις το κρεμμύδι, τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο, το αλεύρι και τον μαϊντανό και αλέθεις στο μπλέντερ
  3. Μπορείς να βάλεις το μίγμα σε ένα μπολ και να το αφήσεις για λίγο στο ψυγείο ή να το ψήσεις αμέσως
  4. Πλάσε μικρά μπαλάκια και πίεσε τα ελάχιστα ώστε να βγουν πεπλατυσμένα.
  5. Άπλωσε τα σε ένα ταψί και ψήσε και από τις δυο πλευρές (μπορείς και να τα τηγανίσεις, αλλά συνήθως διαλύονται και επιπλέον γίνεται πιο βαρύ λόγω του ελαιολάδου)

Σερβίρισμα:

  1. Απλώνεις στην αραβική πίτα ό,τι σος θέλεις. Μπορεί να είναι ταχίνι με λίγο λεμόνι ή γιαούρτι με ελαιόλαδο ή ακόμα και σάλτσα ντομάτας.
  2. Προσθέτεις τους κεφτέδες, ντομάτα και μαρούλι

 

Έτοιμο να το απολαύσεις!

Stay tuned για την επόμενη Meatless Monday!

 

 

Πηγή: https://www.meatlessmonday.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s