Το φαλάφελ είναι ο λόγος που αποφάσισα να καθιερώσω τις Meatless Mondays. Πόσο μάλλον αν είναι και σπιτικό.
Η ιδέα πίσω από τις Meatless Mondays ξεκίνησε κατά λάθος, αλλά πλέον είναι παγκοσμίως γνωστή.
Το 2004, δυο καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Hopkins συζητούσαν στρατηγικές για το πως θα παροτρύνουν τους καταναλωτές να μειώσουν τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή τους.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζονται περίπλοκες ορολογίες και ανάλυση των ποσοστών του λίπους που χρειαζόμαστε καθημερινά. Πολύ απλά θα ήταν ιδανικότερο να μην τρώμε κρέας έστω για 1 φορά την εβδομάδα.
Από τότε, σχολεία, εστιατόρια, διάσημοι, πολιτείες της Αμερικής, η Βραζιλία, το Ιράν, οι Φιλιππίνες, το Ισραήλ, η Ζιμπάμπουε, η Δανία και πολλές ακόμα χώρες, έχουν όλοι υιοθετήσει αυτή την ιδέα.
Γιατί Meat-Less
Ο σκοπός αρχικά ήταν η μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών. Καθώς όμως νέες έρευνες που συσχέτιζαν το κρέας με προβλήματα στην υγεία, στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή έβγαιναν στην επιφάνεια, όλο και περισσότεροι υιοθετούσαν αυτή την συνήθεια.
Επιπλέον, είναι μια ευκαιρία για όλους μας να δοκιμάσουμε νέες, Vegetarian και Vegan συνταγές και να ανακαλύψουμε ότι το να είσαι χορτοφάγος δεν σημαίνει τελικά ότι τρως μόνο χόρτα όπως πολλοί μύθοι υποστηρίζουν!
Όλα τα όσπρια και τα λαδερά φαγητά της Μεσογειακής κουζίνας είναι ιδανικά για κάθε Meatless Monday.
Γιατί Monday
Όταν ξεκινάς να αλλάξεις κάτι, θέτεις ένα συγκεκριμένο στόχο. Δεν προσπαθείς να αλλάξεις πολλά, ακαθόριστα πράγματα μαζί.
Η Δευτέρα είναι η έναρξη της εβδομάδας. Είναι η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα.
Είναι η μέρα που, σύμφωνα με έρευνες, ο περισσότερος κόσμος είναι πιο ανοιχτός στο να βελτιώσει την υγεία του, να αλλάξει κάτι (να σταματήσει το κάπνισμα, να αρχίσει δίαιτα, να γραφτεί στο γυμναστήριο…).
Ακόμα και αν οι περισσότεροι τα παρατούν το Σαββατοκύριακο, η Δευτέρα αποτελεί κάθε φορά ένα νέο ξεκίνημα.
Ξεκινάμε λοιπόν από σήμερα και εμείς αυτή την υπέροχη ιδέα!
Are you with me?
Σπιτικό φαλάφελ με ρεβίθια που περίσσεψαν
Για την Meatless Monday #1 δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω με κάτι άλλο πέρα από Φαλάφελ.
Για έμενα, το φαλάφελ είναι ο πιο νόστιμος τρόπος να φας τα όσπρια και το καλύτερο είδος street food.
Μου αρέσει τόσο πολύ που έχω δοκιμάσει σχεδόν από όλα τα Φαλαφελάδικα της Αθήνας. Για την ώρα το αγαπημένο μου με διαφορά είναι του Baba Ghanoush στο Παγκράτι. Αν σε βγάλει ο δρόμος σου δοκίμασε οπωσδήποτε φαλάφελ με Baba ghanoush, την αυθεντική μελιτζανοσαλάτα. Θα σε ταξιδέψει μέχρι την Ιερουσαλήμ.
Η συγκεκριμένη συνταγή για σπιτικό φαλάφελ μπορεί να γίνει και με ρεβίθια που περίσσεψαν από την προηγούμενη μέρα που τα έφαγες λεμονάτα ή στον φούρνο με πιπεριές.

Σπιτικό φαλάφελ
Equipment
- μπλέντερ
Ingredients
- 250 γρ ρεβίθια μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ σε νερό με 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
- 1/2 κ.γλυκού κουρκουμά
- 1/2 κ.γλυκού πιπέρι
- 1/2 κ.γλυκού αλάτι
- 4 κ.σούπας αλεύρι
- 1/2 κ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.σούπας ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα:
- 1 αραβική πίτα
- 1 ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
- λαχανικά της αρεσκείας σου
Για την σος ταχίνι
- 3 κ.σούπας ταχίνι
- 2 κ.σούπας χυμό λεμονιού αν βγει πολύ στεγνή αραιώνουμε με χλιαρό νερό
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- αλατοπίπερο
- κύμινο
Instructions
- Βάζεις στο μπλέντερ τα ρεβίθια που έχεις μουλιάσει
- Προσθέτεις το κρεμμύδι, τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο, το αλεύρι και τον μαϊντανό και αλέθεις στο μπλέντερ
- Μπορείς να βάλεις το μίγμα σε ένα μπολ και να το αφήσεις για λίγο στο ψυγείο ή να το ψήσεις αμέσως
- Πλάσε μικρά μπαλάκια και πίεσε τα ελάχιστα ώστε να βγουν πεπλατυσμένα.
- Άπλωσε τα σε ένα ταψί και ψήσε και από τις δυο πλευρές (μπορείς και να τα τηγανίσεις, αλλά συνήθως διαλύονται και επιπλέον γίνεται πιο βαρύ λόγω του ελαιολάδου)
Για το σερβίρισμα:
- Απλώνεις την αραβική πίτα και προσθέτεις λίγη σος, τοποθετείς τους κεφτέδες, τα λαχανικά και επιπλέον σος στο τελείωμα
Notes
Stay tuned για την επόμενη Meatless Monday!
Πηγή: https://www.meatlessmonday.com/