Κοιλιακό λίπος. Γιατί είναι πιο σοβαρό από όσο νομίζεις

lipos-splaxniko-upervaro-geonutrition

 

Το λίπος στην κοιλιά είναι ένας από τους κοινούς προβληματισμούς που μοιράζονται άντρες και γυναίκες για το σώμα τους και οι περισσότεροι αναφέρουν ότι είναι ένα σημείο που θα ήθελαν να αλλάξουν.

Δεν είναι όμως μόνο αισθητικοί οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει κανείς να μειώσει το κοιλιακό του λίπος.

 

Το κοιλιακό λίπος είναι 2 ειδών

Το υποδόριο, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και το σπλαχνικό, που περιβάλλει τα όργανα, στο εσωτερικό της κοιλιάς.

Συνήθως όταν αυξάνεται το ένα αυτόματα αυξάνεται και το άλλο.

 

 

 

Το σπλαχνικό λίπος κρύβει κινδύνους

 

Το σπλαχνικό ή αλλιώς “κρυμμένο” λίπος είναι αυτό που δημιουργεί και σοβαρά προβλήματα στην υγεία.

Παλιότερα πιστεύαμε ότι το λίπος αποτελεί απλά μια αποθήκη ενέργειας που ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί όταν έχει ανάγκη. Τώρα πια ξέρουμε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Το σπλαχνικό λίπος είναι ενεργό, με την έννοια ότι απελευθερώνει ουσίες όπως λιπαρά οξέα, ορμόνες και παράγοντες που προκαλούν φλεγμονή δημιουργώντας προβλήματα στον οργανισμό.

Συγκεκριμένα, τα λιπαρά οξέα που απελευθερώνει το σπλαχνικό λίπος, απορροφώνται από το συκώτι με αποτέλεσμα να αυξάνεται η χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και η αντίσταση στην ινσουλίνη.

 

lipos-splaxniko-upervaro-geonutrition

 

Ακόμα, οι ουσίες φλεγμονής που απελευθερώνει το σπλαχνικό λίπος, κυκλοφορούν μέσα στο αίμα και προκαλούν θρόμβους, που σταδιακά οδηγούν σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ο κίνδυνος από το σπλαχνικό λίπος είναι ο ίδιος στους άντρες και τις γυναίκες.

Άτομα με υπερβολικό σπλαχνικό λίπος κινδυνεύουν να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Μάλιστα αυτή η συσχέτιση έγινε γνωστή περίπου μισό αιώνα πριν, όταν ο ο Γάλλος φυσικός Jean Vague παρατήρησε ότι ασθενείς με σωματότυπο “μήλο”, δηλαδή συσσώρευση περισσότερου λίπους στην κοιλιά, εμφάνιζαν συχνότερα διαβήτη.

Μια από τις μεγαλύτερες μελέτες που έγιναν ποτέ σχετικά με την κοιλιακή παχυσαρκία, η Nurse’s Health Study, ανακάλυψε ότι όσο περισσότερο κοιλιακό λίπος είχαν οι εθελόντριες, τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι το λίπος στην κοιλιά ίσως να κρύβει κινδύνους. Δεν είναι απλά ένα αντιαισθητικό πρόβλημα.

 

Πως θα μειώσω το κοιλιακό λίπος

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μια μαγική άσκηση ή ένα συμπλήρωμα που θα “κάψει” το λίπος.

Χρειάζεται ισορροπία μεταξύ διατροφής και άσκησης.

Ο λόγος που κυρίως οι άντρες και οι γυναίκες μέσης ηλικίας έχουν περισσότερο κοιλιακό λίπος είναι επειδή μειώνουν την σωματική τους δραστηριότητα ενώ η ποσότητα του φαγητού μένει ίδια ή ενδεχομένως αυξάνεται.

 

Υπάρχουν 3 συστατικά για επιτυχία στην διαχείριση του βάρους σου. Σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις σε αυτό το ebook.

 

 

Άσκηση

Το σπλαχνικό λίπος μειώνεται με την γυμναστική, αν αυτή γίνεται συχνά και με κάποια διάρκεια.

Οι ασκήσεις για το συγκεκριμένο σημείο του σώματος σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν γιατί θα βελτιώσουν την κατάσταση των κοιλιακών μυών.

Ακόμα και απλά πράγματα, όπως το να χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί του ασανσέρ ή να κατεβαίνουμε μια στάση νωρίτερα από το λεωφορείο για να περπατήσουμε λιγάκι παραπάνω μπορούν να αυξήσουν την συνολική σωματική δραστηριότητα μέσα στην ημέρα.

Το κλειδί είναι να κάνουμε αυτό που μας ευχαριστεί, έστω και λίγο. Μόνο έτσι θα γίνει μέρος της ζωής μας. Είτε αυτό είναι γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, χορός, ασκήσεις με βαράκια, pilates, οτιδήποτε σου αρέσει και σε γεμίζει.

 

Διατροφή

Όσον αφορά την διατροφή, ούτε εδώ υπάρχει κάποιο μεγάλο μυστικό.

Το κοιλιακό λίπος είναι ένδειξη επιπλέον κιλών επομένως το πρώτο βήμα είναι να επιστρέψουμε στο φυσιολογικό μας βάρος.

Τι είναι αυτό που αισθάνομαι ότι τσιμπολογάω συνέχεια; Με ποιο τρόφιμο χάνω τον έλεγχο; Πως ξέρω ποιες ποσότητες να καταναλώσω;

Με μικρά βήματα και αλλαγή μιας συνήθειας την φορά όλα γίνονται πιο εύκολα σταδιακά.

 

 

 

Sharing is caring

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *