Tips για ένα υγιεινό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Η νηστεία τελείωσε και η περίοδος των εορτών έχει ξεκινήσει.

Αυτές οι γιορτινές μέρες είναι η καλύτερη ευκαιρία να περάσεις χρόνο με τους αγαπημένους σου, να ξεκουραστείς και να διασκεδάσεις.

Ωστόσο, είναι και οι μέρες που ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που βρίσκονται σε προσπάθεια απώλειας βάρους παρεκκλίνουν από το πρόγραμμα διατροφής και παίρνουν κιλά.

Το κλειδί εδώ είναι ένα: να καταφέρουμε να παραμείνουμε σταθεροί στα κιλά μας.

Δεν χρειάζεται να πιεστούμε για να χάσουμε κιλά γιατί μπορεί να μας γυρίσει boomerang τις ημέρες των εορτών με τόσες λιχουδιές γύρω μας.

Υπάρχει τρόπος, με μικρές προσαρμογές και εναλλακτικές λύσεις, να διατηρήσουμε σταθερό το σωματικό μας βάρος όταν περιτριγυριζόμαστε από όλους αυτούς τους πειρασμούς, χωρίς απαραίτητα να στερηθούμε τα αγαπημένα μας φαγητά, την ωραιότερη εποχή του χρόνου.

3 μυστικά που θα σε βοηθήσουν να έχεις το βάρος που πάντα ήθελες…για όσο θέλεις

Βρες τα με την εγγραφή σου εδώ

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι:

Να λοιπόν μερικές συμβουλές και μικρές παραλλαγές για το γιορτινό μενού που θα προσδώσουν νοστιμιά στο πιάτο χωρίς να το επιβαρύνουν με επιπλέον θερμίδες.

Γαλοπούλα:

Η γαλοπούλα έχει χαμηλή περιεκτικότητα λίπους και είναι μια πολύ καλή επιλογή για το κυρίως γεύμα

  • Για να «γλιτώσετε» ακόμα περισσότερες θερμίδες αποφύγετε να την αλείψετε με βούτυρο
  • Αφαιρέστε το δέρμα και ψήστε την μέσα σε ειδική σακούλα ή αλουμινόχαρτο μαζί με πορτοκάλι και μυρωδικά για να κρατήσει την υγρασία και τους φυσικούς χυμούς της.

Γέμιση γαλοπούλας:

Δεν είναι ανάγκη να την αποφύγετε. Μπορείτε όμως να κάνετε μικρές παρεμβάσεις, ώστε να μειώσετε το θερμιδικό της φορτίο, όπως:

  • Αποφύγετε να βάλετε πολύ κιμά ή αλλαντικά π.χ. λουκάνικα ή μπέικον που ανεβάζουν τη περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος
  • Προσθέστε ρύζι, κάστανα,ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα για να δώσετε γεύση και άρωμα

Κουραμπιέδες και Μελομακάρονα:

κουραμπιεδες

  • Μπορείτε να παρασκευάσετε τους κουραμπιέδες με γλυκαντική ουσία (πχ.stevia) και να τους πασπαλίσετε με το ίδιο υλικό
  • Αποφύγετε τα μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας, προτιμήστε τα κλασσικά.

Βασιλόπιτα:

vasilopita

Η βασιλόπιτα καταναλώνεται μία φορά το χρόνο και δεν υπάρχει λόγος να τη στερηθεί κανείς στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Μπορείτε όμως να φάτε ένα μικρό κομμάτι.

Άλλες ιδέες:

  • Για σάλτσες, dips και frostings προτιμήστε γιαούρτι και κρέμα χαμηλών λιπαρών, ξινόγαλο, ή τυριά σε κρέμα
  • Γεμίστε το καλάθι σας με φρέσκα λαχανικά και εποχιακά φρούτα όπως γλυκοπατάτες, κολοκύθα, κάστανα, ρόδι, μήλα και χρησιμοποιήστε τα είτε στο φαγητό είτε ως συστατικά στην σαλάτα. Το γιορτινό σας τραπέζι θα είναι γεμάτο χρώματα και υγιεινά φαγητά

Και όταν είστε στον μπουφέ;

Είτε είστε ο οικοδεσπότης είτε ο καλεσμένος, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα ώστε να αποφύγετε τις υπερβολές στην θέα του μπουφέ

  • Αρχίστε κάθε γεύμα σας με σαλάτα και στη συνέχεια το κυρίως
  • Εάν έχετε κανονίσει για το βράδυ ένα μεγάλο δείπνο, το μεσημέρι προτιμήστε ένα ελαφρύ γεύμα όπως μια σαλάτα με τόνο ή κοτόπουλο ή μια σούπα λαχανικών
  • Δεν χρειάζεται βέβαια να μείνετε νηστικοί μέχρι την ώρα του δείπνου. Αντιθέτως, αν έχετε φάει πριν ένα μικρό σνακ δεν θα πέσετε στον πειρασμό να υπερκαταναλώσετε φαγητό
  • Δοκιμάστε αυτά που πραγματικά σας αρέσουν και όχι από όλα τα φαγητά του μπουφέ
  • Ξεκινήστε πρώτα με νερό και στην συνέχεια πιείτε το ποτό σας, πάντα με μέτρο

Μην ξεχνάτε την άσκηση κατά την διάρκεια των εορτών ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ πρόσληψης και κατανάλωσης θερμίδων.

Να θυμάστε πάντα την προσπάθεια που κάνατε μέχρι εδώ. Μπορείτε να περάσετε καλά στις γιορτές και να γευτείτε όλα τα αγαπημένα σας φαγητά χωρίς να ξεφύγετε στο βάρος.

 

 

Τίποτα δεν πάει χαμένο

Γιατί να πετάξετε την γαλοπούλα και τα λαχανικά που περίσσεψαν;

Η σπατάλη φαγητού είναι μεγάλη την περίοδο των γιορτών, όταν γεμίζουμε το ψυγείο με τρόφιμα που ίσως να μην προλάβουμε να καταναλώσουμε

Μπορείτε λοιπόν να τα αξιοποιήσετε με την παρακάτω συνταγή:

 

casserole

Casserole με γαλοπούλα

Υλικά:

  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

  • 1 μήλο κομμένο σε κύβους

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι αποξηραμένο φασκόμηλο ή 5 φύλλα φασκόμηλου, ψιλοκομμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 300ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 400γρ-500γρ γαλοπούλα κομμένη σε μπουκίτσες
  • περίπου 350 γραμμάρια ψημένα λαχανικά σε κύβους όπως πατάτες, παντζάρι, σέλινο και καρότα

 

Εκτέλεση:

  1. Τρίβουμε τα κρεμμύδια και το μήλο σε μια κατσαρόλα ή σε βαθύ τηγάνι με λάδι μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Ρίχνουμε το φασκόμηλο ανακατεύοντας για 1 λεπτό και μετά ρίχνουμε το αλεύρι.
  3. Σταδιακά προσθέτουμε τον ζωμό, την μουστάρδα και το μέλι.
  4. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα λαχανικά και τέλος την γαλοπούλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15-20’

 

Καλή Απόλαυση και Καλά Χριστούγεννα!

 

 

Πηγές:

  1. www.diatrofikoiodigoi.gr Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί για Ενήλικες, 2014

  2. Οδηγός Διατροφής για την ρύθμιση του Διαβήτη, Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, 2013, σελ. 182-183

  3. www.bbcgoodfood.com, Leftover Turkey Casserole

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s