250grζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη (μπορεί να μη χρειαστεί όλη)
1/2κουτ. γλυκούχυμό λεμονιού
1βανίλια σκόνη
κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά, για τις κόκκινες λεπτομέρειες στην διακόσμηση)
Instructions
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγειρική σόδα, το τζίντζερ, την κανέλα, το μπαχάρι και το μοσχοκάρυδο και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αυγό και το χαρουπόμελο και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τμηματικά και το μείγμα με το αλεύρι και συνεχίζουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη.
Την αφαιρούμε από το μπολ, την τυλίγουμε με μεμβράνη φαγητού και βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για αρκετή ώρα. Ιδανικά από βραδύς.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και καλύπτουμε 2 ρηχά ταψιά του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε περίπου για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας μας και ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους περίπου 4 χιλιοστών.
Κόβουμε τα μπισκότα με τα κουπ πατ τις επιλογής μας (θα πρέπει τα μπισκότα μας να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν όλα ομοιόμορφα) και τα τοποθετούμε στο ταψί, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους.
Για τα κουπ πατ μπορείς να σχεδιάσεις ή να εκτυπώσεις διάφορα σχήματα και με ένα μαχαίρι να κόψεις το περίγραμμα τους πάνω στην ζύμη.
Ψήνουμε για περίπου 10 με 15 λεπτά, ανάλογα το φούρνο και το μέγεθος από τα μπισκότα
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο επάνω στο ταψί και στη συνέχεια τα τοποθετούμε επάνω σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Για την διακόσμηση με royal icing
Σε ένα μπολ χτυπάμε μαζί το ασπράδι με το χυμό λεμονιού για περίπου 1 λεπτό.
Ρίχνουμε στη συνέχεια περίπου τη μισή ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμη, μέχρι να αποκτήσει το μείγμα μια κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε και τη βανίλια.
Συνεχίζουμε να προσθέτουμε κουτάλι – κουτάλι την ζάχαρη άχνη, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή κρέμα.
Πιθανόν να μη χρειαστεί να προσθέσετε όλη τη ζάχαρη. Αν την προσθέσετε και η κρέμα σας γίνει πολύ σφιχτή προσθέστε ελάχιστο νερό (σταγόνες) ή το αντίθετο, αν η κρέμα σας είναι αραιή προσθέστε λίγη άχνη ζάχαρη ακόμη.
Σκεπάζουμε το γλάσο με μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Στη συνέχεια, βάζουμε το γλάσο σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και στολίζουμε τα μπισκότα μας.
Μπορούμε να κρατήσουμε στην άκρη ένα μέρος από την κρέμα και να προσθέσουμε σε αυτή 5-6 σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής για να έχουμε ένα πολύχρωμο αποτέλεσμα στον στολισμό.
Όταν κρυώσει το γλάσο μπορούμε να τα βάλουμε σε γυάλινο βαζάκι και να τα προσφέρουμε σαν ένα χειροποίητο Χριστουγεννιάτικο δωράκι.