Φανταζόσουν ποτέ ότι υπάρχουν τροφές θρεπτικές για τον εγκέφαλο; Κι όμως, η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο στην διατήρηση της υγείας κάθε οργάνου, ένα από αυτά είναι και ο εγκέφαλός μας.
Οι λειτουργίες του εγκεφάλου είναι τόσες πολλές, που δεν θα χωρούσαν σε αυτή την σελίδα για να τις αναλύσουμε. Οι πιο βασικές είναι η σκέψη, η ομιλία, η κατανόηση, η μνήμη, η ακοή, η κίνηση και πολλές ακόμα.
Ποιες τροφές ενισχύουν την λειτουργία του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος;
Υδατάνθρακες:
Οι αμυλούχες τροφές, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η βασική πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο. Συμβάλλει σε λειτουργείες όπως μνήμη, προσοχή, εγρήγορση και νοητική απόδοση.
Ωμέγα 3 λιπαρά:
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, την δομή των εγκεφαλικών κυττάρων και επίσης, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βελτιώνουν τις γνωστικές ικανότητες. Πηγές ω3 λιπαρών είναι οι ξηροί καρποί, ο λιναρόσπορος, τα λιπαρά ψάρια και το ελαιόλαδο.
Πρωτεΐνες:
Οι πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται στην δημιουργία ουσιών που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές. Οι ουσίες αυτές λειτουργούν ως μεταφορείς πληροφοριών μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, το αμινοξύ τρυπτοφάνη χρειάζεται για την παραγωγή σεροτονίνης, την ορμόνη της χαράς. Πηγές πρωτεϊνών και αμινοξέων είναι: κρέας, ψάρια, πουλερικά, θαλασσινά, όσπρια, ξηροί καρποί, σόγια.
Μέταλλα:
Τα μέταλλα έχουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην υγεία και την λειτουργία του εγκεφάλου μας. Χαμηλά επίπεδα ορισμένων μετάλλων όπως το σελήνιο, ψευδάργυρος, σίδηρος, μαγνήσιο, έχουν συσχετιστεί με εμφάνιση κατάθλιψης. Που υπάρχουν αυτά; Στα ζωικά προϊόντα, τα θαλασσινά και τους ξηρούς καρπούς.
Βιταμίνες συμπλέγματος Β:
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β εξασφαλίζουν την φυσιολογική λειτουργεία των νευρώνων. Έλλειψη τους, κυρίως της Β12, έχει συσχετιστεί με μείωση της απόδοσης του εγκεφάλου και συμπτώματα κατάθλιψης. Βιταμίνες Β και κυρίως Β12 θα βρούμε σε ζωικά προϊόντα, εμπλουτισμένα δημητριακά και ορισμένα μανιτάρια.
Μάθε περισσότερα: Πως η διατροφή επηρεάζει τις ορμόνες σου
Άλλες βιταμίνες όπως:
Βιταμίνη D και βιταμίνη Κ:
Η έλλειψή τους σχετίζεται με μειωμένες γνωστικές λειτουργίες και εμφάνιση κατάθλιψης. Θα τις βρούμε στα λιπαρά ψάρια, τα αυγά και το βούτυρο την D και αντίστοιχα σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά την Κ.
Βιταμίνη C και Ε:
Οι βιταμίνες αυτές έχουν προστατευτική δράση για τον εγκέφαλο. Συναντάμε την C σε φρούτα και λαχανικά ενώ την Ε σε έλαια και ξηρούς καρπούς.
Χολίνη:
Η χολίνη είναι ουσιαστικά μια βιταμίνη που παράγεται σε μικρές ποσότητες στο συκώτι. Η χολίνη δημιουργεί την ακετυλοχολίνη που είναι μια ουσία σημαντική για την μνήμη και άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες. Εκτός από την ποσότητα που παράγεται ενδογενώς, την συναντάμε επίσης στα ζωικά προϊόντα αλλά και στην σόγια, την κινόα και ορισμένα μανιτάρια.
Πολυφαινόλες:
Είναι φυσικά συστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Βρίσκονται σε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά όπως μούρα, πράσινα λαχανικά, πράσινο τσάι, καφέ και σοκολάτα με 85% κακάο. Μάλιστα, μια μελέτη συμπέρανε ότι η κατανάλωση σοκολάτας 85% βελτιώνει το εντερικό μικροβίωμα και κατ’ επέκταση βελτιώνει την διάθεση
Φλαβονοειδή:
Τα φλαβονοειδή είναι ουσίες που βελτιώνουν την μνήμη και προστατεύουν τον εγκέφαλο από φθορά. Βρίσκονται κυρίως σε: αχλάδια, εσπεριδοειδή, φράουλες και πιπεριές.
Προβιοτικά:
Τα προβιοτικά είναι “καλά” βακτήρια που βρίσκονται σε συγκεκριμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής. Η κατανάλωση προβιοτικών φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) με αποτέλεσμα να βελτιώνει την διάθεση και την συγκέντρωση. Τροφές πλούσιες σε αυτούς τους μικροοργανισμούς είναι: παραδοσιακό γιαούρτι, κεφίρ, τσάι κομπούτσα, τουρσί.
Είναι σημαντικό να εντάξουμε στην διατροφή μας τροφές βοηθητικές για τον εγκέφαλο μας. Αρκεί να σκεφτούμε μόνο για πόσες λειτουργίες είναι υπεύθυνος και πόσα διαφορετικές καταστάσεις ορίζει ο εγκέφαλος και το νευρικό μας σύστημα.