Μέχρι τώρα έχω συναντήσει 2 τύπους ανθρώπων στα γυμναστήρια:
Τύπος 1: “κάνω γυμναστική οπότε θα φάω ελεύθερα ό,τι θέλω”
Τύπος 2: “κοίτα πόσο δύσκολα καίγονται οι θερμίδες, θα προσέχω τι τρώω”
Τώρα τελευταία βέβαια με μεγάλη μου χαρά και συγκίνηση πολύς κόσμος νιώθει την γυμναστική ως κάτι που θέλει να κάνει για την ευχαρίστηση που προσφέρει, για τις ευεργετικές ιδιότητες στο σώμα και την υγεία, γιατί είναι ένα είδος εκτόνωσης.
Αυτή η μορφή κίνησης ονομάζεται joyful movement και σε προσκαλώ να την δοκιμάσεις…χθες.
Επίσης, ελευθερία στο να φας ό,τι θέλεις έχεις έτσι κι αλλιώς. Επειδή ακολουθείς διατροφικές συμβουλές δεν σημαίνει ταυτόχρονα ότι χάνεις την ελευθερία να φας αυτό που θες όταν το θες.
Η ελευθερία στο φαγητό για να λειτουργήσει χρειάζεται βέβαια να έχει και μια δομή. Διαφορετικά γίνεται χαοτική.
Για σένα δομή μπορεί να είναι θα τρώω αυτό το γλυκό όταν βγαίνω με τους φίλους μου, για κάποιον άλλον ελευθερία είναι ότι θα δοκιμάσω να φτιάξω και σπιτικά σνακς για να τσιμπολογήσω με την ταινία μου και όταν μου λείψουν πολύ θα πάρω πατατάκια.
Κι αφού εξηγήσαμε λίγο δυο πολύ σημαντικές έννοιες που, τουλάχιστον στις συνεδρίες μου, παίζουν σπουδαίο ρόλο, την κίνηση και την ελευθερία στο φαγητό, ας αναλύσουμε τώρα τις δυο πρώτες απόψεις για να δούμε αν έχουν κάποια σχέση με την απώλεια βάρους.
Γυμνάζομαι άρα τρώω ό,τι θέλω
Από την μια πλευρά, η συχνή φυσική δραστηριότητα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας σίγουρα θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις ένα υγιές σωματικό βάρος, ακόμα και αν ξεφεύγεις συχνά στο φαγητό σου.
Από την άλλη βέβαια, δεν θα χάσεις γρήγορα και εύκολα τα κιλά που θες αν μετά την γυμναστική τρως περισσότερο από ότι έτρωγες κανονικά.
Ουσιαστικά ο οργανισμός δουλεύει σαν μια ζυγαριά:
Από την μια πλευρά έχουμε την απώλεια βάρους και από την άλλη την αύξηση βάρους.
Όταν τρώω περισσότερο από αυτό που χρειάζομαι και δεν γυμνάζομαι η ζυγαριά θα γείρει προς την αύξηση των κιλών (δεξιά)
Αντίστοιχα, όταν καίω περισσότερες θερμίδες με την γυμναστική χωρίς να τρώω περισσότερο φαγητό η ζυγαριά γέρνει προς την απώλεια (αριστερά)
Όταν η ζυγαριά ισορροπεί σημαίνει ότι οι θερμίδες που παίρνω από το φαγητό μου και οι θερμίδες που καίω από οποιαδήποτε γυμναστική ισοδυναμούν με αυτές που χρειάζομαι για να παραμείνω στο ίδιο βάρος.
Ο πρώτος τύπος λοιπόν, (“γυμνάζομαι άρα θα τρώω ό,τι θέλω”) συνήθως κρατάει την ζυγαριά σε ισορροπία αφού κάνει γυμναστική αλλά ταυτόχρονα τρώει και περισσότερη ποσότητα.
Δεν βοηθάει όμως έτσι την απώλεια των κιλών του, αν αυτός είναι ο στόχος του φυσικά.
Φροντίζω την διατροφή μου μαζί με την γυμναστική
Ο δεύτερος τύπος γυμνάζεται το ίδιο χωρίς όμως να προσθέτει περισσότερο φαγητό στην καθημερινότητά του οπότε αναγκαστικά η ζυγαριά γέρνει προς την απώλεια.
Στις περισσότερες περιπτώσεις που συναντώ η συχνότητα και η ένταση της προπόνησης δεν είναι αρκετή για να μας οδηγήσει στην απώλεια κιλών αν παράλληλα δεν προσέξουμε και την διατροφή μας.
Για παράδειγμα, αν πηγαίνω στο γυμναστήριο 2-3 φορές την εβδομάδα, κάνοντας λίγο χαλαρό τρέξιμο και κατά τα άλλα ζω μια καθιστική ζωή, δεν θα χάσω τόσο εύκολα και γρήγορα τα κιλά αν δεν προσέξω και την διατροφή μου.
Επομένως, για μείωση των κιλών, χρειάζεται η γυμναστική αλλά σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή όπου όλα τα τρόφιμα επιτρέπονται, απλά δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στις ποσότητες.
(βρες εδώ ιδέες για σνακ πριν και μετά την προπόνηση)
Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την απώλεια και την πρόσληψη βάρους (γονίδια, ψυχολογία, διατροφικές συνήθειες, παθολογικές καταστάσεις κ.α.).
Περισσότερα άρθρα με συμβουλές σωστής διατροφής για εσένα που γυμνάζεσαι θα ανέβουν σύντομα.
Κάνε εγγραφή και μείνε ενήμερος: http://eepurl.com/dHildj