Ο σημερινός καταναλωτής είναι πιο συνειδητοποιημένος σε θέματα υγιεινής διατροφής, πιο “διαβασμένος” από παλιότερα. Είναι λοιπόν πιο πιθανό να διαβάσει τις ετικέτες τροφίμων. Σήμερα θα δούμε μαζί πως να καταλάβεις τι περιγράφουν.
Οι κανονισμοί των διατροφικών ετικετών είναι περίπλοκοι γεγονός που κάνει ακόμα πιο δύσκολο την κατανόηση τους.
Αυτό το άρθρο είναι χωρισμένο σε 3 μέρη ώστε να μιλήσουμε αναλυτικά για κάθε μέρος της συσκευασίας του τροφίμου.
Θα σου εξηγήσω με 3 απλά βήματα πώς να διαβάζεις σωστά τις διατροφικές ετικέτες για να ξεχωρίζεις ένα ανθυγιεινό προϊόν “καμουφλαρισμένο” σε υγιεινό και να επιλέγεις πάντα τα καλύτερα.
Πάμε λοιπόν:
Part I: Διατροφική ετικέτα
Ξεκινάμε από το σημείο που συνήθως οι περισσότεροι καταναλωτές κοιτάνε πρώτο στις ετικέτες τροφίμων: τις θερμίδες.
Στην μπροστινή πλευρά του προϊόντος, συνήθως κάτω δεξιά, υπάρχει ένα σηματάκι που αναφέρει τις θερμίδες ανά 100γρ ή ανά μερίδα προϊόντος.
Τι πρέπει να προσέξω:
Η μερίδα που τρώμε ίσως να μην είναι 100γρ αλλά ούτε και όσο αναφέρει η συσκευασία ως μερίδα.
Για παράδειγμα:
Μια μερίδα (όπως το γράφει ο παρασκευαστής) μπορεί να αντιστοιχεί στο μισό μπουκαλάκι χυμό ή στην μισή μπάρα, στο ένα μικρό παξιμαδάκι ή σε 5 κουταλιές δημητριακά (30γρ).
Είναι όμως αυτή η μερίδα που τελικά τρώμε;
Πώς θα το υπολογίσεις σωστά;
1ος τρόπος:
Όταν αναγράφεται στα 100γρ υπολογίζεις την μερίδα που θέλεις να φας σε γραμμάρια και με την μέθοδο των τριών ισχύει ότι:
Θερμίδες που θα πάρεις = (γραμμάρια της μερίδας σου x θερμίδες στα 100γρ)/100
2ος τρόπος:
Όταν αναγράφει ανά μερίδα ο παρασκευαστής, πολλαπλασιάζουμε αντίστοιχα ανάλογα με το μέγεθος της μερίδας που τελικά τρώμε.
Για παράδειγμα, ένα μπουκαλάκι χυμό 500ml αναγράφει ότι έχει 150 θερμίδες στα 250ml.
Αν εγώ έχω σκοπό να πιώ όλο το μπουκαλάκι θα υπολογίσω τις διπλάσιες θερμίδες (150*2=300).
Επίσης, αν θέλεις να συγκρίνεις τις θερμίδες σε 2 διαφορετικά προϊόντα πρέπει να συγκρίνεις στα 100γρ γιατί η ατομική μερίδα μπορεί να διαφέρει.
Όπως βλέπεις δεν είναι και πολύ απλό. Σκόπιμα είναι έτσι.
Η διατροφική επισήμανση (ή δήλωση ή ετικέτα) δείχνει επίσης πολλά παραπάνω.
Στο πίσω μέρος της συσκευασίας φαίνονται:
- η ενεργειακή αξία ανά 100 gr/ml και ανά μερίδα τροφίμου εκφρασμένη σε μονάδες Kcal ή KJ (είναι διαφορετικές μονάδες μέτρησης της ενέργειας)
- η ποσότητα πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπαρών ανά 100 gr/100 ml και ανά μερίδα τροφίμου
- η ποσότητα ζάχαρης («εκ των οποίων σάκχαρα»)
- οι φυτικές ίνες (ή αλλιώς εδώδιμες ίνες), που καλό είναι να βρίσκονται στο τρόφιμο
- το νάτριο (Na), δηλαδή το αλάτι
- βιταμίνες και ανόργανα άλατα, όταν αυτά υπάρχουν σε σημαντική ποσότητα
Τι είναι το ΠΠΑ% στις ετικέτες τροφίμων
Συντομία για το: Προσλαμβανόμενη Ποσότητα Αναφοράς (Reference Intake)
Ένα παράδειγμα, μας δείχνει ότι αυτή η μερίδα περιλαμβάνει το 3% των θερμίδων που χρειαζόμαστε μέσα στην μέρα.
Προσοχή όμως!
Αυτό το 3% δεν αναφέρεται σε όλο τον πληθυσμό, αλλά σε ένα μέσο ενήλικα, 70 κιλών, με ελαφρά δραστήρια ζωή που καταναλώνει 2000 θερμίδες την ημέρα. Δεν μας αντιπροσωπεύει όλους αυτό.
Για παράδειγμα αυτά τα παιδικά δημητριακά πρωινού με σοκολάτα αναφέρουν ότι η μερίδα των 30γρ (5 κουταλιές) αντιστοιχούν μόνο στο 8% των σακχάρων που θα πάρεις μέσα στην ημέρα σου.
Ωστόσο, τα ποσοστά αυτά δεν αναφέρονται σε παιδιά αλλά σε έναν ενήλικα που καταναλώνει 2000Kcal την ημέρα. Επομένως για ένα παιδί αυτή η ποσότητα ζάχαρης είναι πολύ μεγαλύτερο ποσοστό.
Τι να κρατήσω από αυτό το άρθρο για τις ετικέτες τροφίμων:
- Η Διατροφική Επισήμανση μας δείχνει τις θερμίδες και άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχει το προϊόν.
- Οι πληροφορίες αναφέρονται στα 100γρ ή στην μερίδα. Πρέπει να διορθώσουμε αντίστοιχα εάν εμείς καταναλώνουμε άλλες ποσότητες.
- Τα ποσοστά που αναγράφονται δεν μας αντιπροσωπεύουν όλους.
Στο Part II του άρθρου θα ανακαλύψουμε μαζί
-Πως να καταλαβαίνεις σε 2 δευτερόλεπτα τι περιέχει μέσα το προϊόν
-Τι είναι τα Ε και τα πρόσθετα τροφίμων
-Πως να μην πέφτεις στην “παγίδα της συσκευασίας”
Stay tuned...Part II and part III coming soon…