Εντυπωσιακό ριζότο με παντζάρι

rizoto-pantzari-geonutrition
Jump to Recipe

 

Το παντζάρι (ή κοκκινογούλι) είναι μια πραγματική υπερτροφή.

Είναι ένα βολβοειδές λαχανικό με έντονο χρώμα γεμάτο οφέλη για τη υγεία μας.

Συγκεκριμένα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο για θρομβώσεις. Περιέχει νιτρικά οξέα τα οποία διαστέλλουν τα αγγεία και έτσι διευκολύνουν τη ροή του αίματος.

Επίσης, είναι σπουδαίος σύμμαχος στην αύξηση της αντοχής στους αθλητές. Μάλιστα, μελέτες σε ποδηλάτες έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν 2 ποτήρια χυμό παντζαριού την ημέρα είχαν καλύτερες επιδόσεις.

Λόγω των φυτικών ινών που περιέχει είναι πολύ βοηθητικό και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Και το καλύτερο;

Έχει μόνο 45 θερμίδες ανά 100γρ, οπότε είναι ένα λαχανικό με λίγες θερμίδες.

Σήμερα λοιπόν το εντάξαμε στο γεύμα μας μέσα σε ένα λαχταριστό ριζότο.

 

Ρυζόγαλο
Check out this recipe
rizogalo-geonutrition

 

Υλικά για 2 μερίδες

  • 250γρ παντζάρια φρέσκα (χωρίς τα φύλλα) ή 4-5 μεγάλους έτοιμους βρασμένους βολβούς
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 150γρ ρύζι για ριζότο
  • 70ml κρασί λευκό (κατά προτίμηση)
  • 400ml ζωμό (λαχανικών ή κότας)
  • 2 κ.σ. τριμμένο τυρί (γραβιέρα, παρμεζάνα κ.α.)
  • 2 κ.σ. φέτα σε κυβάκια
  • αλατοπίπερο
  • ρίγανη
  • δεντρολίβανο

 

 

Πως θα το φτιάξεις:

 

  1. Καθαρίζουμε, ξεπλένουμε και βράζουμε τα παντζάρια (αν δεν είναι ήδη έτοιμα) μέχρι να μαλακώσουν
  2. Παράλληλα, σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο
  3. Προσθέτουμε και το ρύζι μέχρι να ροδίσει και ύστερα περιχύνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Στη συνέχεια, ρίχνουμε σταδιακά τον ζωμό και ανακατεύουμε το ρύζι μέχρι να μαλακώσει.
  5. Βγάζουμε τα παντζάρια μας και κρατάμε 2 στην άκρη. Τα υπόλοιπα τα χτυπάμε στο μπλέντερ και τα προσθέτουμε στο ριζότο.
  6. Ψιλοκόβουμε τα 2 εναπομείναντα παντζάρια σε κυβάκια και τα προσθέτουμε στο ριζότο μαζί με το τριμμένο τυρί και τα μυρωδικά
  7. Σερβίρουμε με τα κυβάκια φέτας

 

Ριζότο με παντζάρι

Prep Time 10 minutes
Cook Time 40 minutes
Course Main Course
Servings 2

Ingredients
  

  • 250 γρ παντζάρια φρέσκα (χωρίς τα φύλλα) ή 4-5 μεγάλους έτοιμους βρασμένους βολβούς.
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. γυκού βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 150 γρ ρύζι για ριζότο
  • 70 ml κρασί λευκό
  • 400 ml ζωμό (λαχανικών ή μανιταριών)
  • 2 κουτ. σούπας τριμμένο τυρί (γραβιέρα, παρμεζάνα κ.α.)
  • 2 κουτ. σούπας φέτα σε κυβάκια
  • αλατοπίπερο
  • ρίγανη
  • δεντρολίβανο

Instructions
 

  • Καθαρίζουμε, ξεπλένουμε και βράζουμε τα παντζάρια (αν δεν είναι ήδη έτοιμα) μέχρι να μαλακώσουν.
  • Παράλληλα, σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Προσθέτουμε και το ρύζι μέχρι να ροδίσει και ύστερα περιχύνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Στη συνέχεια, ρίχνουμε σταδιακά τον ζωμό και ανακατεύουμε το ρύζι μέχρι να μαλακώσει.
  • Βγάζουμε τα παντζάρια μας και κρατάμε 2 στην άκρη. Τα υπόλοιπα τα χτυπάμε στο μπλέντερ και τα προσθέτουμε στο ριζότο.
  • Ψιλοκόβουμε τα 2 εναπομείναντα παντζάρια σε κυβάκια και τα προσθέτουμε στο ριζότο μαζί με το τριμμένο τυρί και τα μυρωδικά.
  • Σερβίρουμε με τα κυβάκια φέτας.
Keyword παντζάρι, ρύζι

 

Καλή Απόλαυση!

 

Μαγείρεψες την συνταγή; Μην ξεχάσεις να το μοιραστείς μαζί μας στο @geonutrition
Sharing is caring

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating