10 συμβουλές για την διατροφή σου στις διακοπές

kalokairi-diaita-geonutrition

Θα αναρωτιέσαι πως γίνεται να χωρέσουν στην ίδια φράση η διατροφή και οι διακοπές;

Κι όμως, μπορείς να απολαύσεις στο έπακρον τις διακοπές σου χωρίς να χαλάσεις εντελώς την ποιότητα της διατροφής σου και σήμερα θα σου αναλύσω πως θα το πετύχεις.

Ο τελευταίος και καλύτερος μήνας του Καλοκαιριού έχει σχεδόν φτάσει. Θάλασσα, αμμουδιές, χαλάρωση. Ακόμα κι αν δεν πας διακοπές σε κάποιο νησί, μπορείς να βρεις το Καλοκαίρι παντού αυτή την εποχή.

Ωστόσο, για πολλούς, το Καλοκαίρι και οι διακοπές είναι μια περίοδος που αισθάνονται ότι αναιρούν όλη την προσπάθεια που έκαναν μέχρι τώρα.

Επικρατεί ο φόβος ότι θα πάρουν τα κιλά που με κόπο έχασαν και αγχώνονται για το πως θα καταφέρουν να ισορροπήσουν διακοπές και χαλάρωση από την μια, με την διατροφή και την απώλεια βάρους από την άλλη.

Δεν σε κρατάω άλλο σε αγωνία, πάμε να δούμε μαζί τα 10 tips που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τα κιλά σου και να απολαύσεις τις καινούργιες γεύσεις και τα ντόπια πιάτα στις διακοπές σου χωρίς ενοχές.

10 tips για την διατροφή σου στις διακοπές:

 

1. Νερό και πάλι νερό

 

Η σωστή ενυδάτωση είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς στις διακοπές σου.

Με την αύξηση της θερμοκρασίας, την ζέστη και τις πολλές ώρες στον ήλιο, είναι πολύ εύκολο να αφυδατωθούμε και ακόμα χειρότερα, να κινδυνεύσουμε με ηλίαση.

Γι’ αυτό, έχουμε πάντα μαζί μας μπουκαλάκι με νερό και δεν παραλείπουμε στα γεύματα μας τα φρούτα και τα λαχανικά.

Επίσης, όπως έχουμε ξαναπεί, πολλές φορές η δίψα μπερδεύεται με την πείνα. Αν αισθάνεσαι έντονη πείνα λοιπόν, σιγουρέψου πρώτα ότι έχεις ενυδατώσει τον οργανισμό σου επαρκώς.

 

2. Οι φυτικές ίνες θα γίνουν ο σύμμαχός σου

 

diatrofi-diakopes

 

Εκτός από το νερό που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, μας προσφέρουν και τις πολύτιμες φυτικές τους ίνες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών συμβάλλει στην απώλεια βάρους καθώς δημιουργούν έντονο το αίσθημα του κορεσμού.

Επέλεξε λοιπόν φρούτα, λαχανικά και όσπρια σε μορφή δροσερής σαλάτας για να έχεις τις πολύτιμες φυτικές ίνες στην διατροφή σου.

 

3. Το νου σου στο τσιμπολόγημα

Στις διακοπές δεν έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα, για την ακρίβεια, τις περισσότερες φορές δεν ξέρουμε που θα ήμαστε μέχρι το απόγευμα. Αυτό ισχύει και με την διατροφή μας.

Πολλές φορές τσιμπολογούμε ενδιάμεσα σνακ συνέχεια (στην παραλία, στην βόλτα ή το ταξίδι) κι έτσι δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο τρώμε μέσα στην ημέρα.

Θα σου πρότεινα λοιπόν να έχεις ένα βασικό αριθμό γευμάτων που θεωρείς ρεαλιστικό και βολικό στις διακοπές σου και να μείνεις σε αυτά τα γεύματα. Για κάποιον μπορεί να είναι 5 γεύματα (3 κυρίως, 2 ενδιάμεσα σνακ) για άλλον 6 γεύματα (2 κυρίως, 4 ενδιάμεσα σνακ).

Όπως και να ‘χει, δοκίμασε να έχεις ακριβώς αυτό τον αριθμό γευμα΄των, εντάσσοντας ό,τι θέλεις να τσιμπολογήσεις σε κάποιο από τα γεύματά σου. 

Ενδεικτικά, σου προτείνω ένα προγραμματισμό με 5 γεύματα:

 

Καλό πρωινό

Είτε μόλις ξυπνήσεις είτε λίγο αργότερα μετά το μπάνιο, σίγουρα χρειάζεσαι ένα καλό πρωινό για να σου δώσει ενέργεια.

Δύο ενδιάμεσα σνακ:

Ιδανικά, ένα δεκατιανό και ένα απογευματινό σνακ. Οι καλύτερες επιλογές είναι φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί και γιαούρτι.

Κυρίως γεύμα:

Στις διακοπές, συνηθίζουμε να τρώμε περισσότερο έξω, σε ταβέρνες. Μπορούμε να κάνουμε εκεί το κυρίως μας γεύμα επιλέγοντας πιάτα με αρκετά λαχανικά, ψάρι, θαλασσινά, μαγειρευτά ή όσπρια και φυσικά ντόπια πιάτα.

Ελαφρύ γεύμα:

Είτε μεσημέρι είτε βράδυ, ανάλογα πότε θα κάνουμε το κυρίως μας γεύμα, μπορούμε να επιλέξουμε μια σαλάτα, ένα κρύο σάντουιτς ή μια ομελέτα ως το δεύτερο, πιο ελαφρύ γεύμα της ημέρας.

Δώσε προσοχή στο είδος της σαλάτας. Θυμήσου ότι ένα Κρητικός Ντάκος είναι κυρίως γεύμα, όπως και η χωριάτικη με αρκετή φέτα. Ενώ τα χόρτα, μια σαλάτα με κοτόπουλο ή ένα σάντουιτς με τόνο, αποτελεί ελαφρύ γεύμα.

 

 

4. Η ποσότητα μετράει

Ακόμα και αν το Καλοκαίρι τρώμε περισσότερο έξω ή καταναλώνουμε πιο συχνά γλυκά, αν οι ποσότητες είναι σωστές δεν θα επηρεαστούν τα κιλά μας.

Ένας έξυπνος τρόπος να καταναλώσουμε λιγότερο φαγητό χωρίς να αισθανθούμε ότι περιοριζόμαστε είναι να χρησιμοποιήσουμε μικρότερο πιάτο.

Επίσης, φροντίζοντας να έχουμε πάντα στο πιάτο μας λαχανικά, σιγουρευόμαστε ότι θα καταναλώσουμε ένα πλήρες γεύμα που θα μας χορτάσει για περισσότερο.

 

5. Άκου την πείνα σου

Σε προηγούμενο άρθρο έχουμε αναφέρει πόσο σημαντικό είναι να ακούς το σώμα σου και τα σημάδια που σου στέλνει.

Τις περισσότερες φορές που τρώμε δεν πεινάμε πραγματικά. Μάθε πως μπορείς να αντιλαμβάνεσαι την διαφορά της βιολογικής από την συναισθηματική πείνα και δεν θα έχεις ποτέ ξανά πρόβλημα με τα κιλά σου.

Θα βρεις περισσότερες συμβουλές διαχείρισης της διατροφής και των κιλών σου στο ebook μου: https://geonutrition.gr/ebook-diatrofi-sintages-geonutrition/

 

6. Φάε πιο αργά…απόλαυσέ το

Οι διακοπές είναι η τέλεια ευκαιρία να εντάξεις στην διατροφή σου διαφορετικά πιάτα, παραδοσιακά φαγητά και ντόπια προϊόντα με την παρέα σου.

Απόλαυσε λοιπόν αυτά τα πιάτα, τρώγοντας αργά, συνειδητά, χωρίς άγχος και βιασύνη. Μόνο έτσι δίνεις στο σώμα σου τον χρόνο να καταλάβει ότι έφαγες και να χορτάσει.

 

 

7. Δεν χρειάζεται να στερηθείς τα γλυκά

Το Καλοκαίρι τα γλυκά είναι παντού γύρω μας. Παγωτά, γρανίτες, τούρτες, επιδόρπια στις ταβέρνες. Αν είναι καθημερινά στην διατροφή μας τότε σίγουρα θα μας επιβαρύνουν θερμιδικά.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Επιλέγω ένα γλυκό που μου αρέσει πολύ και καταναλώνω αυτό. Τα γλυκά θα είναι εκεί και αύριο για να τα δοκιμάσω. Δεν χρειάζεται να φάω απ’ όλα σήμερα, κανείς δεν μου τα στερεί.

Τις 3 από τις 4 φορές επιλέγω γλυκά φρούτα, φρουτοσαλάτες, σπιτικές γρανίτες, γλυκά με γιαούρτι και ζελέ ή αυτό εδώ το σπιτικό παγωτό με ελάχιστες θερμίδες.

 

8. Μήπως πίνεις τις θερμίδες σου;

Μιλώντας για θερμίδες, ας μην ξεχνάμε και το αλκοόλ. Το Καλοκαίρι είναι πιο συχνή η κατανάλωση ποτών όπως μπύρα και κοκτέιλ.

Όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα του ποτού σε αλκοόλ τόσο πιο πολλές θερμίδες έχει και επιπλέον, μπορεί να περιέχει και ζάχαρη.

Πάει λοιπόν το όνειρο με το τζιν-τονικ. Η αλκοόλη και η ΄ζάχαρη είναι αυτή που δίνει τις θερμίδες στο ποτό. Άρα όσο χαμηλότερο σε βαθμούς αλκοόλης, τόσο πιο ελαφρύ θεωρείται θερμιδικά. Πολύ καλές επιλογές είναι η μπύρα ή το κρασί, αλλά σίγουρα με μια οριοθέτηση στην συχνότητα.

 

9. Συνέχισε να κινείσαι με όποιον τρόπο σου αρέσει

diakopes-diatrofi

Είναι η καλύτερη εποχή για να εντάξουμε την κίνηση στην ημέρα μας και να δοκιμάσουμε το joyful movement (δες περισσότερα εδώ)

Κολύμπι, παιχνίδια στο νερό, βόλτες, χορός, ρακέτες, beach βόλεϊ, ομαδικές δραστηριότητες με φίλους και οικογένεια.

Το σώμα είναι φτιαγμένο για να κινείται. Δώσε του λοιπόν τα κατάλληλα ερεθίσματα και θα σε ανταμείψει.

 

10. Θέσε ρεαλιστικούς στόχους για το βάρος σου

Αν είσαι από τους τυχερούς οι διακοπές σου θα κρατήσουν πάνω από 15 ημέρες.

Από την μια, είναι μια αρκετά μεγάλη περίοδος στην οποία δεν θα υπάρχει προγραμματισμός στην διατροφή σου ενώ παράλληλα θα βρεθείς πιο συχνά κοντά σε γλυκά, παγωτά και ποτά.

Από την άλλη, είναι οι διακοπές σου. Οι μέρες του χρόνου που ξεκουράζεσαι, που γεμίζεις μπαταρίες και αλλάζεις παραστάσεις. Είναι κρίμα να αισθάνεσαι το άγχος της στέρησης και ενοχές για το φαγητό σου.

Απόλαυσε λοιπόν τα γλυκά και τα φαγητά στην ταβέρνα χωρίς ενοχές.

Συνειδητοποίησε ότι:

Έχεις την ελευθερία να φας έξω όταν το θελήσεις και ό,τι θελήσεις. Δεν χρειάζεται επομένως να τρως κάθε φορά σαν να είναι η τελευταία που σου “επιτρέπεις” το έτοιμο φαγητό.

Είναι διακοπές, μπορεί να φας κάτι παραπάνω. Βάλε σαν στόχο να παραμείνεις πάνω κάτω στα ίδια κιλά, μην έχεις το άγχος ότι πρέπει να χάσεις κιόλας.

Αυτός είναι ένας εφικτός και ρεαλιστικός στόχος που δεν θα σε γεμίσει ενοχές.

 

 

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη

Καλό Καλοκαίρι! 

 

 

Sharing is caring

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *