Μια συνταγή από το τετράδιο της μαμάς
Ένα τετράδιο για όλες τις συνταγές που μας έφτιαχνε
Γεμάτο σημειώσεις, αποκόμματα από τσελεμεντέδες και περιοδικά, γραφικούς χαρακτήρες από διάφορες νοικοκυρές, που μοιράζονταν την σπεσιαλιτέ τους, μερικές λαδιές και σταγόνες από κάποιο μείγμα για κέικ
Ένα τετράδιο που περιέχει παιδικές αναμνήσεις από γεύσεις και μυρωδιές
Αυτά τα κριτσίνια λοιπόν είναι μια από αυτές τις συνταγές που πήρα από το τετράδιο, μαζί με την γαλατόπιτα, το κέικ καρότου και άλλες, πολλές που κατά καιρούς δοκιμάζω και μοιράζομαι στο blog.
Υλικά που θα χρειαστείς:
- 3 φλιτζάνια αλεύρι
- 1 φλιτζάνι βούτυρο ή ελαιόλαδο (προτίμησε ελαιόλαδο)
- 2 κουταλιές του γλυκού αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι γάλα (φυτικό, για vegan εκδοχή)
- 1 καρότο τριμμένο
- σπόρους της αρεσκείας σου (εγώ προτίμησα λιναρόσπορο, σουσάμι, παπαρουνόσπορο, σπόρους chia και ηλιόσπορους)
Πως θα τα φτιάξεις:
- Ενώνεις σε ένα σκεύος όλα τα στερεά υλικά πρώτα (αλεύρι, αλάτι) και μετά τα υγρά και το καρότο (ελαιόλαδο, γάλα)
- Ζυμώνεις το μείγμα και το αφήνεις στο ψυγείο για 30′
- Βγάζεις το μείγμα και πλάθεις μικρά μακρουλά κριτσίνια, σε ό,τι σχήμα σου αρέσει
- Μπορείς να αλείψεις λίγο γάλα για να κολλήσουν πάνω οι σπόροι που θα πασπαλίσεις ή να περάσεις κάθε κριτσίνι μέσα από ένα σκεύος με τους σπόρους αναμεμειγμένους
- Απλώνεις τα κριτσίνια πάνω σε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και ψήνεις στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά (όχι παραπάνω, εμένα μου άρπαξαν λίγο)
Κριτσίνια Καρότου
Ingredients
- 3 φλιτζ. αλεύρι
- 1 φλιτζ. βούτυρο ή ελαιόλαδο (προτίμησε ελαιόλαδο)
- 2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/2 φλιτζ. γάλα (φυτικό, για vegan εκδοχή)
- 1 καρότο τριμμένο
- σπόρους της αρεσκείας σου (εγώ προτίμησα λιναρόσπορο, σουσάμι, παπαρουνόσπορο, σπόρους chia και ηλιόσπορους)
Instructions
- Ενώνεις σε ένα σκεύος όλα τα στερεά υλικά πρώτα (αλεύρι, αλάτι) και μετά τα υγρά και το καρότο (ελαιόλαδο, γάλα).
- Ζυμώνεις το μείγμα και το αφήνεις στο ψυγείο για 30'.
- Βγάζεις το μείγμα και πλάθεις μικρά μακρουλά κριτσίνια, σε ό,τι σχήμα σου αρέσει.
- Μπορείς να αλείψεις λίγο γάλα για να κολλήσουν πάνω οι σπόροι που θα πασπαλίσεις ή να περάσεις κάθε κριτσίνι μέσα από ένα σκεύος με τους σπόρους αναμεμειγμένους.
- Απλώνεις τα κριτσίνια πάνω σε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και ψήνεις στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά (όχι παραπάνω, εμένα μου άρπαξαν λίγο)
Notes
Μπορείς να συνοδεύσεις με αυτά κρασί και μερικά αλλαντικά ή να τα έχουν τα παιδιά σαν σνακ στο σχολείο ή εσύ στην δουλειά
Καλή Απόλαυση