5 tips για να τρως σωστά…ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες

karantina-diatrofi-geonutrition

Οι μέρες αυτές είναι για όλους πρωτόγνωρες. Δεν ξέρουμε τι πρόκειται να αλλάξει από την μια μέρα στην άλλη κι αυτό είναι ίσως το πιο τρομακτικό

Ο κάθε ένας από εμάς ξέρει νομίζω τι χρειάζεται να κάνει για να προστατευτεί και να προστατεύσει τους γύρω του.

Χωρίς υπερβολές, χωρίς πανικό.

 

Πολλές ώρες στο σπίτι λοιπόν, πολλές ώρες χωρίς κίνηση, πολλές ώρες δίπλα στην κουζίνα και στα ντουλάπια με τους πειρασμούς.

Σε συνδυασμό με το άγχος και την ανησυχία που προκαλεί η όλη κατάσταση  αυξάνεται  το τσιμπολόγημα και η αναζήτηση γλυκών.

Είναι φυσικό λοιπόν  να δυσκολευόμαστε πολύ να διατηρήσουμε έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής.

Για όλα όμως υπάρχει λύση. Αρκεί να το θέλουμε.

 

Αν θέλεις να διατηρήσεις όσο γίνεται πιο ισορροπημένη την διατροφή σου, να βρεις εναλλακτικές συνταγές χωρίς πολλά υλικά και να χρησιμοποιήσεις το φαγητό που έχεις στο μέγιστο, τότε συνέχισε να διαβάζεις.

 

5 tips για να διατηρήσεις την ισορροπία στην διατροφή σου εν μέσω καραντίνας

1. Επιμένω στα 5 γεύματα

Το πρώτο και ίσως το σημαντικότερο tip είναι να διατηρήσεις όσο μπορείς τα 5 γεύματα που έκανες (ελπίζω) και πριν.

Δηλαδή, να τρως κανονικά το πρωινό σου, μεσημεριανό, βραδινό και 2 ενδιάμεσα μικρά σνακ, όπως φρούτο ή γιαούρτι. Με αυτό τον τρόπο έχεις ξεκάθαρα στο μυαλό σου πόσα γεύματα έκανες μέσα στην μέρα.

Και μάλιστα να τα μαγειρεύεις και να τα φτιάχνεις όσο πιο νόστιμα μπορείς. Να τα ευχαριστιέσαι!

 

2. Το τσιμπολόγημα έχει την λύση του

Το μυστικό για το τσιμπολόγημα είναι να τα βάζεις όλα σε ένα πιάτο.

Μπορεί να σου φανεί περίεργο στην αρχή, αλλά πίστεψέ με, είναι πολύ πολύ καλό tip.

Θέλεις για παράδειγμα να φας αμέσως μετά το μεσημεριανό μια σοκολάτα.

Πολύ ωραία. Βάλε την σε ένα πιάτο. Άσε την εκεί, θα την φας αργότερα.

Πιο μετά ίσως θελήσεις  λίγο τυρί και ψωμί, τα βάζεις και αυτά στο ίδιο πιάτο. Θα σε περιμένουν να τα απολαύσεις λίγο αργότερα.

Συνέχισε έτσι μέχρι να περάσουν 2 με 3 ώρες. Αν θέλεις ακόμα να φας ό,τι έχεις βάλει στο πιάτο 2 ώρες μετά, είσαι απολύτως ελεύθερη να τα φας. Όλα!

 

3. Πεινάς στα αλήθεια;

Δεν ξέρω πόσες φορές το έχω αναφέρει στα προηγούμενα άρθρα, αλλά νομίζω είναι το μυστικό για να διαχειρίζεσαι σωστά το φαγητό. Ξεχώρισε την πραγματική πείνα από την συναισθηματική. Μόνο έτσι θα τρως όταν πραγματικά το χρειάζεσαι.

Μην ξεχνάς ότι αν χρειάζεσαι βοήθεια με την διατροφή σου, η απόσταση δεν είναι εμπόδιο. Οι συνεδρίες εξ αποστάσεως χρησιμοποιούνται  με μεγάλη επιτυχία πολύ πριν τον κορονοϊό.

 

 

4. Κίνηση, με κάθε τρόπο

Ψάξε για πάρκα, πλατείες και γενικά ανοιχτούς χώρους με πράσινο στην γειτονιά σου. Προσέχοντας βέβαια να μην είναι γεμάτα κόσμο.

Αν το να βγεις από το σπίτι σε τρομάζει, μπορείς να κάνεις και γυμναστική μέσα. Άπειρα video στο youtube και εφαρμογές στο κινητό μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτό.

Εμένα για παράδειγμα το σαλόνι έχει βγει…στο μπαλκόνι. Και πλέον έχω άπλετο χώρο μέσα στο σπίτι για online μαθήματα capoeira και yoga. Ειδικά αν έχεις και μικρά παιδιά, ξέρεις ήδη πόση εκτόνωση χρειάζονται

Η γυμναστική στο σπίτι έχει πολλά καλά. Μπορείς να φοράς πιτζάμες, να ασκήσε με όποιον προπονητή θες από την άλλη άκρη του κόσμου, μέσω video, να ιδρώνεις χωρίς να σε νοιάζει καν πως δείχνεις και να βρίσκεσαι στην μπανιέρα μέσα σε 1′.

Μήπως άρχισες να το βλέπεις με άλλο μάτι;

 

5. Χρησιμοποίησε τα τρόφιμα που έχεις έξυπνα

Από την μια ναι, είσαι όλη μέρα μέσα στο σπίτι και θέλεις να τρως συχνά, σε καταλαβαίνω, κι εγώ το ίδιο θέλω.

Από την άλλη όμως, σκέψου και το εξής:

Υπάρχει λόγος που ήμαστε όλοι μέσα στο σπίτι. Υπάρχει λόγος που το να πας στο supermarket είναι ολόκληρη διαδικασία, με ουρές χαρτάκια και περιορισμούς.

Γιατί να χρειάζεται να πηγαίνεις κάθε τρεις και λίγο επειδή κατανάλωσες τα ψώνια της προηγούμενης μέρας;

Βρες τρόπους να χρησιμοποιήσεις κάθε τρόφιμο έξυπνα και να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τα υλικά που έχεις ήδη στην κουζίνα και τα ντουλάπια σου (έρχεται άρθρο με περισσότερα πάνω σε αυτό, σύντομα)

Ελπίζω αυτές οι συμβουλές να σου φανούν χρήσιμες.

 

Δυο εβδομάδες πριν ούτε που θα φανταζόμουν το περιεχόμενο αυτού του άρθρου. Σήμερα τα δεδομένα είναι αλλιώς και αύριο, κανείς δεν ξέρει με σιγουριά

Την διατροφή σου όμως την ορίζεις εσύ.

Υπάρχουν τρόποι, ακόμα και υπό τις πιο πρωτόγνωρες συνθήκες, να κάνεις το καλύτερο που μπορείς για το σώμα και την υγεία σου.

 

 

Sharing is caring

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *