Τι τρώει ένας Διαιτολόγος + 4 tips για να το κάνεις κι εσύ

diaitologos-ti-trwei-geonutrition

 

Τρουφάκια και κρέπες…τα λατρεύω!

Ναι όντως τα λατρεύω κι ας είμαι διαιτολόγος, όπως λατρεύω τα μακαρόνια, την pizza, τα brownies, και πολλά ακόμη από αυτά που, για κάποιο λόγο, όταν γίνεις διαιτολόγος, θεωρούν ότι δεν αγγίζεις ποτέ ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε.

Να για παράδειγμα στην φωτογραφία πιο πάνω, αποχαιρετάω το τελευταίο energy bite με lime από ένα ολόκληρο σακουλάκι που μου έδωσε ο Μάνος από το Εύχυμον για δοκιμή.

Κι εδώ βλέπεις το δώρο της αποφοίτησής μου από τους φίλους μου.

 

diaitologos-ti-trwne-geonutrition
Spoiler Alert… είναι κρεπιέρα

 

Το επάγγελμα του διαιτολόγου συνδέεται πολύ συχνά με την έννοια της στέρησης φαγητού, της εξαντλητικής δίαιτας και γενικά της αυστηρότητας απέναντι στο φαγητό.

Υπάρχει η παρανόηση ότι ως διαιτολόγος, ακολουθείς  συνεχώς αυστηρή δίαιτα, την οποία ενίοτε επιβάλλεις και στους πελάτες σου.

 

Κάπου εδώ πρέπει να σου αποκαλύψω ένα μεγάλο μυστικό…

Οι λιγούρες δεν εξαφανίζονται όταν παίρνεις πτυχίο Διαιτολογίας. Ωστόσο, ακόμα κι αν συνεχίζεις να απολαμβάνεις αυτές τις λαχταριστές αμαρτίες, έχεις  βρει την ισορροπία που χρειάζεται και αυτό είναι το κλειδί.

 

 

Ποιος είναι ο ρόλος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου;

 

Ένας διαιτολόγος είναι ουσιαστικά ο συνδετικός κρίκος που θα μεταφράσει την βιοχημική πορεία της τροφής και τη λειτουργίας της στον οργανισμό, σε απλές και εξατομικευμένες οδηγίες για τον καθένα.

Είναι εκείνος που θα εντοπίσει και θα επιλύσει προβλήματα στην συμπεριφορά, την οργάνωση και τις συνήθειες απέναντι στο φαγητό που χωρίς να συνειδητοποιούμε επηρεάζουν την υγείας μας.

Θα βοηθήσει εκείνους που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες να οργανώσουν σωστά την ποιότητα και την ποσότητα των γευμάτων τους (εγκύους, θηλάζουσες,  αθλητές κ.α.)

Είναι ακόμα αυτός που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων όπου η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο (κοιλιοκάκη, σακχαρώδης διαβήτης, μεταβολικά νοσήματα, μετεγχειρητικές καταστάσεις, αλλεργίες, υπερλιπιδαιμίες, δυσθρεψία, ευερέθιστο έντερο κα)

 

Σε κάθε περίπτωση, το πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς ενός διαιτολόγου είναι ο άνθρωπος που έχει απέναντι του

 

 

4 tips για να τρως σαν επαγγελματίας Διαιτολόγος, χωρίς στερήσεις

 

diaitologos-ti-trwei-geonutrition

 

1. Ξεκίνα με γερές βάσεις

Βάλε τα λαχανικά καθημερινά στο διαιτολόγιό σου.

Πάντα να προσθέτεις στο γεύμα σου και από ένα λαχανικό (πχ: ομελέτα με πιπεριές και μανιτάρια, ρύζι με γλυκόξινα λαχανικά κ.α.) ή να συνοδεύεις το γεύμα σου με μια σαλάτα της αρεσκείας σου.

Δεν ξέρω για εσένα, αλλά εγώ, μόνο σαλάτα μαρούλι-κοτόπουλο δεν βάζω στα προγράμματα διατροφής που φτιάχνω.

Αντιθέτως, οι σαλάτες με όσπρια, με πλιγούρι, πατατοσαλάτες και άλλα πολλά έχουν πρώτη θέση.

 

 

2. Περιόρισε το τσιμπολόγημα

Είναι μια συνήθεια που έχουμε όλοι μας, δύσκολη να κοπεί. Ωστόσο αν καταγράψεις έστω και για 2 μέρες τι τρως θα ανακαλύψεις πως ένα μεγάλο μέρος των περιττών θερμίδων σου προέρχεται από το τσιμπολόγημα.

Πως να το διαχειριστείς; Σου λέω αναλυτικά σε αυτά τα 2 άρθρα:

Εσύ, τι είδους τσιμπολογητής είσαι;

Εσύ, αναγνωρίζεις την πείνα σου;

 

3. Κουνήσου από την θέση σου

Η έλλειψη χρόνου είναι πρόβλημα για τους περισσότερους αλλά τα οφέλη της άσκησης στο σώμα, στην υγεία, στην ψυχολογία και στην αυτοπεποίθησή μας αξίζουν τον κόπο.

Βρες μια μορφή άσκησης που σου ταιριάζει και ξεκίνα.

Για τον καθένας μας υπάρχει κάτι ιδανικό, είτε είναι γυμναστήριο, τρέξιμο και περπάτημα είτε πιο περίεργα και extreme αθλήματα.

Εμένα με κέρδισε η Capoeira. Εσύ τι καινούργιο θα δοκιμάσεις;

 

4. Άκου το σώμα σου

Οι ανάγκες του σώματός μας διαφέρουν. Όχι μόνο από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά και σε εμάς τους ίδιους, από την μια μέρα στην άλλη.

Φρόντισε να προσφέρεις στον οργανισμό σου τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται καθημερινά, μπόλικο νερό, κίνηση και ξεκούραση. Όταν αρχίσεις να ακούς τα σημάδια που σου στέλνει το σώμα σου θα αισθανθείς ότι συνεργάζεστε σε απόλυτη ισορροπία.

 

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα δεις ένα διαιτολόγο να τρώει σοκολάτα θυμήσου αυτό:

Ο διαιτολόγος αγαπάει το φαγητό όσο και εσύ.

 

Γνωρίζει πολύ καλά πόσο δύσκολη είναι η προσπάθεια που κάνεις να ρυθμίσεις το βάρος σου και θα σε βοηθήσει μέσα από μικρές αλλαγές στις καθημερινές σου συνήθειες να δεις με άλλο μάτι την υγιεινή διατροφή και να απολαμβάνεις το φαγητό χωρίς ενοχές.

 

Μπορείς να πάρεις μια ιδέα από τον τρόπο προσέγγισής μου Δωρεάν σε αυτό το link:

 

 

Sharing is caring

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *