Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι κάνει ένα τρόφιμο superfood; Σε τι διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα και τι το super έχει τελικά;
Την τελευταία δεκαετία όλο και περισσότερα φρούτα, σπόροι και βότανα αποκτούν την ταμπέλα του Superfood.
Πράγματι κάποια τρόφιμα περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες συγκεκριμένες ουσίες που ωφελούν την υγεία.
Στην πραγματικότητα όμως δεν στέκει πολύ αυτός ο όρος. Μέσω της διαφήμισης και του marketing τα superfoods κατάφεραν να φτάσουν στο καλάθι κάθε καταναλωτή που ελπίζει να προστατεύσει και να βελτιώσει την υγεία του.
Μάλιστα η παρανόηση και η παραπλάνηση από τις βιομηχανίες τροφίμων, αναψυκτικών και συμπληρωμάτων διατροφής ήταν τέτοια, ώστε το 2007 η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε να δίνεται ο όρος του superfood σε ένα προϊόν εάν δεν υπάρχουν ειδικές ιατρικές συστάσεις, που να βασίζονται σε τεκμηριωμένη επιστημονική έρευνα.
Κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε.
Ακόμα και αν περιέχει σε πολύ μεγάλο ποσοστό μια ουσία, ας πούμε βιταμίνη C, εξακολουθούν να υπάρχουν ένα σωρό άλλα τρόφιμα που μαζί με την βιταμίνη C θα καταφέρουν να μας δώσουν και άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Ακριβώς για αυτό τον λόγο χρειαζόμαστε ποικιλία στην διατροφή μας.
Ακόμα και αν καταναλώνουμε ένα superfood δεν σημαίνει ότι τρεφόμαστε υγιεινά.
Πώς να μπορέσουν οι σπόροι chia και το goji berry να μας βοηθήσουν με τα οφέλη τους αν τρώμε καθημερινά γλυκά και τηγανητά;
Εν ολίγης υπάρχουν όντως κάποια φρούτα ή σπόροι με υψηλές συγκεντρώσεις ευεργετικών ουσιών όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, φλαβονοειδή κ.α.
Ωστόσο δεν είναι η μαγική λύση σε προβλήματα υγείας ή στο αδυνάτισμα.
Είναι ένα ακόμη, πολύ υγιεινό τρόφιμο, που θα ήταν ιδανικό να καταναλώνεται συχνά, πάντα σε συνδυασμό με ποικιλία κι άλλων τροφίμων.
Αν ωστόσο επιμένεις ότι υπάρχουν τα superfoods τότε θα σου πω..
ΝΑΙ υπάρχουν…και ζουν ανάμεσά μας.
Δεν χρειάζεται να πας μακριά, ούτε να πληρώσεις χρυσάφι. Με μια βόλτα στην Λαϊκή θα βρεις:
5 υπερτροφές για να διαλέξεις
1. Κορινθιακή Σταφίδα
“Μαύρος χρυσός” όπως την αποκαλούσαν από παλιά, όχι μόνο γιατί αποτέλεσε μεγάλη πηγή εσόδων για την Ελλάδα αλλά και γιατί διατροφικά έχει πολλά να μας δώσει.
Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο τα τελευταία 20 χρόνια μελετά τις ευεργετικές επιδράσεις της Κορινθιακής σταφίδας και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.
Η Κορινθιακή σταφίδα είναι πηγή πολυφαινολών, που μειώνουν την χοληστερόλη στο αίμα και προστατεύουν από καρδιαγγειακά.
Περιέχει σε μεγάλες ποσότητες ιχνοστοιχεία και συγκεκριμένα μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο, που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.
Μάλιστα σε μελέτη του Χαροκοπείου, όταν έδωσαν σε ασθενείς με υπέρταση Κορινθιακή σταφίδα συστηματικά, η πίεση μειώθηκε περισσότερο από ότι καταφέρνουν τα φάρμακα.
Έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη οπότε είναι απολύτως ασφαλή και για διαβητικούς.
Περιέχει μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών οπότε βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου και στο αίσθημα του κορεσμού. 2 κουταλιές της σούπας Κορινθιακή σταφίδα την ημέρα καλύπτουν το 1/3 των αναγκών μας σε φρούτα.
2. Λιναρόσπορος
Περιέχει μεγάλο ποσοστό ω3 λιπαρών οξέων και φυτικών ινών.
Μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και να σταθεροποιήσει τις τιμές σακχάρων σε άτομα με διαβήτη.
Είναι πολύ καλός για την υγεία του πεπτικού συστήματος και μάλιστα 1-2 κουτ. σούπας λιναρόσπορο είναι μια αποτελεσματική φυσική θεραπεία κατά της δυσκοιλιότητας.
Κάθε εβδομάδα θα ανακαλύπτεις και κάτι καινούργιο σχετικά με την διατροφή. Κάνε εγγραφή εδώ
3. Αμύγδαλα
Αν δεν υπάρχουν ήδη στο ντουλάπι σου, σου συνιστώ να πάρεις γρήγορα.
Τα αμύγδαλα είναι ένας ξηρός καρπός με πολλά οφέλη για την υγεία.
Περιέχει χρήσιμα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Ε, γνωστή για τις αντιοξειδωτικές τις δράσεις, ενώ τα φλαβονοειδή που περιέχονται στην φλούδα τους αυξάνουν την δράση της Ε.
Ακόμα, περιέχει μαγνήσιο, φώσφορο και αρκετό ασβέστιο, σε σχέση με άλλους καρπούς, επομένως βοηθούν στην υγεία των οστών και των μυών μας.
Τέλος, τα αμύγδαλα αποτελούν μια πολύ καλή εναλλακτική πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Δεν χρειάζονται υπερβολές στην ποσότητα, καθώς μόνο 1 χούφτα αμύγδαλα μπορεί να μας δώσει 165 θερμίδες.
4. Μπρόκολο
Το λιγότερο αγαπημένο μου. Είτε λόγω της πικρής γεύσης, είτε λόγω συνήθειας, η αλήθεια είναι ότι δεν είχα εντάξει το μπρόκολο στην διατροφή μου. Μέχρι που διάβασα για όλα tα θρεπτικά συστατικά που περιέχει και άλλαξα γνώμη.
Το ταπεινό μπρόκολο λοιπόν, είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ ενώ χάρης τις φυτικές του ίνες βελτιώνει την υγεία του εντέρου και μας δίνει την αίσθηση ότι ήμαστε χορτάτοι.
Περιέχει επίσης και σουλφοραφάνη. Τι είναι αυτό; Μια ουσία με αντιοξειδωτική δράση που ανακαλύφθηκε ότι βοηθά στην ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2.
Σε έρευνα στην Σουηδία, έδωσαν συμπλήρωμα από αυτή την ουσία του μπρόκολου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και ανακάλυψαν ότι μειώνει το σάκχαρο του αίματος σε σημείο που μπορεί να προστατεύσει από τις βλάβες στα μάτια και τα νεφρά που προκαλούνται από τον διαβήτη.
5. Κράνα
Δεν είναι κράνμπερις, δεν είναι goji berry, είναι κάτι τελείως διαφορετικό.
Τα κράνα έχουν κόκκινους γυαλιστερούς καρπούς και είναι γνωστά στην Ελλάδα από την αρχαιότητα.
Σε μελέτες με διαφορετικές ποικιλίες κρανιάς φάνηκε ότι περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά και από το ρόδι, το πλέον γνωστό αντιοξειδωτικό ενώ η περιεκτικότητά τους σε Κάλιο φτάνει αυτό της μπανάνας.
Το καλύτερο με τα κράνα είναι ότι ακόμα και όταν τα επεξεργαστούμε για να φτιάξουμε λικέρ και μαρμελάδα, εξακολουθούν να κρατούν σχεδόν όλες τις ωφέλιμες ουσίες τους
(Η κρανιά έχει επίσης πολύ σκληρό και ευλύγιστο κορμό και χρησιμοποιείτε στην κατασκευή μπαστουνιών, τόξων και berimbau)
Έχεις ανακαλύψει άλλο superfood στο supermarket ή στην λαϊκή; Ποιο είναι αυτό; Γράψε μας στα σχόλια