Mini trip στην Καρδαμύλη

travel-story-kardamili-geonutrition

 

Η Καρδαμύλη μοιάζει με μια μικροκαμωμένη σικάτη γυναίκα.

Δεν εκθειάζει την ομορφιά της.

Πρέπει εσύ να την παρατηρήσεις για να ανακαλύψεις τον πλούτο της.

Δείχνει μικρή και εύθραυστη, όμως κρύβει μέσα της μεγάλη δύναμη και ιστορία. Όταν την κοιτάξεις από ψηλά, χτισμένη στους πρόποδες του βουνού, δίπλα στη θάλασσα, με τα πέτρινα σπίτια της να λούζονται στο φως του ηλιοβασιλέματος, ακριβώς εκείνη την στιγμή, θα την ερωτευτείς.

Το όνομά της αναφέρεται από τα χρόνια του Ομήρου ως η πρώτη από τις 7 ευνοούμενες πόλεις που ο Αγαμέμνονας θα έδινε προίκα στον Αχιλλέα. Έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και έχει μαγέψει πολλούς καλλιτέχνες, σκηνοθέτες και συγγραφείς.

Για όποιον είναι από κάπου κοντά, η Καρδαμύλη ήταν πάντα συχνή στάση προς κάποια κοντινή παραλία ή μονοήμερη εκδρομή του Καλοκαιριού. Θυμάμαι μικρή δεν καταλάβαινα γιατί έπρεπε να την επισκεπτόμαστε κάθε Καλοκαίρι, αφού τίποτα δεν άλλαζε και ήταν πάντα η ίδια.

Αυτή την φορά, όταν οδήγησα ως εκεί, κατάλαβα ότι αυτή είναι η ομορφιά της. Ότι παραμένει ίδια στο πέρασμα των καιρών. Δεν δείχνει να ενοχλείται από ότι γίνεται γύρω της. Ακόμα και ο τουρισμός δεν φαίνεται να την έχει αλλοιώσει. Κάθε καινούργιο σπίτι που χτίζεται, κάθε ξενοδοχείο ή ταβέρνα, σέβεται την ομορφιά του τοπίου και εναρμονίζεται με αυτό.

Όταν φτάσεις λοιπόν εκεί, είτε για μονοήμερη εκδρομή είτε για μια στάση πριν προχωρήσεις προς την Κάτω Μάνη, ξεκίνα με ένα καφεδάκι.

Από τα πιο γλυκά και αγαπημένα μου είναι το καφέ Ανδρουβίστα. Όχι μόνο για τους φρεσκοστυμμένους χυμούς και τον γευστικό καφέ του, αλλά γιατί λατρεύω τα μικρά τους τραπεζάκια που είναι ζωγραφισμένα στο χέρι, το ένα πιο όμορφο από τ’ άλλο.

Αν έχεις λίγο χρόνο στην διάθεσή σου, αξίζει να επισκεφτείς το Οχυρό των Μούρτζινων. Ένα συγκρότημα πέτρινων κτιρίων που περιλαμβάνει τον πύργο, μια Εκκλησία, ένα παλιό σιδηρουργείο, λαχανόκηπο, ελαιοτριβείο και 3 οχυρωματικούς περιβόλους. Ακόμα και αν δεν προλάβεις ανοιχτό το Μουσείο φτάνει μόνο να περπατήσεις στα λιθόστρωτα μονοπάτια για να ταξιδέψεις στο παρελθόν.

travel-story-kardamili-geonutrition

 

Και πριν φύγεις για το επόμενο χωριό ή την παραλία μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις την παραδοσιακή λιχουδιά του τόπου. Είσαι άλλωστε στην Δυτική Μάνη, έχει πεντανόστιμα τραγανιστά λαλάγγια εδώ. Αν είναι η πρώτη φορά που το ακούς καταλαβαίνω γιατί σου φαίνεται αστείο το όνομα. Αλλά είναι πολύ γνωστά σε όλη την Μεσσηνία και την Λακωνία.

Είναι ένα είδος τηγανιτού ζυμαριού, με ακαθόριστο μακρουλό σχήμα φτιαγμένο από αλεύρι και ελαιόλαδο. Συνοδεύεται τέλεια με κίτρινο τυρί ή σε σαλάτες μαζί με λιαστή ντομάτα.

 

Σε ταξίδεψα;

Κάθε φορά που ανεβαίνει travel story θα μαθαίνεις πρώτος μια ιστορία για ένα καινούργιο προορισμό

Κάνε εγγραφή παρακάτω για να σε ενημερώνω    http://eepurl.com/dHildj

Sharing is caring

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *