Η μέθοδος Baby led weaning (BLW) ή Απογαλακτισμός καθοδηγούμενος από το μωρό είναι μια εναλλακτική προσέγγιση για την εισαγωγή στερεών τροφών μετά τον 6ο μήνα, αντί της παραδοσιακής μεθόδου ταΐσματος με κουτάλι.
Σε αυτή την προσέγγιση, το μωρό ξεκινάει να τρώει στερεές τροφές χρησιμοποιώντας τα χέρια του, αντί να ταΐζεται παραδοσιακά από τον φροντιστή με αλεσμένες τροφές και κρέμες.
Βάση του BLW, το μωρό αφήνεται ελεύθερο να ανακαλύψει το φαγητό, τις διαφορετικές υφές, χρώματα και γεύσεις και είναι υπεύθυνο για την ποσότητα της τροφής που θα καταναλώσει.
Σε αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε για
- τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του BLW
- τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται ώστε να το ακολουθήσουμε
- πρακτικές οδηγίες για την εφαρμογή της μεθόδου
Τι υποστηρίζει η μέθοδος BLW:
Η συγκεκριμένη μέθοδος υποστηρίζει την βιολογική ικανότητα του μωρού να τρέφεται και να επιλέγει την τροφή του.
Το μωρό, μέσω της παρατήρησης και της επεξεργασίας της τροφής του, μαθαίνει να ρυθμίζει την ποσότητα τροφής που καταναλώνει και φαίνεται να επιλέγει πιο υγιεινές τροφές γεγονός που αποτρέπει μελλοντικές διαταραχές πρόσληψης φαγητού.
Αποκτάει λοιπόν, ανεξαρτησία, ελευθερία και είναι υπεύθυνο για την σίτιση του. Επιπλέον, το BLW υποστηρίζει την συμμετοχή του παιδιού στην διατροφή της οικογένειας από το πρώτο κιόλας έτος ζωής.
Υπάρχει πληθώρα μελετών που υποστηρίζει την σημαντικότητα στην νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού όταν τρώει τα ίδια τρόφιμα με την οικογένεια στο τραπέζι.
Βλέποντας τις επιλογές του γονιού, μειώνεται η νεοφοβία του μωρού και αναπτύσσει πιο υγιεινές συνήθειες σε βάθος χρόνου.
Πλεονεκτήματα της μεθόδου
Το μωρό που δοκιμάζει εισαγωγή στερεών τροφών με την BLW:
- αναπτύσσει λεπτές κινητικές δεξιότητες στην περιοχή του στόματος μέσω της αυτοτροφής
- αναπτύσσει αίσθημα ανεξαρτησίας και ελέγχου όσον αφορά την έναρξη του γεύματος και τον ρυθμό κατανάλωσης, την επιλογή του φαγητού αλλά και της ποσότητας σε σχέση με αυτά που του προσφέρονται
- ανταποκρίνεται ευκολότερα στα σήματα πείνας και κορεσμού
- έχει μειωμένη πιθανότητα να εμφανίσει υπερβάλλον βάρος ή παχυσαρκία
- τρώει τα ίδια τρόφιμα με όλη την οικογένεια
Προσοχή! Παρόλα τα θετικά που εμφανίζει η συγκεκριμένη μέθοδος, είναι απαραίτητη η εξατομικευμένη συμβουλευτική από ειδικό καθώς εάν δεν ακολουθούνται σωστά οι οδηγίες ή το μωρό σας δεν ενδείκνυται να ακολουθήσει την συγκεκριμένη διατροφή ενέχονται κίνδυνοι, όπως ο πνιγμός.
Είναι ασφαλής;
Από πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες φάνηκε ότι η μέθοδος BLW δεν οδήγησε σε κινδύνους παχυσαρκίας, αναιμίας και έλλειψης σιδήρου κατά τη μετάβαση στη συμπληρωματική διατροφή, όπως πολλοί γονείς φοβούνται.
Επιπλέον, φάνηκε ότι η σίτιση με τη μέθοδο BLW προώθησε την αυτοτροφή και την πρώιμη μετάβαση στις στερεές τροφές και δεν οδήγησε σε κίνδυνο πνιγμού.
Επομένως, η συμπληρωματική σίτιση με τη μέθοδο BLW μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια από τις μητέρες, τους φροντιστές, τους επαγγελματίες υγείας και τους ερευνητές, τηρώντας φυσικά τις οδηγίες. (Arslan, 2023)
Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται;
Όπως αναφέρθηκε και στο προηγούμενο άρθρο, η εισαγωγή τροφών (ενώ συνεχίζεται ο θηλασμός) μετά τον 6ο μήνα προϋποθέτει το μωρό:
- να στηρίζει το κεφάλι και τον αυχένα του.
- να κάθεται χωρίς υποστήριξη στο καρεκλάκι φαγητού.
- να βάζει αντικείμενα και τροφή στο στόμα του.
- να δείχνει ενδιαφέρον όταν βλέπει τους γύρω του να τρώνε.
- να μην εμφανίζει έντονα το αντανακλαστικό της γλώσσας.
- να μπορεί να μασήσει και να καταπιεί το φαγητό του.
Πρακτικές οδηγίες
Το βρέφος κάθεται σε ειδικό καρεκλάκι και του προσφέρεται τροφή σε ειδικά σκεύη κατάλληλα για την αυτοσίτιση του μωρού, όπως πιατάκι με βεντούζα και κουταλάκι με στρογγυλές άκρες.
Εμείς γεμίζουμε το κουτάλι και το προσφέρουμε στον δίσκο του μωρού, καθώς δεν είναι σε θέση να κάνει την κίνηση για να το γεμίσει το ίδιο.
- Δίνουμε μαλακές τροφές όπως βρασμένα καρότα, μπρόκολο, μπανάνα, μαλακό κοτόπουλο.
- Αποφεύγουμε σκληρά, τραγανά, κολλώδη, ολισθηρά ή σε σχήμα νομίσματος τρόφιμα όπως σκληρό κρέας, φρυγανιές, μέλι, δημητριακά πρωινού, ξηρούς καρπούς.
- Δίνουμε τις τροφές σε μέγεθος (όσο το μικρό μας δαχτυλάκι) και σχήμα (sticks) που καθιστά το μωρό εύκολο να τις κρατήσει.
- Αποφεύγουμε τροφές με αλάτι ή μεγάλη ποσότητα ζάχαρης αλλά και τροφές με πληθώρα μπαχαρικών.
- Δεν του δημιουργούμε αντιπερισπασμούς μέσω της χρήσης τηλεόρασης ή tablet.
Tip!
Τροφές όπως το ρύζι ή οι φακές, μπορούν να αναμειχθούν με γιαούρτι, λιωμένη πατάτα ή άλλα τέτοια τρόφιμα που θα διευκολύνουν την τροφή να μείνει στο κουτάλι.
Μπορείτε επίσης στρογγυλά τρόφιμα όπως τα σταφύλια να τα κόψετε στην μέση. Έτσι, καθίστανται ασφαλή τροφή για το μωρό.
Μην αγχωθείτε με την ακαταστασία! Αφήστε το να «δημιουργήσει» και προσαρμόστε τον χώρο ώστε να είναι εύκολος στο καθάρισμα μετά (πλαστικά τραπεζομάντηλα, σαλιάρες σιλικόνης).
Η μέθοδος BLW εάν ακολουθηθεί σωστά μπορεί να ωφελήσει και εσάς και το παιδί σας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που αρχικά χρειάζεται υπομονή και επιμονή.
Ενημερώστε τους πιθανούς φροντιστές του μωρού σας καθώς είναι σημαντικό για την υγεία και ασφάλεια του μωρού κατά την σίτισή του από αυτούς.
Πηγές
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36325736/
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jhn.13110
- https://www.projectparenting.gr/diatrofi/eisagogi-stereon-trofon/
- https://www.pampers.com/en-us/baby/feeding/article/baby-led-weaning
Ιωάννα Σουτοπούλου
Φοιτήτρια Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών,
Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής